Presupusul denuntator al consilierului ANAF retinut de DNA: Mita era pentru un sef mare de la vama

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2011, 17:27 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri italian Antonello Celestini, care l-ar fi denuntat procurorilor DNA pe Nicolae Gavrila, consilierul superior al ANAF arestat miercuri pentru 29 de zile alaturi de un avocat din Baroul Bucuresti pentru trafic de influenta in forma continuata (dupa ce ar fi pretins sute de mii de euro mita) sustine ca banii ceruti de cei doi ar fi trebuit sa ajunga la "un sef mare de la vama", in contextul in care se apropiau alegerile, relateaza Mediafax.

Antonello Celestini a declarat miercuri, la Realitatea TV, ca l-a cunoscut pe Nicolae Gavrila in Italia, atunci cand acesta, aflat acolo in concediu, l-a vizitat pe omul de afaceri, impreuna cu un alt afacerist italian, cunostinta comuna. Celestini si Gavrila s-au revazut apoi in Romania, dupa ce consilierul superior al ANAF ar fi venit la italian pentru a-i spune ca il poate ajuta in cazul in care are "probleme" in afaceri.

"Cand am avut nevoie, l-am sunat si l-am chemat", a continuat italianul, povestind ca cei de la vama ii faceau probleme in tentativa sa de a duce in Italia 960 de tone de tutun cumparat din Romania, o tranzactie comerciala "perfect legala": "Vreau sa duc tutunul meu in Italia, dar vama ma impiedica. Am toate actele in regula, ce putem sa facem?", a povestit italianul ca l-a intrebat pe Gavrila.

Antonello Celestini a continuat sustinand ca, desi demersul sau era legal, cei de la vama ii puneau tot felul de piedici pentru a-l face sa plateasca mita, lucru pe care l-ar mai fi patit si cu alte ocazii si despre care a aflat ca se petrecea si cu alti oameni de afaceri.

Dupa ce i-ar fi explicat acest lucru lui Gavrila, acesta i-a spus ca cei de la vama "vor bani": "S-a intors si mi-a povestit ca vama vrea bani, din cauza ca sunt alegeri si are nevoie de bani pentru alegeri".

Potrivit acestuia, intr-o prima faza, Nicolae Gavrila i-ar fi cerut 400.000 de euro, dupa care 100.000 de euro, insa italianul a refuzat sa plateasca, spunand ca "sunt prea multi bani". Astfel, italianul a mers la Ministerul Finantelor unde, printr-un consilier al ministrului de la acea vreme, Gheorghe Pogea, a primit confirmarea ca "are dreptate" si ca nu trebuie sa plateasca nimic pentru acea tranzactie.

"Am primit ordonanta de la Ministerul Finantelor ca pot sa aduc tutunul. Ca trebuie sa respect un regulament, dar pot sa aduc tutunul", a povestit italianul Antonello Celestini la Realitatea TV. El a relatat ca, in urma eliberarii acelei "ordonante" de la Ministerul Finantelor, "vama s-a razbunat" si a facut un denunt, in urma caruia s-a constituit un alt dosar penal, in care Antonello Celestini este cercetat alaturi de fostul secretar de stat de la Ministerul Finantelor, Gratiela Iordache.

Omul de afaceri italian a fost intrebat de jurnalisti la cine ar fi trebuit sa ajunga banii ceruti de Gavrila: "Nu stiu daca e bine sa spun la momentul asta. Era un sef de la vama. Un sef mare de la vama", a raspuns italianul, refuzand sa divulge identitatea persoanei, pe motiv ca ar putea "strica" ancheta procurorilor.

Intrebat daca destinatarul banilor era seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Viorel Comanita, Celestini a refuzat in continuare sa divulge identitatea "sefului mare de la vama", raspunzand: "Nu! Nu stiu! Dar asta stie DNA".

"Eu stiu un lucru: ca, la momentul respectiv, (au fost prinsi de DNA, n.red.) numai niste intermediari. Nu e vorba numai de domnul Gavrila, mai e si altcineva implicat in povestea asta. Au fost prinsi toti. Eu cred ca daca zic acum cine e, cine mi-au zis ei ca e, stric o lucrare a DNA si nu vreau sa fac asta. Cred ca nu trebuie sa plateasca rautatile numai pionii. Cine a organizat o anumita chestie? Cine a incercat sa faca santaj? Cine a dus in grava criza niste firme, care plateau salarii, care plateau taxe? Si totul degeaba, numai dintr-o razbunare personala si pentru a obtine ceva personal. Domnul Gavrila e doar un pion!", a spus Antonello Celestini.

Nicolae Adrian Gavrila, consultant financiar si consilier superior in cadrul ANAF (Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala) si Marius Catalin Stancescu, avocat in Baroul Bucuresti, au fost retinuti miercuri pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, pentru infractiuni de trafic de influenta in forma continuata, potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie. Ulterior, Curtea de Apel Bucuresti a emis un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele celor doi.

Citeste ce acuzatii li se aduc lui Nicolae Adrian Gavrila si Marius Catalin Stancescu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2201 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    Telejustitie (Miercuri, 2 martie 2011, 18:08)

    anonim [anonim]

    Cand in urma unei inspectii fiscale iti sunt impuse sume de peste 250mil de Euro cred si eu ca incepi sa dai in toata lumea, sa acuzi pe cei care ti-au impus aceasta suma .Sa lasam justitia sa isi faca treaba sa nu mai facem telejustitie.
  • +4 (6 voturi)    
    Foarte bine! (Miercuri, 2 martie 2011, 18:08)

    Cataleya [utilizator]

    sa se toarne unii pe altii, pt ca asta e scopul acestor anchete!
    Indiferent ca e vb de un PDlist sau PSDist sau PNList, se pare ca Basescu a data mana libera DNA-ului sa dea iama in toti!
    Bravo Basescu!
    • 0 (4 voturi)    
      Bravo! Dar ce ce nu din decembrie 2004? (Miercuri, 2 martie 2011, 19:56)

      x [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

      Un sincer Bravo pentru ce se produce acum.
      (Un sincer Bravo pentru ce se produce (abia) acum.)

      Dar ... (pentru ai mentionat un anumit nume) de ce nu din decembrie 2004?
      DE CE, timp de 6 ani, s-a cam LALAIT problema?
      • +1 (3 voturi)    
        Partenerii corupti (Miercuri, 2 martie 2011, 22:39)

        Serje [utilizator] i-a raspuns lui x

        Pai in 2005-2008 a fost premier Tariceanu Finkelstein care intervenea pentru a-l scapa pe Dinu Paturica (ce pretentii sa mai ai?), in 2009 a fost PDL cu PSD iar acum si-au dat drumul, se pare si datorita implusurilor de la UE.
    • -1 (3 voturi)    
      Ai dreptate. (Miercuri, 2 martie 2011, 21:51)

      Pantera Roz [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      "Se pare".Sau ti se pare.Atat.
  • +2 (2 voturi)    
    VAMA ISI FACEA TREABA, ALTII SE OCUPAU DE SPAGI (Miercuri, 2 martie 2011, 18:22)

    alin burlacu [anonim]

    Din declaratiile si interviurile pe diferite posturi de televiziune reiese ca italianul incerca sa faca evaziune fiscala iar vama si-a facut datoria si l-a blocat. Partea cu spagile inteleg ca mergea pe alta filiera. Mai exact unii luau spaga de la italian pentru a interveni peste seful vamilor ca sa-l scape. Asa ca mare atentie, s-ar putea ca persoana din conducerea vamilor invocata sa-si fi facut datoria. Bineinteles ca italianul acum incearca sa il denigreze pe seful vamilor avand in vedere ca l-a impiedecat sa faca evaziune. Cred ca trebuie bine vazut cine este vinovat si cine nu ... iar din ce apare pe posturile tv e cam clar!
  • -5 (7 voturi)    
    furt (Miercuri, 2 martie 2011, 18:29)

    nelu [anonim]

    Nenorocitii astia de "portocale" se pregatesc sa fure toate alegerile din 2012. Bai baieti si fete luati coasa si distrugeti Mafia acestui guvern. Sunt constienti ca daca pierd alegerile vor ajunge multi in puscarii, in frunte cu Udrea, Ridzi, Banias, Pasat, Videanu, etc si apoi Basescu.
    Trebuie sa-i alungam pentru ca altfel ne incaleca.
    Toate evaziunile care se fac, sunt cu acordul PDL si toti evazionistii cotizeaza gras la partid.
    Iar in 2012 vor mitui cu orez, zahar etc. si bani pe sarmanii oropsiti de soarta si iar vor castiga.
    Treziti-va oameni buni !
    • +4 (6 voturi)    
      Trezirea (Miercuri, 2 martie 2011, 18:35)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui nelu

      Ai putea sa incepi cu tine.
    • +2 (4 voturi)    
      nea nelu (Miercuri, 2 martie 2011, 19:00)

      mitru [anonim] i-a raspuns lui nelu

      nea nelu, tu esti?
    • +1 (3 voturi)    
      tamara (Miercuri, 2 martie 2011, 19:17)

      nimim [anonim] i-a raspuns lui nelu

      nelutu, ai pus-o pe matusa tamara sa scrie pe internet?

      aoleo, asa disperare.......
  • +3 (5 voturi)    
    Ceva nu se leaga (Miercuri, 2 martie 2011, 18:35)

    Gogu [anonim]

    Italianul declara ca, pentru a rezolva problema cu tutunul, s-a dus la Ministerul de Finante unde ministru era Pogea. Faza cu cele 960 tone de tutun s-a intamplat in 2008 (vezi articolul "Consilier superior al ANAF retinut...), iar ministru de finante era Vosganian. Nu cumva cei care l-au sfatuit sa faca ce-a facut pe la RTV au incurcat datele intentionat? Cum era de asteptat "justitiarii"de la RTV l-au judecat pe Blejnar, l-au condamnat si urmeaza sa-l impuste. Mi-e greata mie de cat kkt pot manca indivizii astia.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by