VIDEO Al 43-lea termen in dosarul Trofeul Calitatii. Cum au ajuns Dan Nica, Aura Vasile si Octav Cozmanca in dosarul in care Adrian Nastase e acuzat de coruptie

de Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 28 noiembrie 2011, 20:39 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase la ICCJ
Foto: Hotnews
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au judecat luni, 28 noiembrie, un nou termen in dosarul Trofeul Calitatii, in care este inculpat fostul prim-ministru al Romaniei Adrian Nastase. Magistratii au continuat audierea celor 974 de martori citati in dosar, printre care si deputatii PSD Dan Nica si Aura Vasile, dar si  fostul social-democrat Octav Cozmanca. Toti trei l-au sustinut pe Adrian Nastase si au respins acuzatiile procurorilor, mentionand ca banii din simpozionul Trofeul Calitatii nu au fost utilizati in campania prezidentiala din 2004.

Ora 9:55 Incepe sedinta de judecata. Adrian Nastase nu este prezent. Avocatii sai spun ca liderul PSD participa la o intrunire de partid si va veni la proces in a doua parte a sedintei de judecata. Completul care delibereaza in dosarul Trofeul Calitatii este format din judecatorii Ionut Matei (presedinte), Cristina Rotaru si Ioana Bogdan. Se face prezenta celor 37 de martori care urmeaza sa fie audiati. O parte din ei nu sunt prezenti la apelul nominal facut de judecator.


Dosarul Trofeul Calitatii in sectiunea dosare de coruptie

Ora 10:25 Instanta a audiat patru martori.  Unul din martori intreaba instanta: "Nu stiu de ce sunt aici, am fost un simplu participant la Trofeul Calitatii". Presedintele completului: "Asa spuneti dumneavoastra". Este audiat un fost director al societatii Tel Drum, companie din judetul Teleorman despre care presa a relatat ca ar avea legaturi cu presedintele Consiliului Judetean, Liviu Dragnea (secretar general al PSD).

Este audiat martorul Sima Ioan, director Hidroserv. "A venit o doamna de la o firma, s-a prezentat ca si organizator. Am trimis un subaltern, dupa ce am aflat despre ce este vorba. Am platit o taxa de participare. Mi-a spus ca am participat la un curs de legislatie si a fost un spectacol deosebit".

Intervine procurorul de sedinta care mentioneza ca martorul a declarat in faza de urmarire penala altceva decat in fata instantei. Martorul spune ca nu isi aminteste prea bine evenimentele din 2004. Este audiat un alt martor, Eugen Paunescu, fost director Hidroelectrica Valcea.  Martorul povesteste instantei ce legaturi avea compania sa cu ISC.

Ora 10:50 Continua audierea martorilor. Procurorul de caz intervine in mai multe randuri deoarece martorii nu isi mai amintesc detaliile afacerii Trofeul Calitatii. Intervin si avocatii cu intrebari suplimentare. Este audiat Nicolae Ion, reprezentant al Zeus S.A., companie implicata si in dosarul presedintelui CJ Arges Constantin Nicolescu. Martorul explica cum a ajuns la Trofeul Calitatii.

Ora 11:10  Sedinta se suspenda pentru ora 13 cand va fi audiat lotul numarul II de martori programati pentru sedinta de astazi.

Ora 13:00 La Curtea Suprema soseste Octav Cozmanca, insotit de Aura Vasile si Dan Nica. Pe lista de sedinta mai este citat si Valeriu Zgonea.

In sala ajunge si Nastase, care aduce cu sine trei tablouri. Sunt afise de campanie in care apar el, Ion Iliescu si Mircea Geoana. Dan Nica si Nastase vorbesc despre partid: "Cred ca putem face o sedinta de partid aici", spune Nastase.

Ora 13:18 Este reluata sedinta de judecata. Presedintele de sedinta face prezenta. Se constata ca lipseste Valeriu Zgonea. Este audiat primul martor, Tar Attila, directorul Tar SRL, care relateaza instantei cum a ajuns sa participe la Trofeul Calitatii.

Urmatorul martor, Iagaru Vergil, inspector sef adjunct ISC Mehedinti.
  • "In aprilie 2004 am aflat de la inspectorul sef ca se organizeaza Trofeul Calitatii. Inspectorul sef mi-a spus sa identific societatile care pot participa. S-a stabilit ca inspectorii sa contacteze societatile in cauza. Fiecare inspector avea un portofoliu de societati pe care le controla. Eu am distribuit invitatiile la doua companii pe domeniul instalatii. Eu stiu ca taxele de participare erau platite in contul ISC Bucuresti. S-au distribuit materiale promotionale si s-a dat o masa. Prin aceste eveniment companiile au fost promovate. Nu au fost exercitate nici un fel de presiuni asupra participantilor. La finalul spectacolului de la Bucuresti a fost si un spectacol de dans flamenco".

Ora 13:32 Este audiat un alt martor venit din Oradea. Nu isi mai aduce aminte de povestea Trofeului Calitatii. Audierea sa dureaza trei minute. In final depune o cerere pentru decontarea chetuielilor de transport. Un avocat intreaba un martor daca stie ca taxa platita pentru participarea la Trofeul Calitatii era sau nu returnabila in caz de neparticipare. Judecatorul de sedinta intervine: "Asta trebuie sa rezulte din documente, nu vorbim aici despre 'daca si cu parca'".

Un alt martor este audiat. Una din constantele audierilor de martori este faptul ca acestia nu isi mai aduc aminte detaliile simpozionului Trofeul Calitatii.

Un alt membru PSD apare in fata instantei, Carausan Livia, fosta sefa a OPC Maramures. Spune ca a primit invitatia pentru Trofeul Calitatii de la Rovana Plumb, sefa Autoritatii Centrale. "Am primit un mail de la doamna Rovana Plumb prin care eram invitati la acest eveniment. Am platit si o taxa de 1500 lei. Eu trebuia sa merg, facandu-mi placere sa particip. Nu am reusit sa ajung la eveniment. Nu am facut demersuri pentru returnarea taxei".

Ora 13:53 Audierile continua, mai multi martori au declarat ca au platit taxele pentru Trofeul Calitatii, dar nu au mai participat. Martorii sustin ca nu au mai cerut returnarea taxei. Este audiat un nou martor, inspector sef adjunct al ISC Mures. Povesteste ca inspectorii invitau direct firmele pe care le controlau.  "Si eu am distribuit invitatii si soferii faceau asta", spune martorul Truta Petru. Judecatorul intervine: "Femeile de serviciu distribuiau si ele invitatii?". Martorul raspunde: "Nu, ca nu aveam femei de serviciu. Mie imi pare rau ca nu se mai organizeaza. Nu s-au facut presiuni asupra participantilor. Era transmisa invitatia, cine vine, vine. E ca la nunta".


Ora 14:22 Urmeaza audierea martorilor propusi de Adrian Nastase. Primul este Octav Cozmanca, care isi incepe depozitia:
  • "In 2044 eram presedinte executiv al PSD si coordonam stafurile de campanie. Faceam strategiile generale impreuna cu organul de conducere al partidului. Candidatura lui Adrian Nastase a fost luat in discutie foarte tarziu. A fost si un mic incident pentru ca Adrian Nastase a vrut sa demisioneze din functia de premier si presedinte de partid. Dupa o saptamana de discutii s-a decis sa renunte la acesta idee. In august 2004 a fost desemnat oficial candidat la presedintie. El s-a impus ca un lider autentic. Din vara anului 2003 s-au facut sondaje in care Adrian Nastase iesea mereu pe primul loc dar la nivelul partidului nu existatu discutii oficiale despre candidatura la presedintie. Eram convins inca din 2003 ca Adrian Nastase era cea mai buna alegere pentru prezidentiale.
  • Eu nu aveam atributii in privinta finantarii campaniei electorale, cel putin nu atributii directe. S-a discutat cu sefii de organizatii locale pentru a gasi sponsori pentru campania electorala dar totul in limite legale. Aceste discutii s-au purtat numai inainte de campanie. Materialele de campanie se realizau atat la centru cat si in teritoriu, existau si initiative locale. De la centru trimiteam CD-uri cu modelele pentru afise".

Avocatul Lucian Bolcas il intreaba pe Octav Cozmanca daca in PSD nu s-a pus problema ca la prezidentiale sa candideze actualul europarlamentar Ioan Mircea Pascu.

Cozmanca raspunde: "Multi probabil ca au visat, dar oficial nu s-a discutat". Continua depozitia: "Conducerea partidului s-a interesat de strangerea de fonduri pentru campanie. Adrian Nastase s-a intersat de acest aspect dar nu in nume personal. Mentionez ca nu am avut cunostinta de Trofeul Calitatii si nici de faptul ca s-a discutat in Guvern. Nu am avut nici  o legatura cu Trofeul Calitatii. Nici campania electorala nu a avut vreo legatura cu Trofeul Calitatii", isi incheie Cozmanca depozitia. Semneaza declaratia, paraseste sala de judecata si comenteaza in fata jurnalistilor situatia.

Ora 15:00 In sala este introdusa Aura Vasile, deputat PSD. Povesteste instantei cum s-a derulat campania din 2004 si cum a fost nominalizat Adrian Nastase candidat la alegerile prezidentiale.
  • "Ca membru al partidului eram sigura inca din 2003 ca Adrian Nastase va fi candidatul la prezidentiale. Adrian Nastase a dorit in 2003 sa isi prezinte demisia din functia de premier si presedinte deoarece intentiile sale de a introduce cota unica si de a declansa alegeri anticipate nu au fost acceptate de presedintele Iliescu. Stiu ca in 2003 s-a vorbit si de candidatura lui Mircea Geoana. Adrian Nastase nu a candidat in nume personal, ci a candidat in numele partidului", spune Aura Vasile. Deputatul PSD mai face si o referire la afisele prezentate in instanta si spune ca acestea nu sunt materiale de campanie ci erau tablouri instalate in sediile de partid.

Ora 15:38 Urmeaza audierea lui Dan Nica, deputat PSD. Relateaza cu mici diferente aceleasi lucruri ca si Aura Vasile.
  • "In iulie 2003 am fost in biroul lui Adrian Nastase si mi-a transmis ca doreste sa demisioneze din functia de premier. Eu eram ministrul Comunicatiilor. Unul din motive era si faptul ca in teritoriu existau indoieli fata de candidatura sa la prezidentiale. Exista si o incertitudine fata de sustinerea partidului pentru el. Era o situatie... ca si cum Boc si-ar anunta candidatura la prezidentiale.
  • Sondajele aratau clar ca Adrian Nastase era locomotiva partidului. Stiu ca la cateva zile m-a sunat si mi-a spus sa imi dau demisia din functia de ministru si ca trebuie sa merg la partid. Nu mi-a spus in mod clar ca va candida dar am dedus ca va o va face. In luna august s-a si oficializat candidatura.
  • "De finantarea campaniei electorale nu m-am ocupat eu, erau desemnati mandatarii financiari si ei aveau acesta sarcina. Aveam discutii in partid dar erau dupa ce am vazut ca PDL a impanzit tara de afise si ne intrebam daca au respectat limita legala. Nu stiam de Trofeul Calitatii si nu cred ca exista o legatura cu finantarea campaniei prezidentiale din 2004".
Ora 16:30 Presedintele completului anunta ca sedinta se incheie si ca va fi reluata pe 7 decembrie.

La iesirea din sala de judecata, Adrian Nastase face cateva comentarii legate de dosarul Trofeul Calitatii.

"Cred ca dupa aceste audieri domnul presedinte de complet se va putea angaja drept consultant pentru campaniile electorale. Dupa cum s-a vazut, cei trei martori propusi de mine spus lucruri pertinente", a declarat Adrian Nastase.

Ora 17:00 Adrian Nastase a mai comentat si decizia procurorilor DNA care, in dosarul Matusa Tamara, au solicitat o pedeapsa cu suspendare.
  • "Cred ca dupa atatia ani de plimbat dosarul in instanta procurorii si-au plictisit si ei. E o poveste urata. Este clar ca acest dosar a fost folosit pentru a pune presiune, pentru a obtine o solutie agreata si de colegii mei, adica demisia mea de la sefia Camerei Deputatilor. Acest lucru a fost cerut de Basescu inca din ianuarie 2005. DNA a functionat ca instrument politic. In plus este ridicol sa folosesti pe cineva ca Genica Boerica".

Vezi mai jos explicatiile lui Adrian Nastase




Dosarul Trofeul Calitatii

Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat. 


Vezi detalii aici 






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3728 vizualizari

  • +13 (17 voturi)    
    Sigur ca banii nu au fost utilizati in campanie... (Luni, 28 noiembrie 2011, 21:09)

    Gutza [anonim]

    Sunt sigur 100% ca banii nu au fost folositi in campania electorala; s-au cumparat zahar, ulei, orez si altele si s-au dat la bunicuti si bunicute care aveau pensii mici, au fost ajutati o multime de oameni nevoiasi, dar cei mai multi cred ca au intrat in conturile lui.... si ale lui Truica!
    • +7 (7 voturi)    
      Vezi ca le dai idei judecatorilor corupti (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:02)

      dan [anonim] i-a raspuns lui Gutza

      Judecatorii romani sunt incredibili de binevoitori cand vine vorba de infractori..cu cat infractorul a furat mai multi bani cu atat pentru ei nu aplicarea legii e importanta ci libertatea infractorului.
    • +5 (7 voturi)    
      :)) (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:46)

      catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui Gutza

      mei.. aici e PD-ul cu punga.. psd-ul dadea altele ( chiar si mobile)... de altfel cred ca spre binele cetatenilor ( daca tot partidele fac acest gen de campanie) este ca PDL si USL sa se inteleaga pt 2012 astfel incat sa nu dea aceleasi produse .. unul faina, zahar si ulei si ceilalti salam si pui.. nu ar fi asa mai bine pt cetatean?
  • +13 (15 voturi)    
    Ridicol (Luni, 28 noiembrie 2011, 22:01)

    Troian [anonim]

    In plus este ridicol sa folosesti pe cineva ca Genica Boierica
    Dar si mai ridicol sa folosesti pe cineva ca Matusica Tamarica
  • +21 (23 voturi)    
    Hai si cu tine la mititica!!! (Luni, 28 noiembrie 2011, 23:20)

    ZaiR [anonim]

    In acest ritm, multi din candatii la viitoarele alegeti vor primi voturi direct dupa gratii.

    Sper ca membrii PSD sa-si numere oo-le, intre ei, dupa gratii.
    • +1 (1 vot)    
      E loc si pentru plingaciosul Jioana (Marţi, 29 noiembrie 2011, 19:55)

      Marean [anonim] i-a raspuns lui ZaiR

      Pe cind o poza cu Fireshte tuns scurt , si tatuat cu un id : amereul pe brat si matusa Tamara pe piept ?
      Vai de k-l lor !!!
  • -3 (11 voturi)    
    DNA instrument politic (Luni, 28 noiembrie 2011, 23:23)

    Bogdan Constantin [anonim]

    Poate ca aveti dreptate ca DNA este folosit ca instrument politic. Declaratia dumneavoastra isi atinge scopul si anume sensibilizarea opiniei publice asupra unui subiect care poate, prin contrapunere, sa va aduca avantaje.

    Ceea ce opinia publica cred ca poate face (cel putin in procent mult mai mare decat "inainte") este sa taxeze asemenea abordari politice. Datoria dumneavoastra domnule Nastase este sa spuneti ca aveti convingerea ca DNA isi face datoria, ca este rolul DNA sa ancheteze asemenea cazuri; ca toate institutiile statului isi fac datoria; ca poate nu la fel de eficient pe cat speram noi. Si cred ca asta si este adevarul.

    Indoiala pe care o induceti in randul opiniei publice fara sa aduceti o dovada care sa justifice cu adevarat (legal) declaratiile la care apelati va descalifica (si nu de acum) si nu doar pe dumneavoastra. Nu cuvintele construiesc (mai ales in contextul social dat) ci ceea ce cu adevarat faceti. Specific noua din pacate (noua, romanilor) ne-a fost dat sa ne lasam manipulati de astfel de pseudo-argumente.

    In speranta ca pe institutia prezidentiala (!) o doare'n cot de aberanta (vesnic aberanta) ascociere intre procesele in care sunteti implicat si dorinta presedintelui de razbunare... va doresc adevarul.
  • +6 (8 voturi)    
    de ochii lumii (Marţi, 29 noiembrie 2011, 1:49)

    4 Case [anonim]

    Mai trec 50 de ani să vedem pe cineva la pușcărie atunci cînd se încalcă legile la politicieni
  • +8 (10 voturi)    
    Martori mincinosi. (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:19)

    mircea [anonim]

    Ar trebui ca Aura Vasile,Dan Nica,Octav Cozmanca sa fie pedepsiti pentru marturie mincinoasa.Nu aveau ei de unde sa stie cum sau folosit banii pentru Trofeul calitatii.Marturia lor corecta era "nu stiu".Daca au declarat ca stiu sigur ca nu au fost folositi pentru campania electorala,este marturie mincinoasa.De fapt nici nu mai conteaza pentru-ce au fost folositi banii.Problema este ca sau colectat ilegal,pentru a umple buzunarele unui excroc.
    • -3 (5 voturi)    
      spuse... (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:57)

      catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui mircea

      spuse Mircea cel mai mare postac pdl-ist.. ai uitat mon cher sa injuri, sa porcaiesti.. imi permit sa iti aduc aminte sa faci si astea.. si las-o in pana mea: nu mai viola limba romana "sau" se scrie legat doar daca inlocuieste pe "ori".. uneori cred ca si cei ce violeaza saraca limba romana trebuie pedepsiti... Daca tot vorbesti de prostia, incompetenta si lipsa de cinste a unora macar fa-o scriind corect romaneste si utilizand logica... In alta ordine de idei , indifirent ca fura Nastase sau Basescu tot furt se numeste si daca ai coloana vertebrala ar trebui sa ceri plecarea din viata politica a tuturor celor corupti indiferent de partidul in care se afla.. din pacate tu pari sa faci mici servicii de injurator sef al Modroganilor.. sper ca B;laga , care este printre acei politicieni portocalii cu bun simt ( revenirea sa in prim-plan este de salutat si nu poate decat sa ma bucure) sa va invete si pe voi din ce inseamna normalitate si verticalitate
    • 0 (4 voturi)    
      revenire... (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:59)

      catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui mircea

      ce inseamna excroc ca nu am gasit in dex???.. sa fie cumva escroc?.. grea limba romana.. si scoala romaneasca multi ( bip ) a scos


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by