Judecator de la Curtea de Apel Oradea, exclus din magistratura din cauza relatiilor cu inculpati

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 12 noiembrie 2014, 21:45 Dosare Anticoruptie


Judecatorul Mircea Puscas, de la Curtea de Apel Oradea, a fost exclus din magistratura, in urma unei decizii a instantei supreme, dupa ce un raport al Inspectiei Judiciare releva legatura acestuia cu doi inculpati, scrie Mediafax. Mai exact, inspectorii judiciari aratau ca Mircea Puscas a vrut sa ii avantajeze pe doi inculpati, ale caror dosare se aflau la instanta la care lucra magistratul.

Initial, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis sa il sanctioneze disciplinar pe Puscas, insa masura a fost contestata la instanta suprema, atat de judecator, cat si de inspectorii judiciari. In urma analizarii raportului si administarii altor probe, instanta suprema a dispus excluderea definitiva din magistratura a lui Mircea Puscas.

Problemele cu legea ale lui Mircea Puscas nu se opresc, insa, aici. In septembrie 2013, el a fost trimis in judecata pentru ca, dupa cum arata Inspectia Judiciara, ar fi cerut de la doua persoane condamnate pentru coruptie sa cumpere de la cumnatul lui o masina cu aproape 10.000 de euro mai mult decat pretul real, pentru a le da o solutie favorabila in dosar.

Potrivit rechizitoriului, in septembrie 2012, Mircea Puscas le-a cerut lui Petru Cocian si Mihai Halas, prin intermediul lui Mihaita Teleptean, sa cumpere de la cumnatul sau un autoturism marca BMW cu aproape 10.000 de euro mai mult decat pretul real al masinii, pentru ca in schimb sa pronunte o solutie favorabila intr-un dosar penal in care acestia erau condamnati pentru coruptie, ajuns in urma contestatiilor la Curtea de Apel Oradea.

Cocian si Halas fusesera condamnati in prima instanta la inchisoare cu executare pentru infractiuni de coruptie in concurs cu infractiuni de contrabanda, decizie fata de care cei doi au declarat apel, proces care se afla si in prezent pe rolul Curtii de Apel Oradea.


"In cursul anului 2012, inculpatul Teleptean Mihaita, a pretins de la Cocian Petru si Halas Mihai suma de cate 20.000 euro (total 40.000 euro) pentru a-si exercita o influenta reala asupra judecatorului Puscas Mircea, in vederea determinarii acestuia sa pronunte o solutie favorabila celor doi in dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel Oradea, in care aveau calitatea de inculpati-apelanti", arata procurorii in actul de sesizare a instantei.

Din suma ceruta, Halas Mihai i-a dat 10.000 de euro lui Ioan-Adrian Mihai pentru a-i fi transmisa lui Teleptean. Ulterior, suma a fost restituita, urmand ca, potrivit unei intelegeri intre inculpati, toti banii sa fie dati de Cocian si Mihai, prin intermediari, dupa pronuntarea, in apel, a unei decizii favorabile celor doi.

"La data de 2 iunie 2012, Cocian Petru si Halas Mihai, la randul lor, au pretins de la un denuntator suma de 20.000 euro, sustinand ca prin persoane interpuse ar putea sa influenteze magistratii investiti cu solutionarea apelului aflat pe rolul Curtii de Apel Oradea, astfel incat sa-i determine sa pronunte o solutie favorabila denuntatorului. Denuntatorul primise si el, in prima instanta, o pedeapsa de condamnare la inchisoare, alaturi de Cocian Petru si Halas Mihai", se arata in rechizitoriu.

Dosarul se afla pe rolul Curtii de Apel Cluj.

Mircea Puscas a mai fost trimis in judecata in alte doua dosare penale, pentru infractiuni de coruptie, respectiv marturie mincinoasa.

In martie 2013, DNA Oradea l-a trimis in judecata pe Mircea Puscas pentru doua infractiuni de trafic de influenta si trei infractiuni de fals in declaratii, din care una in forma continuata.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, Mircea Puscas, la acea data judecator la Tribunalul Bihor, ar fi pretins si primit de la o persoana (denuntatoare in cauza) 1.500 de euro pentru a interveni pe langa judecatori din cadrul unor instante din Oradea si pentru a-i determina sa pronunte fata de denuntator, judecat pentru evaziune fiscala, o pedeapsa cu suspendare conditionata atat la judecata in fond, cat si in caile de atac.

De asemenea, in cursul anului 2011, Mircea Puscas, in calitate de judecator la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul lui Marcel Pistuca, a cerut de la acelasi denuntator 50.000 de euro pentru a interveni pe langa judecatori de la Curtea de Apel Oradea si pentru a-i determina sa pronunte o solutie de achitare intr-o alta cauza penala in care acesta era judecat pentru lipsire de libertate in mod ilegal si lovire.

Din suma pretinsa, Mircea Puscas ar fi primit de la denuntator 20.000 de euro, atat direct cat si prin intermediar, iar diferenta, care urma sa fie remisa la solutionarea cauzei, nu a mai fost data.

Denuntatorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsa cu inchisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanta de judecata l-a condamnat pe denuntator la inchisoare si in dosarul pentru a carui solutionare favorabila acesta a dat judecatorului Puscas 1.500 de euro in anul 2009.

Procurorii DNA au mai aratat ca, in cuprinsul declaratiilor de avere date in anul 2010, Mircea Puscas a omis sa mentioneze ca a achizitionat si apoi a vandut un autoturism marca Audi A4.

"In plus, in cuprinsul declaratiilor de avere din anii 2011 si 2012, inculpatul Puscas Mircea a omis sa mentioneze ca a imprumutat o persoana fizica cu echivalentul in lei al sumei de 10.000 de euro, in conditiile in care legea impune declararea imprumuturilor cu o valoare mai mare de 5.000 de euro", potrivit DNA.

Procesul se judeca la Curtea de Apel Timisoara.

In ianuarie 2013, Mircea Puscas a fost trimis in judecata de DNA Oradea pentru marturie mincinoasa. Alaturi de el a fost acuzat Florian Rob ofiter de politie judiciara, sef al Sectiei nr. 9 Politie Rurala Salonta din Inspectoratul de Politie al judetului Bihor la data comiterii faptelor, de trafic de influenta.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2088 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by