VIDEO Comisar Garda Financiara: Nu am fost sunat de nimeni pentru a stopa verificarile de la vami

de D.G.     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2011, 19:41 Dosare Anticoruptie


Sorin Florea, comisar Garda Financiara a declarat miercuri intr-o conferinta de presa ca  in timpul verificarilor de la vami nu a fost contactat de nimeni "pentru a stopa aceste verificari".

Verificarile la firmele controlate de omul de afaceri italian Antonello Celestini si colaboratorii sai, in 2009-2010, s-au desfasurat in regim de urgenta, cu colaborarea DNA si DIICOT, a mai declarat Sorin Florea, comisar general adjunct la Garda Financiara, coordonator al verificarilor.

"Mi-as fi dorit ca presa sa puna intrebarea cum ar putea cineva sa dea bani pentru a bloca un control al ANAF, in conditiile in care aceste verificari au fost finalizate prin stabilirea unui prejudiciu de peste 350 milioane euro. Aceste dosare privind verificarile efectuate au fost transmise catre DIICOT si DNA pentru finalizarea cercetarilor si stabilirea persoanelor verificate. As vrea sa precizez ca, in timpul verificarilor, nu am fost contactat de nicio persoana pentru a stopa aceste verificari. Ba mai mult, ele s-au efectuat in regim de urgenta, cu colaborarea DNA si DIICOT, la acea vreme", a explicat Florea.



De asemenea, directorul de comunicare al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sabina Zeres, a precizat ca, in speta Celestini, ANAF, prin Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor, "a instrumentat corect si in conformitate cu prevederile legale mai multe incalcari ale legii fiscale, stabilind un prejudiciu total adus bugetului de stat in valoare de 357 milioane euro, prin verificarile efectuate in perioada 2009 - 2010, fiind sesizate organele de urmarire penala pentru continuarea verificarilor si stabilirea vinovatilor".

In ceea ce priveste acuzatiile la adresa presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, aceasta a apreciat ca "sunt tipice pentru persoanele puse sub acuzare, care incearca sa transfere responsabilitatea pe care o au asupra conducerii institutiei ce i-a sanctionat pentru prejudicii aduse bugetului de stat si in contextul unei campanii evidente duse impotriva institutiei si a conducerii sale".

Omul de afaceri italian Antonello Celestini, care l-ar fi denuntat procurorilor DNA pe Nicolae Gavrila, consilierul superior al ANAF arestat miercuri pentru 29 de zile alaturi de un avocat din Baroul Bucuresti pentru trafic de influenta in forma continuata (dupa ce ar fi pretins sute de mii de euro mita) sustine ca banii ceruti de cei doi ar fi trebuit sa ajunga la "un sef mare de la vama", in contextul in care se apropiau alegerile.

Antonello Celestini a declarat miercuri, la Realitatea TV, ca l-a cunoscut pe Nicolae Gavrila in Italia, atunci cand acesta, aflat acolo in concediu, l-a vizitat pe omul de afaceri, impreuna cu un alt afacerist italian, cunostinta comuna. Celestini si Gavrila s-au revazut apoi in Romania, dupa ce consilierul superior al ANAF ar fi venit la italian pentru a-i spune ca il poate ajuta in cazul in care are "probleme" in afaceri.

"Cand am avut nevoie, l-am sunat si l-am chemat", a continuat italianul, povestind ca cei de la vama ii faceau probleme in tentativa sa de a duce in Italia 960 de tone de tutun cumparat din Romania, o tranzactie comerciala "perfect legala": "Vreau sa duc tutunul meu in Italia, dar vama ma impiedica. Am toate actele in regula, ce putem sa facem?", a povestit italianul ca l-a intrebat pe Gavrila.

Antonello Celestini a continuat sustinand ca, desi demersul sau era legal, cei de la vama ii puneau tot felul de piedici pentru a-l face sa plateasca mita, lucru pe care l-ar mai fi patit si cu alte ocazii si despre care a aflat ca se petrecea si cu alti oameni de afaceri.

Consilierul ANAF Nicolae Gavrila si avocatul Marius Stancescu au fost arestati preventiv, miercuri, pentru 29 de zile, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.

Cei doi au fost retinuti, miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in sarcina acestora retinandu-se trei infractiuni de trafic de influenta in forma continuata.

Procurorii DNA sustin ca in perioada 2007-2008 inculpatul Nicolae Adrian Gavrila, consilier ANAF, a primit de la un denuntator suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANAF asupra carora avea influenta pentru a nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care denuntatorul era actionar, in urma neplatii TVA la termen.

Se actualizeaza






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1871 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    propun schimbarea denumirii =din Vama in Spaga (Miercuri, 2 martie 2011, 20:11)

    Eneas [anonim]

    in felul asta se intra in legalitate, toti cei arestati pot fi eliberati linistit de brava justitie romana si se termina cu tevatura !
    deci Spaga Moravita, Spaga Giurgiu,Spaga Halmeu ,etc
    vamesii devin automat spagari si a plati spaga in loc de a plati vama ,va fi o obligatie perfect legala pentru traficanti...
    ANAFul va fi indestulat, Directia Spagilor va fi ok,iar politia din Spagi va putea actiona in cunostiinta de cauza....
  • +4 (4 voturi)    
    :( (Miercuri, 2 martie 2011, 20:26)

    altrix [utilizator]

    Doamne fereste! Ce sume "invart" astia!?
    • +3 (3 voturi)    
      si mie mi se pare incredibil (Miercuri, 2 martie 2011, 21:13)

      dorul [utilizator] i-a raspuns lui altrix

      pai rompetrol are datorii de 500 de milioane de euro la stat si se da de ceasul mortii. Noi am luat cate o transa de 1 miliard de la FMI. Cum 300 de milioane de euro???
  • +8 (8 voturi)    
    anormalitate (Miercuri, 2 martie 2011, 20:30)

    ciprikus [utilizator]

    nu e normal ca intr-o tara din ue autoritatile sa tot faca conferinte de presa si sa justifice fiecare actiune in fata unor acuzati sau sa se justifice in fata unor televiziuni care fac ''bursa spagii''..
  • +2 (2 voturi)    
    Ha ..... (Miercuri, 2 martie 2011, 21:17)

    Kata [anonim]

    Acum 100 de ani vama se numea MITARNITA. Oare de ce?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by