Oficial al Comisiei Europene: Administratia publica din Romania este slaba si duce la sisteme ineficiente

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 5 octombrie 2010, 14:37 Dosare Anticoruptie


Romania a avut si continua sa aiba o situatie economica foarte dificila, a declarat Joost Kuhlmann, reprezentant al Directoratului General pentru Economie si Finante al Comisiei Europene. Potrivit acestuia, "Romania, la ora actuala, are nevoie de ajutoare financiare externe". In opinia oficialului Comisiei Europene, administratia publica romaneasca este slaba si "duce la structuri si sisteme ineficiente". La randul sau, Peter Harrold, director de tara pentru Europa centrala si tarile baltice in cadrul Bancii Mondiale, a criticat sistemul de guvernare. Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei proiectului privind analiza functionala a administratiei publice din Romania, proiect finantat de Uniunea Europeana.

"Administratia publica din Romania are nevoie de schimbari. Este o administratie slaba si asta duce la structuri si sisteme ineficiente. Niciunui oficial nu-i place sa lucreze intr-un sistem birocratic si de aceea este crucial sa se depolitizeze si sa se creeze un program bazat pe transparenta si pe responsabilitate. Aceste schimbari vor trebui sa acopere cheltuielile, sistemele sau procesele de decizie, alocarile trebuie sa fie insotite de un sistem de monitorizare", a declarat Joost Kuhlmann.

  • Reprezentant al Bancii Mondiale: Ministerele sunt percepute ca instrumente operationale decat strategice si cred ca asta se aplica si la unele intalniri ale Guvernului

Reprezentantul Bancii Mondiale, Peter Harrold, a afirmat ca exista unele neajunsuri ale sistemului de guvernare, criticand activitatea din ministere. "Planurile strategice par sa fie foarte ambitioase fata de resursele tehnice si financiare la dispozitie. Sustenabilitatea acestor strategii pare limitata.(...) Uneori, avem linii neclare de responsabilizare in anumite ministere, cine raspunde de ceea ce se face. Ministerele sunt percepute ca instrumente operationale decat strategice si cred ca asta se aplica si la unele intalniri ale Guvernului", a spus Peter Harrold. Potrivit acestuia, ministerele nu sunt intotdeauna aliniate functiilor pe care trebuie sa le indeplineasca. Harrold a afirmat ca Ministerul Agriculturii ar trebui sa se implice in procesul de reducere a saraciei. "Ministerul Agriculturii nu este doar un mare receptor de fonduri, dar are si un rol deosebit pentru ca Romania sa-si atinga obiectivele. El trebuie sa contribuie la reducerea saraciei. Acesta este un obiectiv esential si asta este un element foarte important, pentru ca exista in Romania inca foarte multi oameni saraci in zonele rurale". Harrold a mai vorbit si despre Ministerul Educatiei spunand ca ar trebui sa se implice in pregatirea unei forte de munca mai bine calificate.

  • Proiectul privind analiza functionala a administratiei publice din Romania vizeaza elaborarea unei analize functionale a sase institutii. In baza acestei analize, va fi intocmit un plan de actiuni pentru consolidarea eficacitatii si eficientei celor sase sectoare. Institutiile vizate in cadrul proiectului sunt: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului; Ministerul Finantelor Publice; Ministerul Transporturilor si Infrastructurii; Secretariatul General al Guvernului si Consiliul Concurentei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2002 vizualizari

  • +3 (5 voturi)    
    oops! (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:40)

    bula [anonim]

    apare confirmarea Bancii Mondiale la ceea ce spunea Basescu? Alo, Pontaj! esti pe acolo??? Alo, PNL! mai angajam 300 000 de bugetari (sanchi, creem locuri de munca).
    • +2 (2 voturi)    
      Pai... (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:58)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui bula

      Ei sunt cuminţi...
      Eu sunt nebun...
      Dar cum eu sunt ce-am fost mereu
      Poate că cel cuminte-s eu
      Deşi de câte ori le-o spun,
      ...Eu pentru ei ... sunt tot nebun ...
    • +4 (6 voturi)    
      Pontaj pe 13.07.2010 (Marţi, 5 octombrie 2010, 15:05)

      Ciorba Grecul [anonim] i-a raspuns lui bula

      La iRealitataeaTv , Ponta cel cu sapca de Mao cu stea rosie ! ! era in Grecia .La telefon il cheama in emisiune sa zica si el ceva :
      Si zice ca : -" a gasit in Grecia solutii mai bune decat a auzit in 7 luni in Romania( !!!.)
      -"ascultati-ma ce spun ca am vorbit aici cu oameni mai destepti decat mine( !!!! )sau noi toti( !!!!)
      si in final foarte important : " trebuie sa plec ca ma asteapta un prim ministru" (al Greciei).
      Iata omul Pontaj : un arivist marginit care joaca baschet .In rest habar nu are despre nimic. Numai ascultaindul ce prostii zice ca a auzit el in Grecia - tara care se scufunda in hotii si incompetenta - solutii mai bune . Pai daca au grecii solutii de ce nu le aplica la ei mai Ponto ?
      Faptul ca a vorbit acolo cu "oameni mai destepti "nu arata decat ca el stie ca nu este destept . faptul ca zice ca oamenii aia sunt mai destepti decat "noi toti" se refera la colegii lui psd-isti.Grecii cu care vorbea Ponta acolo erau mai destepti decat psd-isti ptr ca au reusit sa fure de au dus Grecia in faliment . ce nu terminasera Psdisti ca au pierdut alegerile . Asta-i Ponta . Face figuratie si cascadorii politice fiind dublura lui Nastase in filmul PSd reloaded 4
  • +7 (9 voturi)    
    Administratia publica (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:50)

    Joshoua [anonim]

    Este corupta .Este corupta pentru ca este servita de oameni fara morala .Ciubucari.Generatii mostenite de pe vremea comunismului erau la fel.Si atunci luau ciubuc.Nu se sfia nimeni . Plus generatii noi copii si nepoti celor vechi care se duc in administratie nu pentru o cariera sau stabilitate .Se duc pentru spaga .De ce se vac vamesii vamesi? Pentru salariu???Nu Pentru spaga.De ce se fac garda financiara garda financiara?Pentru salariu ??Nu pentru spaga.Spaga este motorul interesului pentru anumite functii si pozitii unde se poate lua spaga. Spaga se duce acasa si se pune pe masa sotiile si copii lor mananca din spaga isi cumpara bijuterii si x5 uri din spaga spaga se inoculeaza in sangele noii generatii si copii cresc din furat si spaga .Fara morala. Fura si iau spaga cu sete .Icnind de placere ca porcul la troc. Asta este administartia .Recunoasteti ?
    • +4 (6 voturi)    
      100% (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:58)

      Nicky [anonim] i-a raspuns lui Joshoua

      Asa este ai perfecta dreptate! Mananca spaga! Geniala formulare!
  • +3 (5 voturi)    
    Fir-ar sa fie... (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:56)

    Hopeless [anonim]

    ....s-au prins si astia....Ce ne facem Taricene?!?! Crinulet? Asteptam solutia de Ponta....
  • +2 (4 voturi)    
    traducere (Marţi, 5 octombrie 2010, 15:10)

    casandra [anonim]

    Cred ca trebuie sa traducem afirmatiile lui Peter Harrold.

    1."Planurile strategice par sa fie foarte ambitioase fata de resursele tehnice si financiare la dispozitie. Sustenabilitatea acestor strategii pare limitata".

    Asta inseamna ca strategiile Guvernului sunt fantasmagorice si nu se bazeaza pe nimic concret.Guvernantii nu au exercitiul de a gandi ce resurse sunt necesare pentru indeplinirea unui obiectiv strategic. Deci, nicio strategie nu va deveni realitate.

    2. "Ministerele sunt percepute ca instrumente operationale decat strategice si cred ca asta se aplica si la unele intalniri ale Guvernului".

    Asta inseamna ca Guvernul nu stie sa guverneze. Guvernarea inseamna orientarea strategica a tarii, urmand ca punerea in opera (operationalizarea) liniilor strategice sa o faca institutiile publice subordonate guvernului sau coordonate de acesta. Guvernul Boc se pierde in amanunte si nu stie sa guverneze. Liniile strategice sau lipsesc cu desavarsire, sau sunt primite in plic de la... de la... de la...

    Cam toate afirmatiile expertilor straini sunt de genul: aveti o guvernare fara cap, ceea ce duce la o administrare haotica a tarii.
    Doar Boc nu intelege ce spun - diplomatic! - expertii straini.noi intelegem, dar la ce ne foloseste?
    • -2 (2 voturi)    
      D Boc e pompierul sef al Romaniei.... (Marţi, 5 octombrie 2010, 18:03)

      lili [anonim] i-a raspuns lui casandra

      ce strategii, ce planuri de dezvoltare.... azi spune una, maine alta si poimaine face altceva.... asa arata guvernarea Dlui Boc..... mai rau e ca nu aude, nu vede si nu asculta ce spun nici macar specialistii de la BM, de la CE, de la FMI... ca ce spun cei din Romania nici atat..... a devenit evidenta incapacitatea si incompetenta guvernului Boc si pentru cei de la CE, BM, FMI ca si pentru CEO de la Erste Bank, Andreas Treischle, pentru ambasadorul SUA, al Frantei, care in declaratii discrete au aratat incompetenta guvernului Boc....... Si sunt convinsa ca Dl Isarescu de i-ar sta in putere l-ar azvarli de urgenta pe Dl Boc...Numai pentru Dl Basescu este imposibil sa se desparta de Dl Boc, dupa experienta cu Tariceanu nu mai risca si tine un premier supus care nu-i iese din cuvant..... Romania poate sa se duca in faliment, ce conteaza, guvernarea portocalie continua dezastrul......
      • 0 (0 voturi)    
        si Angela Merkel? (Miercuri, 6 octombrie 2010, 9:12)

        bula [anonim] i-a raspuns lui lili

        te documentezi despre actiunile guv.german in cei doi ani de criza si sa vezi de cate ori si cum s-a scimbat? dar in Anglia? dar in Spania? Iar CEO de la diferite banci nu ajung sa se inteleaga intre ei (vezi ING vs BCR vs BRD etc). Iar dezastrul exista: s-a golit sacul cu pomeni. Ergvo pomanagii si cei ce traiesc POLITIC si MEDIATIC pe spinarea acestora au inceput sa urle. Ba chiar sa si scrie pe forumuri. Capisci?
        • 0 (0 voturi)    
          la asemenea comparatie, n-am cuvinte..... (Miercuri, 6 octombrie 2010, 15:53)

          lili [anonim] i-a raspuns lui bula

          Dl Boc........si .Angela Merkel.....
          NO COMMENT......(adica, ma lasarati fara cuvinte....)
    • 0 (0 voturi)    
      sa inteleg (Miercuri, 6 octombrie 2010, 9:09)

      bula [anonim] i-a raspuns lui casandra

      ca afirmatiile BM nu se aplica decat din 2009 incoace si ca inainte eram pe culmile eficientei? N-ai vrea o alta traducere? ca nu am descentralizat destul (erezie pt. PSD = PCR) si ca ministerele (mai) continua sa faca ce faceau in 1989? Iar daca vrei discutie despre strategie, mergi pe capital.ro la razvan orasanu sa vezi discuctiile despre statul social.
  • -3 (5 voturi)    
    Sunteti spalati rau pe creier (Marţi, 5 octombrie 2010, 15:17)

    Ireal [anonim]

    E criticat guvernul Boc, si voi injurati la Tariceanu, Antonescu si Ponta ... i-ati uitat pe Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Decebal, Burebista ... si mai gasiti voi.
  • -4 (4 voturi)    
    cum asa ??!!! (Marţi, 5 octombrie 2010, 15:21)

    lili [anonim]

    "administratie slaba si sisteme ineficiente" ???!!! Pai, de 2 ani, Dl Boc ne tot anunta performantele neatinse de nici o alta guvernare ale Guvernului Boc in ce priveste reforma statului... si ce reforma, cu niste rezultate anuntate cu pieptul umflat de Dl Boc(ii cresteau centimetrii in inaltime cand le anunta).... si cand colo, ia uite ce zice BM: JALE in administratia publica din Romaina iar raspunsul Dlui Boc(l-am auzit la radio) pe masura: VOM ANALIZA raportul BM si VOM FACE si VOM DREGE.......si VOM REFORMA statul roman si administratia.... si asta se va intampla peste vreo 20 de ani..... ma intreb cum s-o fi simtit Dl Boc ca Prim Ministru in functiune si ca vechi om politic din Romania care are o raspundere ca si ceilalati politicieni de dupa '89 pentru toata aceasta situatie catastrofala si dezastruoasa semnalata in raportul BM ..... nici nu cred ca a ascultat, cred ca face mai departe ce stie el, mai bine zis ce nu stie...... vorba Guvernatorului Isarescu de azi, agentiile de rating penalizeaza Romania mai degraba pentru ceea ce nu face decat pentru ceea ce face.... Asta am spus si eu, ca Dl Boc este responsabil nu pentru masurile chinuite luate dupa luna mai 2010 la interventia FMI, ci pentru neluarea acestor masuri la timp incepand cu noiembrie 2008 cand au venit la guvernare, cunoscand bine situatia grava a finantelor publice modstenite de la Guvernul Tariceanu, dar despre care nu au scos o vorbulita tot anul 2009, mintind prin omisiune, vorba Dlui Berceanu, ca erau alegeri prezidentiale si era atat de riscant pentru realegerea Dlui Basescu......Pana in ziua cand se satura Dl Vladescu si zise si Dumnealui: Gata cu minciunile!! ..... Un singur lucru este clar din ce spune BM: n-avem nici o sansa cu politicienii Romaniei sa ajungem unde ar trebui sa ajungem; politizarea excesiva nu va inceta niciodata,(ca, altfel de ce se inghesuie la guvernare??) iar administratia publica in Romania va fi si va ramane la fel de ineficienta si de politizata......
    • +3 (5 voturi)    
      n-ai treaba lili -crin ? (Marţi, 5 octombrie 2010, 15:55)

      Costi [anonim] i-a raspuns lui lili

      in 2 ani sa schimbi 600.000 de paraziti din administratia creata si impuiata de nastaseano-tariceni ? Sa inlocuiesti atatia hoti este o sarcina de o generatie .
      • 0 (0 voturi)    
        PD(L) pe unde-a fost, toti anii astia??? (Marţi, 5 octombrie 2010, 21:40)

        lili [anonim] i-a raspuns lui Costi

        Dl Basescu, Dl Boc, Dl Stolojan, Dl Berceanu, Dna Boagiu..... si alti domni portocalii pe unde au fost toti astia 20 de anI??!! Nu cumva in structurile politice si de administrare ale Romaniei??!! Ei nu sunt la fel de responsabili pentru dezastrul asta ca si ceilalti la care bateti ??!! TOTI sunt, iar portocalii pe care-i aparati sunt si mai vinovati pentru ce s-a intamplat in ultimii 2 ani datorita incompetentei strigatoare la cer a Dlui Boc......
        • 0 (0 voturi)    
          faci o lista? (Miercuri, 6 octombrie 2010, 9:17)

          simplicius [anonim] i-a raspuns lui lili

          cati ani a fost A.Boagiu ministru? dar Stolojan? dar Boc? dar Berceanu? si sa faci o comparatie cu Nastase, Vosganian, Andronescu s.a.m.d. Si spune-mi ce competenta nestrigatoare trebuia sa aiba Boc pt. fabrica de volane Mercedes de la SIbiu, cand au decis nemtii sa o (practic) inchida? sau pt. cei ce fac PAL la Sebes cand italienii au taiat comenzile? sa dea guvernul alte comenzi in loc? sa converteasca PE BANI PUBLICI in fabrica de volane Lada? Si incompetenta lui Boc a evaporat banii de la privatizarea BCR??? cam 3 mld. euro? (apropos cat e deficitul anual la pensii?)
      • 0 (0 voturi)    
        ce ti'e si cu "greaua mostenire" (Joi, 7 octombrie 2010, 11:21)

        parazitu [anonim] i-a raspuns lui Costi

        presupun ca 600.000 este numarul de bugetari, pardon paraziti (nastaseano-tariceni). cica sunt vreo 1,4 milioane de "paraziti" in tara asta.
        dupa un simplu calcul, tu zici ca restul de 800.000 sunt basesco-bocuti?

        si da, este greu sa schimbi in 2 ani de guvernare 600.000 "de-ai lor" cu 600.000 "de'ai tai" ca aici vrei tu sa ajungi...

        ar trebui ca parazitii astia (si eu ma numar printre ei) sa fie dati afara, toti:

        functionari publici, medici, politisti, judecatori, procurori, controlori de trafic aerian, vamesi si politisti de frontiera, profesori, mecanici de locomotiva si soferi de autobuz, padurari,
        gardieni in penitenciare, (partial) cei care lucreaza in productia si distributia de gaze si energie, soferii de ambulanta, etc etc etc...

        poate asa, in sfarsit, vei trai bine!

        si pentru toti cei care tot au gura mare cu greaua mostenire, dezastrul facut de aia dinainte si alte mizerii d'astea care se pare ca tin pentru majoritatea: daca tot au facut numai fraude si s'au imbuibat nenorocitii aia dinainte, sa'mi spuna si mie cat dintre ei au fost bagati in puscarie pe motiv de coruptie (sau alte d'astea) de catre cei actuali (puri si inocenti)??? oricare ar fi cei actuali la guvernare??


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by