Articol actualizat

VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a fost retinut de DNA

de I.R., V.M.     HotNews.ro
Luni, 13 mai 2013, 17:40 Dosare Anticoruptie


Borboly Csaba
Foto: Agerpres
Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a fost retinut luni de procurorii DNA, fiind suspectat de mai multe fapte de coruptie, intre care abuz in serviciu contra intereselor publice si luare de mita. Potrivit DNA, Borboly este cercetat dupa ce ar fi decontat ilegal, in favoarea unor firme de constructii, aproximativ trei milioane de lei, cerand de la una dintre acestea sa primeasca inapoi 10%, sub forma de sponsorizare. El urmeaza a fi prezentat Curtii de Apel Targu Mures cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit unui comunicat transmis luni de DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Tirgu Mures efectueaza cercetari fata de Borboly Csaba, presedinte al Consiliului Judetean Harghita, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, ambele in forma continuata, luare de mita in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, doua infractiuni de instigare la uz de fals, doua infractiuni de fals intelectual si denuntare calomnioasa.

De asemenea, au fost retinuti si Palffy Domokos, consilier judetean in cadrul CJ Harghita si administrator de fapt al S.C. STRAVIA GROUP S.R.L. Goagiu, jud.Harghita, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de conflict de interese in forma continuata, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si participatie improprie la fals intelectual, si Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Directiei Drumuri Judetene din CJ Harghita, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata, fals intelectual in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, fals intelectual si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Celor trei inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar luni procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 ore, urmand a fi prezentati Curtii de Apel Tirgu Mures cu propunere de arestare preventiva.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, precizeaza DNA.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca:
  • In calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, inculpatul Borboly Csaba a dispus in mod nelegal si nejustificat, in luna decembrie 2010, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei in favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie lucrari de reabilitare a unui drum judetean. Plata s-a facut in conditiile in care preturile firmei care a castigat licitatia erau cu mult mai mari decat cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, in care dirigintele de santier nu a fost de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor si in conditiile in care proiectul initial nu fusese respectat in ce priveste grosimea asfaltului si nici nu exista o dispozitie de modificare a acestui proiect.
  • Prejudiciul produs in dauna judetului Harghita prin aceasta activitate este evaluat la suma de 629.178,85 lei si un folos material echivalent pentru SC STRAVIA GROUP SRL.
  • De asemenea, perioada 27-29 decembrie 2010, acelasi inculpat a dispus in mod nelegal si nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei in favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL si a sumei de 496.632,84 lei in favoarea constructorului SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL, in ambele cazuri pentru materiale lasate in custodie. Aceasta, desi bunurile respective nu existau in fapt si in conditiile in care angajarea cheltuielilor de catre Consiliul Judetean a avut loc la finalul lunii decembrie 2010, desi era evident ca cele doua firme nu mai aveau timpul necesar ca pana la data de 31 decembrie 2010 sa faca lucrarile angajate, de reabilitare a unor tronsoane de drum judetean. In plus, inculpatul cunostea ca procesele verbale de custodie s-au realizat in fals, prin antedatare si prin inserarea nereala ca bunurile exista ca atare, ca au fost receptionate efectiv si au fost predate catre reprezentantii celor doua firme constructoare.
  • In calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, dupa efectuarea de catre Consiliu, a platii sumei totale de 496.632,84 lei catre S.C. BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL, jud.Harghita, inculpatul Borboly Csaba i-a pretins in mod repetat, in perioada 29 decembrie 2010 - ianuarie 2011, administratorului de fapt al S.C. BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL, prin intermediar, sa ii remita 50.000 lei ( 10% din suma decontata) disimulata sub forma de sponsorizare catre "Asociatia pentru Ciuc" Miercurea Ciuc.
  • Pentru a ascunde infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice prin care s-au obtinut foloase materiale pentru SC STRAVIA GROUP SRL, in cursul lunii iunie - iulie 2011, in virtutea prerogativelor conferite de functie, inculpatul Borboly Csaba a determinat doi reprezentanti ai societatii de proiectare, prin intermediul inculpatului Csiszer Botond Benedek si a altei persoane sa intocmeasca in fals si sa elibereze doua acte care au fost folosite in fata auditorilor Camerei de Conturi Harghita pentru justificarea platilor pe care le-a dispus a se efectua in luna decembrie 2010, catre S.C. STRAVIA GROUP S.R.L.
  • La data de 19 iulie 2011, ca urmare a relatiilor solicitate de Camera de Conturi Harghita prin Nota inregistrata la Consiliul Judetean Harghita, in virtutea atributiilor conferite de functia detinuta, acelasi inculpat a intocmit si prezentat auditorilor respectivei institutii, o adresa in care a atestat fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, respectiv a afirmat ca la data decontarii din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914,20 lei catre SC STRAVIA GROUP SRL, a fost avut in vedere unul dintre inscrisurile falsificate.
  • La data de 16 octombrie 2012, urmare a solicitarii adresate Consiliului Judetean Harghita de D.N.A. - Serviciul Teritorial Tirgu Mures, de a-i fi inaintate o serie de documente referitoare la contractarea, executia, achitarea contravalorilor si expertizarea lucrarilor de pe D.J. 131, atribuite S.C. STRAVIA GROUP S.R.L. Goagiu si respectiv SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL Borzont, inculpatul a mentionat in adresa de raspuns ca la data decontarii platilor din decembrie 2010 catre SC STRAVIA GROUP SRL institutia Consiliului Judetean ar fi fost indusa in eroare de o alta persoana, prin prezentarea unui document plasmuit.
  • La data de 12 octombrie 2012, a semnat in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita o plangere penala catre Inspectoratul de Politie al Judetului Harghita, in cuprinsul careia a acuzat o alta persoana de savarsirea infractiunii de inselaciune, prin aceea ca ar fi plasmuit un raport al dirigintelui de santier, nedatat, in baza caruia ar fi fost posibila plata sumei de 1.888.914,20 lei catre S.C. STRAVIA GROUP S.R.L. Goagiu.
  • In activitatea sa, inculpatul Borboly Csaba a fost ajutat de inculpatul Csiszer Botond-Benedek care, in perioada decembrie 2010 - decembrie 2011, in calitate de director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul Consiliului Judetean Harghita, a acordat, in mod nelegal, viza "bun de plata" pe facturile emise de SC STRAVIA GROUP SRL si SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL. De asemenea, acesta a semnat procesul verbal de receptie fals in baza caruia Consiliul Judetean Harghita ar fi primit la S.C. BRIDGE ROAD CONSTRUCT S.R.L si STRAVIA GROUP S.R.L diverse cantitati de materiale, desi bunurile respective nu existau la acea data in fapt.
  • In calitate de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Harghita in mandatul 2008-2012, inculpatul Palffy Domokos, a participat la votarea bugetelor Consiliului Judetean Harghita prin care au fost alocate consecutiv sume de bani pentru proiecte de investitii in infrastructura judetului Harghita, intretinere si reparatii de drumuri judetene, banii fiind destinati unor contracte de executare de lucrari. Printre beneficiarii acestor contracte a fost SC STRAVIA GROUP SRL, a carei administrator de fapt este Palffy Domokos, iar actionar sora acestuia. Astfel, acesta a realizat foloase in favoarea sa si surorii sale, asociat unic al SC STRAVIA GROUP SRL, foloase constand in valoarea totala a celor 40 de contracte executate de firma in perioada 2008-2012, in cuantum de 25.351.090 lei. In cursul desfasurarii de catre aceasta societate a relatiilor comerciale cu Consiliul Judetean Harghita, inculpatul a efectuat, in perioada 2008-2012, operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta, constand in coordonarea administrarii si administrarea in fapt a SC STRAVIA GROUP SRL. In cursul lunii aprilie 2012, a determinat o persoana sa intocmeasca o serie de acte false care au stat la baza unui raport de expertiza tehnica menit sa diminueze prejudiciul stabilit in martie 2012 de Camera de Conturi Harghita in sarcina Consiliului Judetean Harghita, produs prin efectuarea de plati nelegale catre S.C. STRAVIA GROUP SRL.
Prejudiciul total creat in dauna judetului Harghita este estimat la suma totala de 1.796.863, 28 lei. Prejudiciul consta in caracterul fictiv al materialelor date in custodie firmelor constructoare si in diferenta dintre preturile onorate si cele oferite de firmele descalificate la licitatie, substantial mai mici.

***

Retinerea presedintelui Consiliului Judetean Harghita a fost confirmata luni de seful Serviciului Teritorial Targu Mures al DNA, Elena Curca, pentru Mediafax.

DNA a informat, ulterior, ca presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, retinut pentru fapte de coruptie, este cercetat dupa ce ar fi decontat ilegal, in favoarea unor firme de constructii, aproximativ trei milioane de lei, cerand de la una dintre acestea sa primeasca inapoi 10%, sub forma de sponsorizare.

Avocatul lui Borboly: Clientul meu este foarte suparat si socat, e vorba de fapte din 2010

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, este "foarte suparat si socat" in legatura cu retinerea sa, declara avocatul Sergiu Bogdan, potrivit caruia acuzatiile se refera la fapte din 2010, fiind "greu de imaginat" ca abia acum, dupa trei ani, "se justifica masura retinerii".

Sergiu Bogdan, avocatul presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, luni, presei, la sediul DNA Targu Mures, ca acesta este "foarte suparat si socat", transmite Mediafax.

"E vorba de niste lucruri din 2010. Suntem in 2013 si e greu sa-ti imaginezi ca dupa trei ani de verificat acte - ca au fost verificate acte, e dosar din 2012 - dintr-o data acum se justifica masura retinerii", a spus Sergiu Bogdan.

Potrivit acestuia, Borboly Csaba este acuzat de DNA de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals, instigare la fals si denuntare calomnioasa.

"Este acuzat de faptul ca ar fi dispus o plata catre fime de asfaltari, in conditiile in care nu a verificat daca existau toate documentele necesare - evident, atributii care reveneau angajatilor Consiliul Judetean. Aceasta este in esenta acuzatia, cu mai multe inscrisuri. Si evident infractiunea de instigare la fals si asa mai departe, pentru ca actele ulterioare care au aparut se presupune ca el ar fi determinat alte persoane sa le falsifice. Si mai este si o acuzatie interesanta - denuntare calomnioasa, in sensul ca a descoperit acest lucru, moment in care a deschis o ancheta interna - si exista o ancheta interna desfasurata -, a facut plangere penala impotriva persoanei pe care o banuia si din acest motiv astazi este acuzat si de infractiunea de denuntare calomnioasa. Evident, este vorba exact de actele care i se imputa lui ca nu ar fi existat la momentul in care s-au facut platile", a spus Sergiu Bogdan.

El a adaugat ca "infractiunea de baza" de care este acuzat Borboly Csaba, pentru care a fost emisa ordonanta de retinere pe 24 de ore, este cea de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca a dispus platile respective.

"Mai este o infractiune de fals - ca ar fi raspuns DNA, comunicandu-i inscrisurile solicitate. Si aceasta iarasi este o infractuine de fals intelectual", a aratat Sergiu Bogdan.

Sotia presedintelui CJ Harghita: Sotul meu a fost retinut fiindca nu a verificat documentatii pentru lucrari la doua drumuri

Sotia presedintelui CJ Harghita declara, luni dupa-amiaza, ca acesta a fost retinut de DNA pe motiv ca nu a verificat documentatiile privind ordinele de plata pentru doua drumuri judetene in 2010, inainte de a semna.

Borboly Melinda, spunea, intr-o conferinta de presa sustinuta in fata Consiliului Judetean Harghita, ca sotul sau a plecat luni dimineata, la ora 5.00, la sediul Serviciului Teritorial Mures al DNA pentru a da o declaratie si ca, in cursul dupa-amiezii, a primit un telefon de la acesta, care o anunta ca a fost retinut de DNA pentru 24 de ore pe motiv ca, inainte de a semna, nu a verificat documentatiile privind ordinele de plata pentru doua drumuri judetene in 2010.

Borboly Melinda, care a declarat ca, in opinia ei, sotul sau este nevinovat, a precizat ca inaintea presedintelui CJ au semnat directorul si vicepresedintele institutiei, adaugand ca nici nu intra in atributiile sotului sau sa verifice documentatiile.

Ea a mai spus ca atunci cand a observat, dupa "un an sau doi", ca "ceva nu este in regula" cu documentatia, Borboly a sesizat organele de specialitate. Potrivit acesteia, DNA a considerat ca aceasta sesizare a presedintelui CJ Harghita este "un denunt calomnios" facut de acesta.

Borboly Melinda adauga ca in ultimii cinci ani sotul sau a fost tinta mai multor denunturi calomnioase si ca inclusiv ea si cele doua fete ale lor au primit sms-uri de amenintare, insa si-a sfatuit sotul sa mearga inainte cu activitatea in fruntea administrastiei judetene.

UDMR despre Borboly: Reluarea cercetarilor inaintea Congresului Uniunii nu este intamplatoare

UDMR sustine, intr-un comunicat transmis luni seara, referitor la retinerea presedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, ca reluarea cercetarilor "intr-un caz care dateaza de mai multi ani" cu doar doua saptamani inainte de Congresul Uniunii nu este intamplatoare.

"Consideram de neacceptat si deloc intamplator faptul ca, la numai doua saptamani inaintea congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, Directia Nationala Anticoruptie a reluat cercetarile intr-un caz care dateaza de mai multi ani", se arata in comunicat.

Borboly Csaba, care este si presedintele organizatiei teritoriale a UDMR, detine functia de presedinte al CJ Harghita din anul 2008. In iunie 2012, el a castigat al doilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Harghita cu 69,92%.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, declara, in august 2011, ca este verificat de DNA pentru presupuse fapte de coruptie in urma unui denunt facut de "persoane rauvoitoare", in legatura cu constructia casei sale si cu vanzarea supraevaluata a unui apartament.

Borboly Csaba are, potrivit declaratiei de avere, noua terenuri si doua case de locuit, in timp ce in declaratia de interese se mentioneaza ca firma tatalui sau are un contract cu DSVSA pentru servicii sanitar-veterinare incheiat in 1999 pe 15 ani.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























7386 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    Coruptie sau nu, (Luni, 13 mai 2013, 18:04)

    un dac [utilizator]

    pe mine ma intereseaza unde sunt copacii?
    Sau ati dat dispozitie oamenilor intr-o romana stricata cum sa-i planteze si aia au inteles ca trebuie sa fie cu varful in jos?
    Romania are mari sanse de reabilitare dupa succesul Nastase (cu Voicu bonus). Daca o sa vedem si un politician maghiar la puscarie, parca incepem sa ne revenim. Cum sa conduci 2 judete de 23 de ani fara niciun fel de interventie a statului roman si sa fie atata saracie in aceste judete?
  • +12 (12 voturi)    
    da unde sunt pădurile?! (Luni, 13 mai 2013, 18:42)

    corvus coraX [utilizator]

    Pădurile din HarCov sunt varză. Nu că cele din Neamţ, Suceava, Cluj s-ar simţi mai bine. Fiecare cu hăcuitorii lor de păduri. La secui, UDMR-işti au făcut legea pădurilor. Nu degeaba are porecla Chereştoi...
    • +2 (2 voturi)    
      ”drujba lui Dumnezeu” (Luni, 13 mai 2013, 22:20)

      taranistu [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

      stiam ca se numea Verestoy. Desi nu pare a avea niciunul...
  • +2 (2 voturi)    
    f bine (Luni, 13 mai 2013, 20:38)

    mircearh [utilizator]

    omul e arestat pentru combinatii cu o casa, dar asta e zero pe langa mismasurile cu paduri. Cum s-ar zice, o gainarie.
  • +1 (1 vot)    
    refrenul este.... (Luni, 13 mai 2013, 21:58)

    Zummm [utilizator]

    la brutarieeeee, la brutarieeee
  • +1 (1 vot)    
    e bine că nu s-a întâmplat într-o viață anterioară (Luni, 13 mai 2013, 22:06)

    visio [utilizator]

    nici prin cap nu le trecea că vor păți așa rușinică...oricum, suma asta este penibilă față de cât au furat alții; dacă eram în locul celor dela udmr, il exilam din partid pentru neatingerea targetului...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by