Explicatiile ANRE legate de "afacerile ENEL-ANRE": Nu doar ENEL, ci toti cei 8 distribuitori din tara trebuiau, initial, sa reduca facturile la energie cu 6%. PLUS Cum voia ENEL sa intre in afacerea "Contorul inteligent"

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 6 iunie 2014, 14:35 Dosare Anticoruptie


ENEL paraseste Romania
Foto: AGERPRES
Toate cele 8 companii din domeniul distributiei de energie existente in Romania ar fi trebuit, initial, sa reduca tarifele de furnizare a energiei electrice cu 6% anul trecut, nu numai ENEL, a explicat pentru HotNews.ro, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). 6% reprezinta o estimare initiala realizata de comisia de reglementare din ANRE. Ulterior, in urma unei expertize tehnice, comitetul a decis o reducere de numai 4,7%, si nu deodata, ci esalonat. "Erau companii catre trebuiau sa returneze si cate 100 de milioane de lei. Au spus ca daca returneaza dintr-odata, doua-trei dintre ele intre in insolventa", a spus Havrilet comentand decizia comisiei de reglementare. Un aspect interesant din dosar este legat de presiunile ENEL de a introduce niste contoare inteligente, intr-un sistem total nepotrivit, pentru a obtine niste beneficii. Vezi in text mai multe aspecte legate de dosar.

NOTA Compania ENEL nu doreste sa comenteze scandalul in care se afla. "Verificam datele continute de comunicatul de presa publicat de DNA. Colaboram cu autoritatile pentru a clarifica situatia si, avand in vedere stadiul investigatiei, nu putem oferi alte informatii in acest moment", spun reprezentantii ENEL.

UPDATE La randul sau, Electroalfa spune ca va pune la dispozitia autoritatilor orice informatie. "Electroalfa declara cu transparenta ca, la cererea autoritatilor, pune la dispozitia acestora orice informatie sau document necesar pentru clarificarea situatiilor relatate in comunicatul DNA numarul 754/VIII/3 din data de 05.06.2014. In ceea ce priveste contractul la care se face trimitere in acest comunicat, mentionam ca acesta este adjudecat printr-o procedura de licitatie electronica publicata pe SEAP, procedura complet transparenta, criteriul de adjudecare fiind cel al pretului minim", se arata in comunicat.

  • Afacerea 1: Facturi mai mari pentru consumatori pentru doua contracte cu firma Electroalfa

ENEL ar fi trebuit sa reduca tarifele de furnizare a energiei electrice cu 6% anul trecut, se arata in comunicatul DNA referitor la afacerea ANRE-ENEL, in urma careia au fost retinute trei persoane: Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa.

Concret, in prima jumatate a anului 2013, vicepresedintele ANRE i-a pus in vedere directorului ENEL ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu aceasta ocazie, vicepresedintele ANRE a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (in loc de 6%, reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea, de catre ENEL, a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente cu aceasta societate. In cele din urma s-a ajuns la incheierea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199 lei. Lucrarile au fost subcontractate in proportie de 30% de Electroalfa unor firme, insa din obiectul contractului rezulta ca lucrarile a fost subcontractata integral.

Contactat de HotNews.ro pentru a explica ce este cu reducerea facturilor, presedintele ANRE Niculae Havrilet a spus ca toate cele 8 companii de distributie din Romania erau obligate sa scada tarifele dupa ce a fost constatata o dubla taxare pe certificatele verzi. O comisie din cadrul ANRE a decis, intr-o prima faza, ca toti cei 8 distribuitori sa returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi o expertiza tehnica a determinat acea comisie sa mai reduca din estimari, ajungandu-se la 4,7%. Si nu doar atat. In urma unor plangeri ale companiilor precum ca ar intra in insolventa daca se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotarat ca reducerea facturilor sa se faca esalonat, intr-o prima etapa fiind o scadere de 1,3%. "Intr-un an, un an si jumatate, depinde de fiecare companie cat avea de returnat", a spus Havrilet. Acesta sustine ca are incredere in membrii comisiei care au estimat ca este necesara reducerea tarifelor cu 4,7%. Presedintele ANRE considera ca nu este nimic ilegal in aceasta decizie, insa este posibil ca vicepresedintele sa se fi laudat ca a rezolvat el in asa fel incat sa se ajunga la esalonare si la reducerea de doar 1,3%. Havrilet a spus ca 1,3% era o reducere doar intr-o prima etapa, urmand apoi sa se ajunga treptat la 4,7%. Cei 8 distribuitori de energie sunt: ENEL Distributie Banat, ENEL Distributie Dobrogea, ENEL Distributie Muntentia, CEZ Distributie, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Muntentia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Distributie Transilvania Nord.

  • Afacerea 2: Contoare inteligente intr-un sistem invechit. Sau cum se poate obtine un spor de eficienta energetica de 50% fara investitii

In comunicatul DNA se arata ca Dumbraveanu a conditionat o reducere mai mica a tarifelor daca ENEL va implica Electroalfa in implementarea proiectului Smart Meter sau daca ii va atribui niste lucrari. In proiectul Smart Meter nu a fost implicata, insa ENEL este foarte interesat de acesta. Astfel, s-a ajuns si la cea de-a doua afacere ENEL-ANRE mentionata in comunicatul DNA: majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50%. Potrivit unor directive europene privind eficienta energetica, statele membre au obligatia de a instala contoare inteligente de electricitate pentru cel putin 80% dintre consumatorii lor finali pana in 2020. Potrivit unor informatii detinute de HotNews.ro, ENEL are loturi consistente de contoare inteligente second hand din Italia, pe care ar fi dorit sa le instaleze in Romania.

In ideea ca trebuie implementate directivele europene, ENEL s-a dus la ANRE sa-i ceara sa cuprinsa in cea de-a treia perioada de reglementare (2014-2018) recunoasterea in costuri a acestor contoare inteligente. Havrilet sustine ca ANRE a conditionat recunoasterea acestor costuri doar daca ENEL va reduce pierderile din sistem cu 50%. In plus, ANRE a mai transmis ENEL ca nu va recunoaste aceste costuri mai devreme de 2018. Intrebat cum ar putea ANRE sa se asigure ca instalarea acestor contoare se face intr-un mod corect, Havrilet a spus ca oricum nu a aprobat implementarea contorizarii inteligente. Nu a aprobat pentru ca aceste contoare nu se pot instala decat daca se fac investitii si in sistem. Infrastructura este extrem de invechita si nu se potriveste cu o tehnologie moderna de contorizare inteligenta. Acesta ar fi si motivul pentru care ar fi conditionat reducerea pierderilor cu 50%, fapt care ar fi presupus investitii in sistem. ENEL nu avea cum sa obtina acest spor de eficienta de 50% fara investitii. Aici urma insa sa intervina sau a intervenit Dumbraveanu.

  • Afacerea 3: Controlul anuntat

Potrivit comunicatului DNA, Dumbraveanu l-a informat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul ca un control aflat in curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum si ca nu are nicio reclamatie la baza, informarea fiind facuta in urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului. Intrebat ce este cu acest control, Havrilet a spus ca este posibil ca reprezentantul ENEL sa fi dorit sa fie anuntat cand un control are la baza o reclamatie.

Reamintim ca DNA a anuntat joi seara ca i-a retinut pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.


Premierul Victor Ponta a efectuat acum vreo trei saptamani o vizita la firma Electroalfa din Botosani, unde i-a urat presedintelui Consiliului de Administratie al Electroalfa, Gheorghe Ciubotaru, profit cat mai mare. "Sa dea Dumnezeu sa faceti profit si sa il reinvestiti, ca in felul acesta nu va mai taxam deloc de la 1 iulie, ca reducerea contributiilor de asigurari sociale", a spus Ponta catre reprezentantii firmei, potrivit Ziare.com.

Potrivit ziarului Botosaneanul, Grupul -Electroalfa- este controlat de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, cel mai bogat botosanean, singurul inclus in Top 300 Capital si care, pe de alta parte, potrivit Top Forbes este cel mai avut botosanean, cu o avere estimata la 22 milioane de euro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8285 vizualizari

  • -10 (12 voturi)    
    hehe (Vineri, 6 iunie 2014, 14:50)

    Mazeta [utilizator]

    Continuă operațiunea de înlocuire a mafioților locali cu cei internaționali. Peștele cel mare înghite peștele cel mic.
    • +6 (8 voturi)    
      hahaaha2 (Vineri, 6 iunie 2014, 15:11)

      BradCalin [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

      abia astept si inlocuirea postacilor locali cu cei internationali, poate aia or fi mai inteligenti.
    • +5 (7 voturi)    
      fa-ti temele (Vineri, 6 iunie 2014, 15:15)

      gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Enel e peste international si da ai dreptate atat timp cat oamenii nu fac nimic sa se opuna ba chiar nu se duc la vor si lasa mortii sa voteze nu o sa se schimbe nimic in bine pentru ei, doar o sa se bata mafiotii pentru influenta care din ei sa le bage mana in buzunare.
  • +4 (8 voturi)    
    contoare inteligente (Vineri, 6 iunie 2014, 15:25)

    misa2002_2006 [utilizator]

    Astia nu mai stiu din ce sa faca bani..ne fura cu acte in regula si nimeni, nimeni dintre oamenii de rand nu au nici un castig de cauza, daca sesizeaza asa ceva..
    Chiar credeti ca in Guvern nu se stia de furaciunea asta?? Oare pe cine sponsoriza electoral ENEL si i-o fi taiat sponsorizarea, considerand ca nu mai are castig de cauza? Catre cine si-o fi indreptat sponsorizarea, cu care nu au fost de acord Guvernantii?
    Preturile astea marite, sub scuza ca asa ne dicteaza UE...cand noi ne producem energia electrica, si mai dam si la altii...cum le justificati?
    UE asta nu este decat un hot mai mare ca toti hotii din Romania...
    Sub atenta lor supraveghere si sub atenta lor indrumare, suntem batjocoriti la greu.
    Explicati, de ce sa dau energie la altii si la un pret de nimic, pt ca apoi eu sa import? de ce sa dau petrol si gaze la altii la pret de nimic, ca eu sa import?
    NU vedeti ca nu suntem lasati sa ne dezvoltam? nu vedeti ca UE stie de bogatiile tarii si cu buna stiinta vor sa ni le ia pe nimic, si sa ne transforme intr-o tara doar de desfacere a marfii lor, nu sa fim o tara de productie?
    Am iesit ca prostii in strada si ne-am bucurat ca am fost primiti in UE..cea mai nefasta zi din calendarul Romaniei, asta a fost..ne-am semnat singuri condamnarea la subzistenta si la slugarie...in loc sa beneficiem de bogatii si sa slugarim noi pe altii, am ajuns si f...ti si cu banii luati...
    • +1 (3 voturi)    
      bumerang (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 15:17)

      VajraSattva [anonim] i-a raspuns lui misa2002_2006

      oamenii au avut incredere in conducatori , de unde sa stie ca vor fi batjocoriti in ultimul hal! poate se vor trezi mai multi
  • +7 (7 voturi)    
    o verificare a sistemului de facturare (Vineri, 6 iunie 2014, 15:49)

    pentruEON [utilizator]

    Pe cand o verificare serioasa a sistemului de contorizare al tuturor furnizorilor de energie si gaz. Pentru o firma este imposibil de estimat cat iti vine factura, nu ai acces la propriul tau contor inteligent,(desi ei sustin contrariul). Avem 3 firme si am ajuns in situatia ca nu intelegem cum am putea verifica desfasuratorul atasat facturilor. !!!!
  • +2 (2 voturi)    
    Bun, se supara cineva daca imi platesc ... (Vineri, 6 iunie 2014, 17:04)

    it_s__not_news [utilizator]

    ... factura cu 6% mai putin?
  • 0 (0 voturi)    
    ANRE = sinecura politica cu rezultate pe masura (Luni, 9 iunie 2014, 11:26)

    Plagarus [utilizator]

    Amintiri triste : Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fostul senator UDMR Olosz Gergely la şapte ani de închisoare cu executare pentru corupţie.
    În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la inculpaţii Bîrcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC POWER PLUS SRL (firmă controlată de grupul Bîrcină) şi o altă societate comercială tip off shore. Din suma pretinsă, POWER PLUS SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin. De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei", mai susţin procurorii DNA.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by