Ionel Mantog, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 9 iulie 2012, 16:41 Dosare Anticoruptie


Ionel Mantog
Foto: Rompres
Fostul director al Complexului Energetic Turceni Ionel Mantog si fostul director general al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) Ion Vulpe au fost condamnati, luni, de instanta suprema la cinci ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul "Stramutatilor de lux", decizia fiind definitiva, informeaza Mediafax.

Magistratii instantei supreme au admis, luni, recursurile declarate de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba-Iulia si de Ion Vulpe impotriva deciziei din 30 noiembrie 2011 a Curtii de Apel Alba-Iulia.

Instanta a casat in totalitate decizia penala atacata si sentinta penala din 4 aprilie 2011 a Tribunalului Sibiu si, rejudecand, l-a condamnat pe Ionel Mantog la cinci ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Totodata, fostul director general al SNLO Ion Vulpe va executa cinci ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu in forma calificata. Instanta a decis si in cazul lui Ion Vulpe interzicerea unor drepturi timp de trei ani dupa executarea pedepsei.

Instanta a constatat ca Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni nu s-au constituit parti civile in cauza.

Totodata, instanta suprema a dispus confiscarea de la Mantog a 378.526,5443 lei, iar de la Vulpe a 454.773,8047 lei, sume dobandite din savarsirea infractiunii.

Judecatorii au mai decis desfiintarea inscrisul falsificat, respectiv contractul de vanzare-cumparare nr.467/20.01.2004, precum si chitantele incheiate la data de 22 aprilie 2004 si 21 aprilie 2006.

Decizia de luni a instantei supreme este definitiva, astfel ca Ionel Mantog si Ion Vulpe urmeaza sa fie incarcerati.

UPDATE: Ionel Mantog si Ion Vulpe au fost incarcerati, luni, in jurul orelor 20.00, fiind adusi cu dubele de catre mascati in arestul IPJ Gorj.

Mantog a fost ridicat de mascati de la apartamentul in care a locuit dintotdeauna la Targu Jiu, in timp ce Vulpe a fost incatusat de reprezentatii IPJ Gorj din vila pe care si-a construit-o in cartierul Primaverii, la marginea orasului, vila pentru care a si fost condamnat acum, relateaza Mediafax.

Vulpe a fost, in perioada 2001-2004, director general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, divizata ulterior in Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si complexurile energetice Rovinari si Turceni, la cel din urma Mantog fiind, dupa 2009, director general si economic sau consilier al directorului general.

Mantog a fost si director de resurse umane in fosta CNLO, dar si director economic la SNLO, precum si secretar de stat in Ministerul Economiei, pe probleme de minerit.

Atat Ionel Mantog, cat si Ion Vulpe, au fost consilieri judeteni in mandatul 2008-2012, primul fiind si fost presedinte al PDL Gorj, in timp ce celalalt a fost membru al PSD.

Ambii au fost condamnati intr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, fiecare declarandu-se pana acum, de mai multe ori, nevinovat, Mantog mentionand, dupa trimiterea sa in judecata ca nu va credea ca va avea asemenea probleme pentru "mizeria aia de casa", imobilul nefiind finalizat nici pana in prezent.


Mantog si Vulpe au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie in 2006. Cei doi au fost acuzati ca ar fi beneficiat de informatii clasificate din interiorul societatii pe care o conduceau pentru a achizitiona din timp terenuri in zonele ce urmau a fi expropriate de compania miniera, in schimbul acestora urmand sa le fie reconstruite vile la marginea municipiului Targu Jiu, in cartierul Primaverii.

La 4 aprilie 2011, Mantog si Vulpe au fost condamnati de Tribunalul Sibiu la un an si opt luni de inchisoare cu suspendare, pentru fals in declaratii.

Potrivit reprezentantilor Tribunalului Sibiu, incadrarea juridica a faptelor comise de cei doi a fost schimbata, in timpul procesului, din fapte de coruptie in fals, uz de fals, abuz in serviciu. In cazul celor doi s-a dispus si confiscarea a peste 280.000 de lei.

Totodata, ICCJ l-a condamnat, in decembrie 2009, pe deputatul PDL Cosmin Mihai Popescu, fost secretar de stat MEC, la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, in legatura cu faptele de coruptie de care era acuzat Ionel Mantog in dosarul "Stramutatilor de lux".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























9577 vizualizari

  • +29 (29 voturi)    
    Oare Justiţia ne dă o speranţă? (Luni, 9 iulie 2012, 16:53)

    gabbi [utilizator]

    Da Justiţia trebuie să fie independentă şi eficientă.
    Asta este soluţia pentru mai bine
    • +10 (10 voturi)    
      din pacate nu prea are sanse (Luni, 9 iulie 2012, 17:22)

      adyQ [utilizator] i-a raspuns lui gabbi

      dupa cum ai vazut ca s-a intamplat, daca au majoritate in parlament schimba tot ce trebuie sa isi atinga scopul, tara a ajuns din nou jucaria sau srlul lor, deci justitia nu are cum sa scape
  • +15 (15 voturi)    
    Despre asta-i vorba (Luni, 9 iulie 2012, 16:56)

    Trojan.H [utilizator]

    !
  • +21 (23 voturi)    
    justitie (Luni, 9 iulie 2012, 17:00)

    csabal [utilizator]

    Bravo baieti, grabiti-va, puneti punct acestor dosare ca vine USL si condamnarile vor fi de domeniul trecutului.
  • +18 (18 voturi)    
    La multi ani, Ionel (Luni, 9 iulie 2012, 17:00)

    abcde [utilizator]

    Sa cresi mare si sa fii iubit acolo unde te duci:)
  • +12 (12 voturi)    
    Acum e clar pentru toata lumea? (Luni, 9 iulie 2012, 17:05)

    triciupa [utilizator]

    Iata adevaratul motiv pentru care cupola mafiota cunoscuta anterior sub numele de parlament a hotarat sa dea lovitura de stat. Justitia trebuie pusa cu botul pe labe cu orice pret! Infractorii cu mandat de parlamentar simt cum se strange latul in jurul lor si sunt gata de orice marsavie ca sa-si apere pielea mizerabila. Acapararea parlamentului de catre clanurile mafiote este cel mai grav fenomen petrecut din '89 pana azi. Celulele de la Rahova par sali de lectura ale academiei prin comparatie cu camerele parlamentului.
  • +11 (11 voturi)    
    cititi cu atentie (Luni, 9 iulie 2012, 17:08)

    dj [utilizator]

    aceste stiri, sunt probabil ultimele de genul acesta.
  • +17 (17 voturi)    
    bravo (Luni, 9 iulie 2012, 17:11)

    bobo_ioan [utilizator]

    justitiei. Pt. asta ai votul meu Base!
  • +11 (11 voturi)    
    Iar aceeasi problema! (Luni, 9 iulie 2012, 17:16)

    JestersTear [utilizator]

    4,14 miliarde de lei vechi pentru doi-trei ani de puscarie efectiva.
    Daca nu se confisca banii obtinuti ilicit este fix un carmol pe piciorul de lemn.
  • +13 (13 voturi)    
    Corupția si furtul nu au granițe de partid (Luni, 9 iulie 2012, 17:19)

    24alex24 [utilizator]

    Foarte bine că apar condamnări, inclusiv din PDL. Nu trebuie acceptate corupția și furtul din banul public, indiferent de apartenența politică a făptuitorului.

    Să sperăm că justiția va fi la fel de curajoasă ca în cazul Năstase și va continua să-i condamne pe cei certați cu legea, indiferent de partidul aflat la guvernare.

    Important va fi dacă și membrii PSD cercetați sau judecați pentru acte penale vor fi condamnați în continuare cu aceeași asprime, fără teamă de represalii politice de la Palatul Victoria.

    Este esențial să înțeleagă toți cetățenii țării, inclusiv cei ce formează elita politică de la guvernare, că nimeni nu este mai presus de lege și nu poate schimba regulile jocului din mers, în funcție de interese personale și de grup.
  • +11 (11 voturi)    
    Bravo! (Luni, 9 iulie 2012, 17:21)

    mariage [utilizator]

    Daca doamna legata la ochii si cu balanta in mana isi face treaba mai avem o sansa. Mantog, inca unul care are toate motivele sa-i blesteme pe Basescu si M Macovei.
  • +13 (13 voturi)    
    Felicitari ICCJ. (Luni, 9 iulie 2012, 17:22)

    Igriculescu [utilizator]

    Felicitari instantei care i-a condamnat.
    Dreptatea este drumul spre adevar.
    Sint mandru ca avem la ICCJ asemnea judecatori.
    Va rog sa le faceti publice numele, merita sa fie cunoscuti.Pentru curaj si pentru profesionalism.
    Bravo Domnilor !
  • +8 (8 voturi)    
    bietul (Luni, 9 iulie 2012, 17:30)

    HoriaBirau [utilizator]

    Aceasta tipologie umana, in care se incadreaza si acest individ, are mintea special formata pentru creare de prejudicii si furturi grosolane. Tot e putin 5 ani cu executare, dar destul cat sa stea sa mediteze asupra necazului pe care l-a avut atunci cand a trebuit, saracul, sa fie stramutat. Felicitari judecatorilor.
  • +8 (10 voturi)    
    De remarcat (Luni, 9 iulie 2012, 17:37)

    V.R. [utilizator]

    Mantog este PDList.
  • 0 (0 voturi)    
    Dosar politic (Luni, 9 iulie 2012, 20:22)

    oneofthem [utilizator]

    Unde sunt USL-isti care ne explicau ca toate dosarele lor sunt motivate politic ?
  • +1 (1 vot)    
    asta da stire!! (Luni, 9 iulie 2012, 22:44)

    Wanga [utilizator]

    e groasa daca judecatorii lui Base ii condamna pe politicienii PDL!!
    Parlamentari din toate gastile uniti-va ca va ia dracu!!
  • 0 (0 voturi)    
    deci se poate! (Luni, 9 iulie 2012, 22:47)

    Wanga [utilizator]

    Domilor judecatori, dati-i inainte cu tupeu ca se poate!
    Poate va recapatati respectul nostru!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by