Ionut Simion, PwC: Polonia a utilizat 70 milioane euro, fonduri structurale, pentru un sistem de colectare electronica a taxelor. Si Romania poate face acest lucru

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Marţi, 5 octombrie 2010, 13:30 Dosare Anticoruptie


​Bulgaria si Polonia si-au reformat sistemele de administrare si colectare a taxelor si impozitelor folosind finantare externa, a spus marti, 5 octombrie Ionut Simion, partener la PricewaterhouseCoopers. Usurinta cu care firmele pot face plata este esentiala, a explicat acesta, pentru mediul de afaceri, chiar mai importanta decat nivelul de impozitare. "Polonia a accesat 70 milioane euro din fondurile structurale si 15 milioane a reprezentat contributia nationala. Undeva intre 50 si 70 milioane euro ar avea nevoie si Romania", a spus consultantul.

"Impozitul minim a canibalizat impozitul pe profit. Trebuie cumva compensata pierderea din eliminarea impozitului minim si nu vad alte variante decat introducerea impozitului forfetar sau cresterea cotei unice - dar cea de-a doua ar fi impotriva filosofiei fiscale actuale", a declarat Simion.

Atat Bulgaria cat si Polonia au hotarat sa-si reformeze sistemul de administrare si colectare a taxelor si impozitelor, a explicat acesta, numai maniera in care au facut-o a fost diferita, cu fonduri diferite. Astfel, Bulgaria a apelat la finantare din partea Bancii Mondiale care a condus la reducerea numarului de administratii financiare la numai cinc. In plus, a imbunatatit semnificativ gradul de conformare a platii obligatiilor la bugetul de stat.

"Acum, Bulgaria este 'full speed' in ceea ce priveste sistemul pe care l-au construit.

Polonia a adoptat o alte metoda si mai buna, in opinia lui Simion; adica a contractat fonduri europene pentru modernizarea sistemului de administrare si colectare a veniturilor. Este vorba de fonduri de circa 70 milioane euro; plus alte 15 milioane de euro - contributia nationala.

"Au pus la punct un sistem care se numeste e-taxes. Acesta include inregistrarea electronica - e-registration; trimiterea electronica a declaratiilor - e-declaration si, in final, plata electronica - e-payment", a explicat Ionut Simion.

Tot el a mai declarat ca Romania, de cativa ani, este inclusa intr-un proiect cu Banca Mondiala: "Acest proiect face, de fapt, o consultanta de prefezabilitate prin care sa arate exact ce trebuie facut la nivelul sistemului de administrare si colectare a fondurilor la bugetul de stat pentru ca acesta sa fie performant. Proiectul era aproape de final numai ca schimbarile la nivelul ministerului probabil ca au intarziat procesul, nu stiu exact in ce masura, stiu ca dl. Vladescu sustinea acest proiect".
 
Mediul de afaceri a transmis Ministerului de Finante ca aceleasi fonduri pe care le-a accesat Polonia le poate accesa si Romania.

"Exista un program special adresat modernizarii capacitatii de administrare si colectare, gestionat de catre Ministerul de Interne. Am transmis aceste informatii si chiar prin intermediul AmCham dorim sa le punem la dispozitie un document in care sa aratam de unde pot fi accesati acesti bani si cum pot fi folositi, atat pentru partea de consultanta cat si pentru software si hardware. Undeva intre 50 si 70 milioane de euro are nevoie si Romania.", a mai spus Ionut Simion.

Pe de alta parte, "daca statul ar fi fost preocupat de imbunatatirea relatiei cu contribuabilii le-ar fi oferit gratuit semnatura electronica", a mai declarat consultantul citat.

Declaratiile au fost facute cu ocazia conferintei "Impactul modificarilor Codului Fiscal asupra mediului de afaceri"  organizata de Ziarul Financiar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1648 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    da... (Marţi, 5 octombrie 2010, 13:33)

    me [anonim]

    numai ca la noi va dura de 5 ori mai mult si va costa de 10 ori mai mult...
    • +2 (2 voturi)    
      Prosti domne, n-au baieti destepti (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:07)

      Cristi [anonim] i-a raspuns lui me

      Prosti polonezii astia, ei nu au deloc baieti destepti, pe cand Romania e plina ...
      • 0 (0 voturi)    
        asa este (Marţi, 5 octombrie 2010, 15:08)

        eu [anonim] i-a raspuns lui Cristi

        pentru ca nu au un Ionut Simion, sa ne traiasca.
  • +3 (3 voturi)    
    Harababura in dezordine (Marţi, 5 octombrie 2010, 13:45)

    RekulN [anonim]

    Cu cat este mai mare harababura in dezordinea intentionata cu atat se fura mai bine! Simplu, nu?
    Ce conducatori din Romania isi doresc sa fie ordine si coerenta in actiuni? Nimeni, fiindca e mult mai simplu sa incurci lucrurile (intentionat) decat sa le descurci...
    Va dati seama ca cine va veni dupa mafiotii astia iti va trebui o armata de oameni sa descurci ce-au facut 10-20 de hotomani...
    Romania are metastaze "cronice si profunde", iar daca nu se taie raul de la radacina nu vom face nimic, dar absolut nimic.
    Ce nu se intelege este ca daca mai complicam prea mult lucrurile mergem spre autodistrugerea natiei romanesti.
    Intotdeauna lucrurile simple au fost cele mai bune!
  • +3 (3 voturi)    
    doar 70 milioane? (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:04)

    Gabriel [anonim]

    Pai nu ati auzit ca la noi va costa 500 milioane... 70 milioane sunt bani pt. tigari...
    • +1 (1 vot)    
      Cand citim printre randuri (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:09)

      eu [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

      mai si gresim. Spune articolul ca Polonia a utilizat 70 de milioane din fonduri, nu ca sistemul a costat tot atât.
  • +3 (3 voturi)    
    Păi de ce... ? (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:04)

    Adrian [anonim]

    Ce să facă cu un asemenea sistem? Să nu mai aibă cei de la administraţiile financiare ce face? Eu m-am dus să plătesc un impozit şi m-am dus, logic, la casierie, de acolo mi s-a spus că întâi trebuie să fac chitanţa la un alt ghişeu şi că după aia femeia care era la casierie se duce să ia chitanţa de la colega ei, după ce plătesc. Cu sistemul ăsta electronic cele două femei nu ar avea ce să mai facă iar eu aş câştiga mult timp. Păi de ce să facă cineva asta în România, vreţi să devenim eficienţi? Trebuie să avem mulţi, mulţi bugetari, oameni nervoşi care chiar dacă vor să-şi plătească taxele trebuie să-i încurcăm cât se paote de mult ca să se enerveze şi să renunţe după care să-i avem la mână că nu şi-au plătit taxele şi tot aşa.
  • +2 (2 voturi)    
    Sunt mai multe institutii (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:06)

    Mihai [anonim]

    Si toate sunt la fel de birocratice.
    Astfel, din ce-mi aduc aminte, daca ai o firma cu 1 angajat, aveai de depus lunar vreo 7 foicele, pt acel angajat. La vreo 3-4 institutii (sanatate, somaj, etc), cozi la fiecare, rezulta cam 2 zile pierdute cu asa ceva. Evident, exista oameni care-s dispusi (contra cost) sa iti depuna hartiile :).

    Suntem in secolul 21, ar trebui ca toate aceste hartzogarii sa se poata trimite online. Din ce tin minte pana acu ceva vreme iti cereau datele pe floppydisk, si recent au introdus parca si optiunea CD? Avem multe de recuperat...
  • 0 (0 voturi)    
    Nici poveste... (Marţi, 5 octombrie 2010, 14:08)

    csharp [anonim]

    Toate contractele de IT sunt date numai la firme cu pile care iau o gramada de bani si nu fac nimic.

    Firmele astea gasesc destui programatori cu 0 experienta in schimb nu sunt in stare sa angajeze manageri de proiect si arhitecti de sistem cu experienta pt proiecte de asa marime.

    Nimeni cu 10-15 ani de experienta nu se leaga la cap cu o firma a lu fiu nu stiu ce senator si in final proiectul este o varza completa.
  • 0 (0 voturi)    
    si Romania poate, dar nu vrea.... (Marţi, 5 octombrie 2010, 18:06)

    lili [anonim]

    Dl Radulescu de la BNR a spus clar ca lupta impotriva evaziunii fiscale este o decizie politica.........la capitolul decizii, Dl Boc e out....... ce decizie sa astepti de la dl Boc........


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by