VIDEO Seful CJ Timis, Titu Bojin, va fi cercetat in libertate sub control judiciar

de Carla Dinu     HotNews.ro
Joi, 11 decembrie 2014, 8:21 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au decis, joi dimineata, ca seful Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar. Bojin a dat explicatii toata noaptea la DNA Bucuresti in dosarul de coruptie in care procurorii lau facut perchezitii inca de miercuri dimineata, timp de cinci ore, transmite Digi 24.

Social-democratul este acuzat ca si-a folosit influenta pentru a convinge 17 primari sa incheie contracte din bani publici, cu o firma agreata de el. Anchetatorii au facut cautat dovezi atat acasa la el, cat si la biroul sau din Consiliul Judetean.

Consilierul judetean Marcel Mihoc, 17 primari, managerul Muzeului Satului Banatean, un director de la Administratia Bazinala a Apelor Banat, directorul regional si directorul economic al Directiei Drumuri si Poduri Timisoara au fost, de asemenea, audiati in dosarul de coruptie. 




Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, Titu Bojin, folosindu-se de functia de presedinte al CJ Timis si de pozitia de lider al filialei judetene a PSD, ar fi identificat primarii din Timis, conduse de alesi locali din PSD, cu care George Didila, prin SC Ecomet West SRL, a incheiat contracte de achizitii publice, cu atribuire directa. In acest demers, Didila ar fi fost sprijinit atat de Titu Bojin, cat si de Marcel Mihoc, consilier judetean in CJ Timis. 

Anchetatorii au mai stabilit ca, in cazul in care primariile care au incheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor incheiate, George Didila apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii sa plateasca, cu celeritate, aceste contracte. 

Intrucat unele dintre primariile care au incheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevazute in buget fonduri pentru plata produselor achizitionate, consilierul judetean Marcel Mihoc ar fi promis, la data incheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificarilor bugetare, se mai arata in documentele citate. 

In acest sens, in 25 iunie 2014 s-a convocat sedinta ordinara a Consiliului Judetean Timis, pe ordinea de zi fiind discutat si "proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului rectificat al judetului Timis pe anul 2014". 

Procurorii il suspecteaza pe Titu Bojin ca directiona alocari bugetare din bugetul Consiliului Judetean Timis catre unitati administrativ teritorial din judet, in vederea finantarii contractelor pe care acestgea le aveau in derulare cu SC Ecomet West SRL. 

Sumele de bani obtinute din contracte erau virate in conturile societatii Ecomet West SRL, administrata de catre Marius Didila, care il anunta pe George Didila, iar acesta ii transmitea lui Bojin si Mihoc situatia incasarilor din contractele incheiate, potrivit acelorasi documente. 

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa, ca in aceasta cauza se fac cercetari pentru fapte de coruptie si asimilate celor de coruptie care ar fi fost comise in 2014.

  • Comunicatul DNA care anunta dispunerea masurii controlului judiciar fata de Titu Bojin
In aceeasi cauza, procurorii au mai dispus luarea masurii controlului judiciar fata de inculpatul BOJIN TITU, presedinte al Consiliului Judetean Timis, pe o durata de 60 zile (incepand cu data de 11.12.2014 pana la data de 08.02.2014, inclusiv), pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:
- 4 (patru) infractiuni de instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- 2 (doua) infractiuni, ambele savarsite in forma continuata, de instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 acte materiale, respectiv 3 acte materiale),
- 2 (doua) infractiuni savarsite in forma continuata, de folosire a influentei sau autoritatii in calitate de persoana care detine functie de conducere intr-un partid, pentru obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul prevazuta - art. 13 din Legea nr. 78/2000 (3 acte materiale, respectiv 4 acte materiale)

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul BOJIN TITU trebuie sa respecte urmatoarele obligatii :
a) sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie - Structura Centrala si la Politia Remetea Mare, jud. Timis, ori de cate ori este chemat;
b) sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie - Structura Centrala si Politia Remetea Mare, jud. Timis cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la Politia Remetea Mare, jud. Timis conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;
e) sa nu i-a legatura cu celelalte persoane ce fac obiectul prezentei cauze si care detin calitatea de suspecti.
f) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme;

Inculpatului Bojin Titu i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Inculpatului Bojin Titu i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Detalii privind starea de fapt descrisa in ordonantele de retinere intocmite de procurori urmeaza a fi date publicitatii intr-o comunicare ulterioara, in cursul zilei.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1135 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by