SGG a incuviintat audierea ministrilor cabinetului Tariceanu, in dosarul privatizarilor strategice

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 14 mai 2012, 18:39 Dosare Anticoruptie


Secretariatul General al Guvernului (SGG) a incuviintat, luni, audierea unor ministri din cabinetul Tariceanu in dosarul privatizarilor strategice, mentionand, in raspunsul la adresa Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ca sedinta respectiva sa fie una secreta, informeaza Mediafax.

Instanta suprema a primit luni raspunsul de la SGG in legatura cu adresa prin care se solicita incuviintarea audierii fostilor ministri Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela si Ionut Popescu, toti din guvernul Tariceanu, in dosarul privind privatizarile strategice.

Potrivit raspunsului SGG, persoanele pentru care instanta a cerut lamuriri cu privire la audierea lor pot da declaratii in fata instantei, cu mentiunea ca aceasta sa se faca in sedinta secreta, din cauza caracterului nepublic al sedintei de guvern din 2005 despre care fostii ministri vor trebui sa vorbeasca.

Instanta suprema a dispus totodata citarea pentru audiere in acest dosar si a lui Calin Popescu Tariceanu.

Urmatorul termen de judecata in acest dosar a fost stabilit pentru 29 mai, data pana la care ICCJ va trimite SGG o noua adresa, in legatura cu desecretizarea stenogramelor sedintei de guvern din 2005 privind problema privatizarii unor companii romanesti, printre care Electrica Muntenia Sud, si vanzarea unor actiuni Petrom.

ICCJ a decis, vineri, in dosarul fostilor ministri Seres si Nagy, sa solicite SGG acordul pentru audierea lui Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela si Adriean Videanu in legatura cu o sedinta de Guvern din 2005 privind privatizarile din acea perioada.

Judecatorii ICCJ trebuiau sa ii audieze, vineri, pe Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela si Adriean Videanu, in dosarul privatizarilor strategice, in care fostii ministri ai Economiei si Comunicatiilor Codrut Seres si Zsolt Nagy au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT, alaturi de alte patru persoane. La instanta au fost insa prezenti doar Marko Bela si Bogdan Olteanu.

Fostii ministri din Guvernul Tariceanu trebuiau sa dea declaratii in fata instantei despre discutiile purtate in sedinta de guvern secreta, din 2005, privind problema privatizarii unor companii romanesti, printre care Electrica Muntenia Sud, si vanzarea unor actiuni Petrom.

Unul dintre avocatii din dosar a aratat ca ar trebui cerut acordul Secretariatului General al Guvernului pentru audierea celor patru fosti ministri, din cauza naturii nepublice a acelei sedinte de guvern din 2005.

Instanta a admis solicitarea avocatului si a hotarat emiterea unei adrese catre SGG prin care aceasta institutie fie sa desecretizeze stenogramele acelei sedinte, fie sa-si dea acordul pentru audierea celor patru fosti ministri. In acest context, instanta suprema a acordat un nou termen pentru luni, data la care va verifica raspunsul SGG cu privire la aceasta adresa.

In 30 martie 2009, fostii ministri ai Economiei si Comunicatiilor Codrut Seres si Zsolt Nagy au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT, alaturi de alte patru persoane, in dosarul privatizarilor strategice, fiind acuzati de aderat la un grup infractional organizat cu caracter transnational.

Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, acestia au constituit sau aderat la un grup infractional organizat cu caracter transnational, din care au facut parte si Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu, in scopul comiterii unor infractiuni grave, pentru a obtine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Codrut Seres este acuzat si de tradare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak si Mircea Calin Flore s-a retinut si comiterea infractiunii de complicitate la spionaj.

In sarcina celor sase inculpati s-au retinut comiterea de activitati ilicite cu caracter penal derulate in legatura cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucuresti si SC Avioane SA Craiova, aflate in portofoliul MEC - OPSPI, consultanta in vederea privatizarii SN Radiocomunicatii, adjudecarea licitatiei pentru asigurarea consultantei in vederea restructurarii si privatizarii CN Posta Romana din portofoliul MCTI, selectarea prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























661 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by