Ionel Mantog, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare
Magistratii instantei supreme au admis, luni, recursurile declarate de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba-Iulia si de Ion Vulpe impotriva deciziei din 30 noiembrie 2011 a Curtii de Apel Alba-Iulia.
Instanta a casat in totalitate decizia penala atacata si sentinta penala din 4 aprilie 2011 a Tribunalului Sibiu si, rejudecand, l-a condamnat pe Ionel Mantog la cinci ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi pentru abuz in serviciu in forma calificata.
Totodata, fostul director general al SNLO Ion Vulpe va executa cinci ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu in forma calificata. Instanta a decis si in cazul lui Ion Vulpe interzicerea unor drepturi timp de trei ani dupa executarea pedepsei.
Instanta a constatat ca Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni nu s-au constituit parti civile in cauza.
Totodata, instanta suprema a dispus confiscarea de la Mantog a 378.526,5443 lei, iar de la Vulpe a 454.773,8047 lei, sume dobandite din savarsirea infractiunii.
Judecatorii au mai decis desfiintarea inscrisul falsificat, respectiv contractul de vanzare-cumparare nr.467/20.01.2004, precum si chitantele incheiate la data de 22 aprilie 2004 si 21 aprilie 2006.
Decizia de luni a instantei supreme este definitiva, astfel ca Ionel Mantog si Ion Vulpe urmeaza sa fie incarcerati.
UPDATE: Ionel Mantog si Ion Vulpe au fost incarcerati, luni, in jurul orelor 20.00, fiind adusi cu dubele de catre mascati in arestul IPJ Gorj.
Mantog a fost ridicat de mascati de la apartamentul in care a locuit dintotdeauna la Targu Jiu, in timp ce Vulpe a fost incatusat de reprezentatii IPJ Gorj din vila pe care si-a construit-o in cartierul Primaverii, la marginea orasului, vila pentru care a si fost condamnat acum, relateaza Mediafax.
Vulpe a fost, in perioada 2001-2004, director general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, divizata ulterior in Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si complexurile energetice Rovinari si Turceni, la cel din urma Mantog fiind, dupa 2009, director general si economic sau consilier al directorului general.
Mantog a fost si director de resurse umane in fosta CNLO, dar si director economic la SNLO, precum si secretar de stat in Ministerul Economiei, pe probleme de minerit.
Atat Ionel Mantog, cat si Ion Vulpe, au fost consilieri judeteni in mandatul 2008-2012, primul fiind si fost presedinte al PDL Gorj, in timp ce celalalt a fost membru al PSD.
Ambii au fost condamnati intr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, fiecare declarandu-se pana acum, de mai multe ori, nevinovat, Mantog mentionand, dupa trimiterea sa in judecata ca nu va credea ca va avea asemenea probleme pentru "mizeria aia de casa", imobilul nefiind finalizat nici pana in prezent.
Mantog si Vulpe au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie in 2006. Cei doi au fost acuzati ca ar fi beneficiat de informatii clasificate din interiorul societatii pe care o conduceau pentru a achizitiona din timp terenuri in zonele ce urmau a fi expropriate de compania miniera, in schimbul acestora urmand sa le fie reconstruite vile la marginea municipiului Targu Jiu, in cartierul Primaverii.
La 4 aprilie 2011, Mantog si Vulpe au fost condamnati de Tribunalul Sibiu la un an si opt luni de inchisoare cu suspendare, pentru fals in declaratii.
Potrivit reprezentantilor Tribunalului Sibiu, incadrarea juridica a faptelor comise de cei doi a fost schimbata, in timpul procesului, din fapte de coruptie in fals, uz de fals, abuz in serviciu. In cazul celor doi s-a dispus si confiscarea a peste 280.000 de lei.
Totodata, ICCJ l-a condamnat, in decembrie 2009, pe deputatul PDL Cosmin Mihai Popescu, fost secretar de stat MEC, la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, in legatura cu faptele de coruptie de care era acuzat Ionel Mantog in dosarul "Stramutatilor de lux".

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
Asta este soluţia pentru mai bine
Daca nu se confisca banii obtinuti ilicit este fix un carmol pe piciorul de lemn.
Să sperăm că justiția va fi la fel de curajoasă ca în cazul Năstase și va continua să-i condamne pe cei certați cu legea, indiferent de partidul aflat la guvernare.
Important va fi dacă și membrii PSD cercetați sau judecați pentru acte penale vor fi condamnați în continuare cu aceeași asprime, fără teamă de represalii politice de la Palatul Victoria.
Este esențial să înțeleagă toți cetățenii țării, inclusiv cei ce formează elita politică de la guvernare, că nimeni nu este mai presus de lege și nu poate schimba regulile jocului din mers, în funcție de interese personale și de grup.
Dreptatea este drumul spre adevar.
Sint mandru ca avem la ICCJ asemnea judecatori.
Va rog sa le faceti publice numele, merita sa fie cunoscuti.Pentru curaj si pentru profesionalism.
Bravo Domnilor !
Parlamentari din toate gastile uniti-va ca va ia dracu!!
Poate va recapatati respectul nostru!