Catalin Chelu, "mituitorul" lui Fatuloiu, pus in libertate de instanta

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 februarie 2011, 15:42 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, cercetarea in stare de libertate a omului de afaceri galatean Catalin Chelu - cel care ar fi incercat mituirea secretarului de stat in MAI, Dan Fatuloiu -, precum si a celorlalti trei acuzati din dosar, anunta Mediafax. Decizia tribunalului - care vine dupa ce in urma cu o zi a fost audiat chestorul Fatuloiu - poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

In acest proces, Catalin Chelu este judecat pentru dare de mita si cumparare de influenta. Ceilalti trei apropiati ai sai, Nitache Stefan Badea, Cristi Antonel Bunu si Gabriel Constantinescu, sunt judecati pentru complicitate la dare de mita.

In dosarul "mita la MAI", Chelu este acuzat ca, din august si pana in 12 noiembrie 2010, "i-a promis chestorului-sef Dan Valentin Fatuloiu" suma de un milion de euro. In schimbul banilor, Fatuloiu - care, potrivit procurorilor DNA, a fost "denuntator" in acest dosar - trebuia ca, in calitatea sa de secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), sa "indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv sa stopeze prelucrarea in sistem integrat a informatiilor din dosarele penale avand ca obiect infractiuni comise de catre Chelu Catalin Constantin si persoanele apropiate acestuia".

Directia Nationala Anticoruptie a organizat, in 19 noiembrie 2010, un flagrant delict in cazul omului de afaceri galatean Catalin Chelu, dupa ce ar fi incercat sa ii ofere mita 50.000 de euro lui Dan Valentin Fatuloiu.

Catalin Chelu, Stefan Badea, Antonel Bunu si Gabriel Constantinescu au fost retinuti in 20 noiembrie 2010, o zi mai tarziu fiind arestati, ulterior fiind deferiti justitiei.

In 23 noiembrie 2010, Fatuloiu a fost revocat din functie, la scurt timp dupa scandalul privind mita de un milion de euro, propusa in cabinetul ministerial si data in parcarea MAI.

Dan Valentin Fatuloiu a recunoscut, marti, in fata instantei Tribunalului Bucuresti, ca familia sa avea afaceri cu societatea Alprom, condusa de Catalin Chelu, dupa ce Antonel Bunu a prezentat judecatorului documente contabile din care rezulta legaturile de afaceri. Fostul secretar de stat in MAI si fiul acestuia, Alexandru, au fost audiati ca martori de catre instanta Tribunalului Bucuresti.

In timpul audierii, Antonel Bunu l-a intrebat pe Fatuloiu daca membri ai familiei sale au derulat afaceri cu societatea Alprom, acesta raspunzand, in doua randuri, "categoric nu". "Nu am nicio ruda de niciun grad implicata in activitati cu societatea Alprom si care sa beneficieze de beneficii materiale", a sustinut Fatuloiu in fata instantei.

Antonel Bunu, administratorul Alprom, a prezentat apoi instantei mai multe documente contabile, spunand ca acestea dovedesc afirmatiile sale, potrivit carora "familia domnului Fatuloiu avea interese mari la Alprom, care in ultima vreme ajunsese la Catalin Chelu".

Potrivit documentelor date judecatorului, firma sotiei chestorului, Carmen Fatuloiu, ar fi derulat mai multe afaceri cu societatea Alprom.

Bunu a mai sustinut ca si firma socrului lui Fatuloiu, Ion Oancea, a derulat afaceri cu societatea Alprom pe vremea fostei conduceri, precum si o firma a varului chestorului, stabilit in Germania.

Dupa ce judecatorul a primit documentele de la Bunu, Fatuloiu a recunoscut ca mai multi membri ai familiei sale au derulat afaceri cu societatea Alprom.

"In anul 2002, socrul meu, Ion Oancea, si Stefan Badea au avut o firma ce a realizat afaceri cu Alprom privind achizitionarea de cherestea si masa lemnoasa. (...) Ambele societati, Pan Carmi si Mondo Mobil, au derulat contracte cu Alprom. Ele erau ale varului meu, Balasoi, care locuieste in Germania. Aceste afaceri au fost corecte, nefiind probleme cu statul. Nu cunosc activitatile sotiei mele in aceste firme si nici ce comisioane incasa. Ea era administratorul acestor firme. Actionarul majoritar era varul meu din strainatate. (...) Nu nu am fost la Registrul Comertului pentru a-mi da acordul ca sotia mea sa faca firmele la adresa de domiciliu", a declarat Fatuloiu.

Intrebat despre cum un document secret al IGPR privindu-l pe inculpatul Bunu a fost gasit la perchezitii in masina acestuia din urma, Fatuloiu a precizat ca fiul sau "nu avea acces la documentele de serviciu" ale sale. El nu a putut explica aceasta scurgere de informatie din cadrul institutiei.

Fatuloiu si fiul acestuia, ambii denuntatori in acest dosar, au reiterat acuzatiile de dare de mita aduse la adresa celor patru. In depozitia sa, Fatuloiu a aratat instantei ca nu este in dusmanie sau relatii de prietenie cu niciunul dintre cei patru inculpati in dosar si ca a aflat despre faptul ca omul de afaceri Catalin Chelu doreste sa-i ofere o mita de un milion de euro de la fiul sau, Alexandru, care aflase de acest demers de la Stefan Badea, moment in care a si facut autodenunt, restul actiunilor sale si ale fiului sau fiind facute sub comanda procurorului de caz.

Intrebat despre posibile amenintari aduse direct sau indirect de catre inculpatii din dosar sau de alte persoane, Fatuloiu a aratat ca la una dintre intalnirile fiului sau cu afaceristul Stefan Badea, acesta i-ar fi relatat ca "omul de afaceri Catalin Chelu este foarte dur cand nu se respecta tranzactiile" si ca este in stare sa angajeze un ucrainean pentru "lezarea" sa sau a familiei sale.

Fatuloiu a confirmat si momentul flagrantului delict, precizand ca in acea zi a mers cu Chelu la masina acestuia, de unde, la indicatiile omului da afaceri galatean, a ridicat o punga de plastic, transparenta, cu "teancuri, fisicuri de bani".

Intrebat de avocati cum comenteaza mai multe pasaje din inregistrarile ambientale, despre care aparatorii au sustinut ca ele reprezinta practic "tocmeala chestorului cu privire la suma ce urma sa o primeasca de la Chelu", Fatuloiu a aratat fie ca nu-si mai aminteste unele pasaje, fie ca nu a afirmat astfel de lucruri, precizand ca "niciodata nu a cerut bani de la inculpati".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2503 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    ehe (Miercuri, 9 februarie 2011, 16:10)

    io [anonim]

    nu-i nici Alba ca Zapada atat de fatuloiu pe cat se chelu!
    era clar ca faza cu mita din parcarea MAI era cusuta cu ata alba de secretar(a) ...
    se complica imbarligatura pentru aproape chelul fatuloiu.
    • +2 (2 voturi)    
      no amu.. (Miercuri, 9 februarie 2011, 17:12)

      mary [anonim] i-a raspuns lui io

      ...o sa aflam si mai multe despre SOV, dragu miu de iel! ehehehei...
  • +7 (7 voturi)    
    vamesii (Miercuri, 9 februarie 2011, 16:51)

    nickinexistent [utilizator]

    asteptam sa iasa, si toti vamesii arestati de curand, basma curata ! ce sa mai....
  • +6 (6 voturi)    
    Tribunal special anti-mafia (Miercuri, 9 februarie 2011, 16:52)

    Don Corleone [anonim]

    Ar trebuii un tribunal special anti mafia .Ca in Sicilia . Catziva judecatori onorabili si cinstiti ,cu dragoste de tara sa judece toate procesele de mare coruptie.
  • +4 (4 voturi)    
    E pacat ... (Miercuri, 9 februarie 2011, 18:07)

    Marian [anonim]

    E pacat sa tina oamenii inchisi. Mai ales cei cu bani gramada. Economia trebuie sustinuta, iar ei, interlopi, sunt cei care arunca bani pe piata cel mai usor... ca-i au. In plus, e bine chiar si pentru judecatori, avocati, politisti, pentru si ei isi fac meseria mai bine, chiar cu exces de zel, in cazurile mici, dupa ce isi primesc bonusurile de la interlopi. Treba merge ca unsa....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by