Stenograme din ancheta de la Vama Naidas: "Hai du-te! Pai tu ai tupeu fantastic, jegosule! Cat ati dat? Pai numai 200, bai!

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 februarie 2011, 18:07 Dosare Anticoruptie


Inregistrarile ambientale facute in timpul anchetei la PTF Naidas au scos la iveala adevarate targuieli cand venea vorba de impartitul banilor pe ture, sugestiva fiind aceea cand un vames a fost taiat de la "ratia baneasca" pentru ca a preferat sa ia "doua jamboane de porc si trei kile de vegeta", relateaza Mediafax. Totodata, inregistrarile ambientale redate in actul procurorilor denota si dispretul pe care lucratorii de la punctul Naidas il au fata de cei care dadeau mita.

In referatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) cu propunere de arestare preventiva a 15 lucratori de la Punctul de Trecere a Frontierei Naidas (Caras Severin), procurorii anticoruptie prezinta, prin prisma unor inregistrari ambientale, targuielile pe care le faceau lucratorii acestei institutii privind mita in cazul celor care pe langa bani optau si pentru o mita in produse, precum jamboane de porc, vegeta, bautura fina sau tigari.

Cel mai sugestiv caz prezentat de procurorii anticoruptie este cel al sefului PTF Naidas, Valentin Ionica Baragan, care in 9 decembrie 2010 i-a cerut unui alt lucrator, Cristian Borceanu, "sa-i dea doua jamboane de porc si trei kg de Vegeta. Baragan a propus ca la momentul impartirii banilor luati cu titlul de mita in tura respectiva, Borceanu sa ia 240 de lei pentru achizitionarea acestor produse.

"Iovu: Doua jamboane de porc?

Borceanu: Un milion doua sute unul, doua milioane patru sute sunt amandoua.

Iovu: Si mai ce?

Borceanu: Trei kilograme ...

Balba: De Vegeta.

Iovu: Dar pentru cine? Pentru Baragan?

Borceanu: Pentru ei, acia..."

Procurorii specifica faptul ca "ulterior banii au fost recuperati de lucratorii de politie din suma totala colectata cu titlul de mita in tura respectiva".

Din transcrierea inregistrarilor ambientale prezente in documentul procurorilor reiese ca lucratorii de la PTF Naidas luau in permanenta tigari, sticle de whisky - J&B, Jack si Ballantines - si ca atunci cand luau produse primeau mai putini bani din cota finala impartita.

Un alt caz inedit surprins in timpul anchetei de la Naidas este acela al unei lucratoare despre care colegii acesteia arata ca nu ar fi avut permisiunea sotului sa ia mita.

Aceasta situatie reise din inregistrarea ambientala din 28 noiembrie 2010, cand a primit atat pentru ea, cat si pentru alti lucratori vamali suma de 1.350 de euro de la inculpatul Soare, reprezentand o parte din suma primita ca mita, pentru un transport ilegal de tigari facut de traficantul Ion Buica.

Inregistrarea ambientala ii are ca protagonisti pe inculpatii Soare si Mot cu ocazia impartirii banilor in apartamentul in care locuiau:

"Soare: Astia sunt ai nostri .... Astia-s ai lui doamna Camelia.

Grund: Cati is la Camelia?

Soare: Numara-i!

Grund: 13 jumatate (1.350 euro)....

Grund: Asa. Mergi acum sa-i dai lui Camelia?

Soare: Nu, c-o zis ca ... nu-i acasa. Ca nu stie barba'su c-o sparge, o zis. Zice: <nici nu vreau sa ma gandesc...>"

Totodata, inregistrarile ambientale redate in actul procurorilor denota si dispretul pe care lucratorii de la punctul Naidas il au fata de mituitorii lor, in referatul cu propunere regasindu-se numeroase exemple preluate din inregistrarile ambientale, in care vamesii sau lucratorii de politie ii jignesc sau ii injura pe cei care le dau bani.

O inregistrare ambientala din 13 decembrie 2010 care il are ca protagonist pe lucratorul vamal Gheorghe Verdet arata cum acesta l-a insultat pe mituitor pentru ca "a dat atat de putin": "Hai du-te! Nu mai sta, mai! Ce! Pai tu ai tupeu fantastic jegosule! Cat ati dat? Pai numai 200, bai!".

O alta inregistrare din 19 decembrie intre acelasi vames si un alt mituitor:

"Gheorghe Verdet (G.V.): Cate ai? Cinstit acum.

Alina Lavinia Radu (ALR): 20 am

GV: 20. 20 de euro!

ALR: Da. Uite, i-am pus in bord.

GV: Pune-i aicea ma! Da-i in p.... mea!

ALR: Aicea?

GV: Pai corect! Asa ma! Asa trebuie lucrat, mai copii".

Procurorii anticoruptie arata in documentul prin care cer arestarea preventiva a sefului de la PTF Naidas, Valentin Baragan, ca acesta si-a anuntat subalternii cel putin o data de riscul existentei unor controale, solicitand incetarea temporara a luarii de mita.

Potrivit procurorilor, Valentin Baragan a avut rolul de a anunta "iminenta unor controale pe linie ierarhica, scopul fiind acela de a nu se periclita activitatea infractionala si traficul de tigari".

Astfel, procurorii arata ca, in 9 ianuarie 2010, Baragan l-a chemat la el pe vamesul Dalibor Iovanovici caruia i-a spus sa fie oprite temporar activitatile ilegale care se comiteau la Naidas. Discutia dintre cei doi a avut loc, potrivit procuroilor, in prezenta unui alt lucrator, Valentin Pocol.

"Valentin Pocol: (VP) Deci, in momentul asta nu intra o tigara in tara!

Dalibor Iovanovici (DI): Pai, da. Ieri care am facut un control amanuntit ....

Valentin Baragan (VB): Aveti grija, da.

DI: Da.

VP: Da? Deci nu intra o tigara. Da-l in p... mea, zece zile nu moare nimeni. Asa o zis si ....zece zile sa nu miste nimic!

DI: Asta e.

VB: Aveti grija la intrare... (....)

V.B.: Materiale de inregistrare, cu pixuri, cu ochelari, nu poti sa sti.

VP: Vor sa organizeze niste flagrante. Nu lasati nicio tigara. Deci, acuma m-a sunat de la Bucuresti. Jur!".

Procurorii anticoruptie relateaza un alt caz inedit cand unul dintre politistii de frontiera de la Naidas i-a povestit unuia dintre investigatori sub acoperire cum in cazul unui control mai vechi s-a ajuns la ascunderea banilor sub un covor si intr-o chiuveta.

Procurorii mai arata ca, in 20 noiembrie 2010, politistul de frontiera Cristian Daniel Luca i-a povestit investigatorului sub acoperire Grund un episod din activitatea infractionala anterioara cand au fost obligati sa ascunda banii incasati ca mita din cauza unui control, subliniind ca erau atat de multe bancnote incat nu aveau unde sa le ascunda de asa maniera incat sa nu fie sesizate.

"Si-am luat din ei! Deci nu toti! Si-am pus la vamesi. Aveau pres din ala gros, care nu se cunostea cand calcai cu piciorul.... Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi prin camera... Acolo era o chiuveta... Deci... In noaptea aia o curs chiuveta...Dar culmea, nu mai erau banii acolo!", i-a spus politistul Luca investigatorului Grund in timpul relatarii sale potrivit procurorilor DNA.

Procurorii au retinut 30 de vamesi si politisti de la PTF Naidas in cazul de coruptie de la vama. Intr-un caz separat, alti 30 de politisti si vamesi de la punctele Stamora, Foeni si Deta au fost retinuti de DNA, pentru 15 dintre acestia Curtea de Apel Bucuresti deja a emis mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, urmand sa se pronunte si pentru restul.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























12584 vizualizari

  • +17 (19 voturi)    
    Revolutie !! (Miercuri, 9 februarie 2011, 18:39)

    Che [anonim]

    Daca nici astia nu ajung la inchisoare, toata lumea in strada, mergem si-i linsam pe spagari !! Incepand de la palatul Victoria.
    • -4 (8 voturi)    
      teatru ieftin (Miercuri, 9 februarie 2011, 22:15)

      ...escu [utilizator] i-a raspuns lui Che

      Campania asta cred ca se face pt ca nu ne-au primit astia in Schengen. In 20 de ani nu am auzit de asa controale la vami.Acum subit i-a gasit corectitudinea.... ca sa vezi....or fi aia din vest niste fraieri sa puna botu' la vrajeala lor expirata... Daca ar fi facut dosare la vamesi in trecut cu aceeasi frecventa cu care fac acum , cred ca nu mai era mizeria aia morala la granita Romaniei.
      Dar asta nu e decat un foc de paie ....
      • +4 (4 voturi)    
        Bun si teatrul... (Joi, 10 februarie 2011, 14:40)

        Nick [anonim] i-a raspuns lui ...escu

        Foc de paie, foc de paie.....Da' e bun si asta.
        In 20 de ani nici macar atat nu am vazut.

        Acu' cine stie, daca intra 10-20 dintr-astia mai mici, poate ceilalti se vor gandi de 2 ori inainte sa ceara spaga.

        Ca acum hai sa recunoastem, pionii solicita, fac imparteala si isi achita datoriile mai sus. Si tot ei au risc maxim de a fi inchisi.
        Daca astia sunt mai retinuti, doar nu o sa vina regina/nebunu' (sau ma rog ceva de genul asta) sa ii aresteze ca au primit prea putina mita.

        Totusi, as mai vrea ceva:
        Nu are UE ceva de zis si referitor la magistrati?
        Ca as vrea sa vad si cativa d'astia pe la TV.
      • +3 (3 voturi)    
        nu-i chiar teatru (Joi, 10 februarie 2011, 17:30)

        Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui ...escu

        as inclina sa zic ce zici tu dar urmarirea este inceputa de peste 6 luni,,,
  • -6 (12 voturi)    
    dovezi? (Miercuri, 9 februarie 2011, 18:41)

    mama lor de hoti [anonim]

    si nu sunt dovezi?.....astia scapa toti.....sa vezi tu ca din lipsa de probe scapa toti in frunte cu boc!
  • +12 (12 voturi)    
    Spagarii (Miercuri, 9 februarie 2011, 19:04)

    Addy_ [anonim]

    Asa e peste tot fratilor......incredibil dar adevarat.....sunt curios cati vor fi pedepsiti...parca vad ca se imbolnavesc toti , unul cate unul.....mai vorbim....Rusine celor care conduc un asemanea sistem si celor care tolereaza un astfel de comportament ...RUSINE !!
  • +17 (19 voturi)    
    Basescu este de vina!!! (Miercuri, 9 februarie 2011, 19:16)

    Dan Mihai [anonim]

    Din milionari, acesti paraziti ai Romaniei, vor devenii puscariasi. Viata bate filmul.

    Basescu se tine de cuvant. Morar si Kovesi sunt cei mai mari profesionisti ai Romaniei.

    P.S.: Imi plac inregistrarile ambientale...face-ti un film documentar cu ele. Ar putea castiga ceva la Cannes sau vreun Oscar.
    • 0 (2 voturi)    
      ma bucur ca iti plac intregistrarile... (Joi, 10 februarie 2011, 11:06)

      Vendetta [anonim] i-a raspuns lui Dan Mihai

      din nefericire... tot ce apare in pres poate (si va fi) respins in instanta.... deci nu va faceti aluzii... tot ce vedeti la tv nu este decat o mare campanie mediatica... in afara de cativa trepadusi, care vor inlocuiti de altii (evident pe criterii politice), nimeni nu va face puscarie...
  • +19 (19 voturi)    
    primeau telefoane de avertizare de la bucuresti (Miercuri, 9 februarie 2011, 19:23)

    citizen kane [anonim]

    asa cum arata inregistrarile, baietii aia din vama/VP erau anuntati de mai sus/de la bucuresti despre iminenta unor controale ...
    oare cine?
    • +9 (9 voturi)    
      asta am remarcat si eu (Miercuri, 9 februarie 2011, 22:10)

      paraipan [anonim] i-a raspuns lui citizen kane

      "acuma m-a sunat de la Bucuresti". vrem sa stim cine!! Ca precis se stie numarul de telefon, si asa mai departe..
  • +6 (8 voturi)    
    daţi stenograme şi din celelalte vămi (Miercuri, 9 februarie 2011, 20:14)

    PSD-erbedeul [utilizator]

    daţi stenograme şi din celelalte vămi !
    nu numai din Moldova
    Căci Moldovenii cu Cap de Bou dau numai Voturi pentru Derutaşţii şi Sanatorienii care fură apoi 4 patru ani !
  • -3 (9 voturi)    
    Traiască România ţara mea de glorii ţara (Miercuri, 9 februarie 2011, 20:23)

    PSD-erbedeul [utilizator]

    Traiască România ţara mea de glorii ţara mea de HOŢI !
    Conduc ţara REPETENŢII; CORIJENŢII şi Golanii !
    • +3 (5 voturi)    
      f interesant (Miercuri, 9 februarie 2011, 22:14)

      dan63 [utilizator] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

      că tocmai cele tri categorii au dat iama în şpăgarii de la VAMĂ,nu tu un săpunar sau un iliescu sau un tăricean
  • +8 (8 voturi)    
    Spagarii !!!!!!!!! (Joi, 10 februarie 2011, 9:00)

    suparatu [anonim]

    De ce este de vina Basescu? De acum 40 ani ( cel putin asa stiu eu) se cere spaga la vama. Iar dupa revolutie a luat amploare acest fenomen. Intrebatii pe cei care calatoresc cu Atlassibul , ca eu unul daca nu am avut valuta , am platit in lei si mi-a schimbat soferul in euro ,iar parintii mei, pe vremea lui Ceausescu, dadeau spaga ca sa treaca linistiti ca erau incarcati de cadouri de ziua lor . Imi este scarba , arestati pe viata si confiscata toata averea , ca parca erau stapanii lumii , nu lucratori la vama . Cu respect Suparatu
  • +4 (4 voturi)    
    solutia? (Joi, 10 februarie 2011, 9:18)

    unul nou [anonim]

    Vina nici nu mai conteaza a cui este ,ca asta e boala veche in vami dar acum se intrece orice limita.Pana nu se va lua o hotarare ferma de sechestrare a bunurilor la toata familia celui invinuit(pentru ca altfel pana sa fie judecat nu mai are nimic pe numele lui,si sa nu spuna cineva ca familia vreunuia era straina de ce se intampla),ca altfel se intampla ca in cazul lui TCACIUC,afacerile merg bine inainte si pe caz medical sau pentru buna purtare se libereaza dupa un concediu prelungit pe banii nostri si ne rad in nas.Eu cred ca asa chiar si aceasta goana dupa posturi in vami ar scadea.Si sigur prin confisarea averilor celor gasiti vinovati sa-r aduce bani la buget si cei ramasi in sistem ar fi dscurajati stiind ce ar putea pati.
  • +7 (7 voturi)    
    mda (Joi, 10 februarie 2011, 9:33)

    eu [anonim]

    eu am trait pe viu astfel de evenimente

    acum 5-6 ani cand eram sofer pe microbuz care facea italia saptamanal.

    inca nu eram in UE si toti pasagerii aveau nevoie de pasapoarte, nu trebuiau sa fie sariti din viza etc..

    stateam la panda la 1km de vama si asteptam cate 10-20 microbuze sa se faca ora 23:00, atunci erau obositi si plictisiti si nu te mai luau la oca pentru orice.

    te opreau vamesii si te intrebau din prima..
    - cati ai ? (pasageri)..
    - pai 14 sefu, atata are masina, uite aici foile de parcurs, licenta de transport etc..
    - baa ma pish pe licentele tale, ca tu aici treci numai daca zic eu
    - da sefu aveti dreptate, dar uite ca suntem pe drum de 10 ore, si mai avem de ajuns pana in roma
    - baa ia zi cati ai ?
    - pasageri ?
    - nu baa cati euroi ai de pasager, ma pish pe ei pasageri
    - pai 20 euro de caciula sefu, dar sa stiti ca numai 2 dintre ei sunt sariti din viza, restul sunt legali, au drept de munca in italia
    - baa tu esti cretinolog ? scoate acum 160 euro pentru toti, altfel te intorci cu toti acasa

    asta erau discutiile mereu dintre noi soferii si vamesii

    sau dupa ce intrai in tara si treceai de vamesi, intrai in romania si la 5km te opreau politistii de frontiera:

    - buna ziua actele la control..
    - poftiti sefu..
    - cati ai ?
    - 14 sefu, nu poate duce masina mai mult
    - lasa vrajeala ba.. ia deschide remorca sa vedem bagajele
    - da m-au controlat la vama de bagaje
    - baa eu sunt autoritatea aici, deschide naibii remorca
    - nu pot, nu deschid, si asa suntem in intarziere, suntem pe drum de 20 ore
    - ba nesimtitule deschide la bagaje ca te arestez
    - sefu nu aveti dreptul sa verificati bagajele, chemati un vames daca asta vreti, nu puteti decat sa ne controlati actele si atat
    - nesimtitule lasa ca te tin eu minte cand treci inapoi
    - da sefu
    - mars de aici nesimtitule.

    asa te frecau politaii de frontiera...

    si ei si vamesii erau zei, cand ma apropriam de vama romana deja ma treceau toate caldurile.
  • +5 (5 voturi)    
    stiti ce-i tragic ? (Joi, 10 februarie 2011, 11:02)

    alt adrian [anonim]

    luati suma , medie, incasata zilnic, inmultiti cu 365 zile x cel putin 20 de ani si veti vedea amploarea " fenomenului. Restul : numai liniste...
  • +2 (2 voturi)    
    asta lucru e sigur (Joi, 10 februarie 2011, 16:16)

    eu [anonim]

    pacat ca n-au fost anchetate si vanzatoarele din shopuri,bineneteles pe timpul cand erau inca deschise,cei de la DNA ar fi avut mari surprize;doamnele vanzatoare veneau la lucru numai cu AUDI, WW . Oricum faceau bani la fel de multi ca politistii de frontiera,poate chiar mai multi, si scoteau tigari cate vroiau ele pentru ca nu le oprea nimeni pe drum ,doar erau Doamnele de la shop.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by