Miercuri se judeca dosarul Zambaccian, in care este acuzat Adrian Nastase

de Sorana Mihailescu     HotNews.ro
Miercuri, 15 septembrie 2010, 6:36 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, miercuri, procesul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat de luare de mita in dosarul Zambaccian. Pe 14 iunie, instanta a constatat ca la dosar a fost depusa o cerere din partea lui Nastase de acordare a unui termen in vederea angajarii unui aparator, in timp ce sotia acestuia, Dana Nastase, a cerut o copie a intregului dosar de urmarire penala - aminteste Agerpres.

Instanta a admis cele doua cereri si a acordat un nou termen pentru data de 15 septembrie. La proces nu a fost prezent fostul premier Adrian Nastase sau vreunul dintre inculpati. Adrian Nastase respinge categoric "acuzatiile mincinoase formulate impotriva sa" in dosarul Zambaccian si este convins ca va "obtine un verdict favorabil in instanta".

In acest dosar, procurorii DNA au mai dispus trimiterea in judecata si a inculpatilor:

 - Daniela Nastase, sotia lui Adrian Nastase, - in sarcina careia s-au retinut infractiunile de "complicitate la luare de mita" si "participatie improprie la infractiunea de folosire la autoritatea vamala de documente false in legatura cu fapta de coruptie".

- Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de "dare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in legatura directa cu infractiunea de dare de mita, participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de folosire de acte falsificate si spalare de bani, toate in forma continuata". 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2002 – 2004, in calitate de prim-ministru - (…) - inculpatul Adrian Nastase a primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase foloase necuvenite in valoare de 22.155.985.853,08 ROL (aproximativ 630 000 euro la cursul de schimb 2002/2004). Acestea foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si respectiv municipiul Bucuresti, str. Cristian Tell. Concret, au fost primite urmatoarele foloase necuvenite:
a) De la inculpata Irina Paula Jianu:
- suma de 3.702.843.845 ROL reprezentand contravaloarea unor bunuri achizitionate din China si a cheltuielilor ocazionate de introducerea acestora in tara si transportul intern;
- suma de 2.027.844.822,27 ROL reprezentand contravaloarea lucrarilor de tamplarie cu geam termopan executate de S.C. REGAL GLASS SRL Bacau la imobilul sau din localitatea Cornu, judetul Prahova si suportate din fondurile S.C. VERTCON S.A. Bacau (1.407.535.800 lei) si S.C. REGAL GLASS SRL Bacau (620.309.022,27 lei);
- suma de 16.425.297.185,81 ROL reprezentand contravaloarea unor lucrari de constructii si renovare executate la imobilul situat in str. Cristian Tell din Bucuresti, din care 12.610.443.157 ROL lei din fondurile S.C. CONIMPULS S.A.Bacau, 1.186.854.028,81 ROL din fondurile S.C. VERTCON S.A. Bacau si 2.628.000.000 ROL din bani personali ai inculpatei Irina Paula Jianu.
Sumele de bani au fost primite de la inculpata Irina Paula Jianu in scopul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii, precum si pentru asigurarea pentru aceasta a unui statut care sa ii confere autoritate deplina in cadrul institutiei la conducerea careia se afla.
b) De la martorul Ioan Paun
- prestarea serviciilor de achizitionare a unor bunuri din China, depozitarea lor temporara la sediul Ambasadei Romaniei din China, ambalarea, supravegherea incarcarii lor in containere si organizarea transportului pe parcurs extern in scopul numirii si mentinerii acestuia in functiile de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong, precum si pentru mentinerea permanenta in misiune in strainatate.

In cursul lunii martie 2006, data la care exercita functia de presedinte al Camerei Deputatilor, in scopul ingreunarii urmaririi penale in cauza in care era cercetat pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, in mod repetat, inculpatul Adrian Nastase l-a amenintat pe consulul Ioan Paun cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru acesta (si anume ca acesta lucreaza sub acoperire pentru anumite institutii) pentru a-l determina sa-si retracteze declaratiile date in cauza si sa nu predea organelor de ancheta documentele doveditoare in posesia carora acesta se afla.

In 25 ianuarie, Directia Nationala Anticoruptie a dispus, in vederea confiscarii, instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor, precum si asupra imobilului detinut de sotii Nastase in strada Muzeul Zambaccian.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1548 vizualizari

  • +17 (21 voturi)    
    Intelegeti? (Miercuri, 15 septembrie 2010, 7:07)

    mariage [utilizator]

    De ce toata ura asta impotriva lui Basescu? am dormit linistiti, au furat in draci si vine acum un marinar sa le strice lor sandramaua, normal ca sunt suparati, poporul lui Brucan se respecta si sare in apararea hotilor.
    • -9 (11 voturi)    
      intelegeti? (Miercuri, 15 septembrie 2010, 9:01)

      maria [anonim] i-a raspuns lui mariage

      Oare Basescu nu a furat nimic , in afara de flota ?
      Sau pentru ca acuza pe toata lumea ii iertam furturile !
      • +9 (11 voturi)    
        Oare esti manipulata.. (Miercuri, 15 septembrie 2010, 9:51)

        Rammy [utilizator] i-a raspuns lui maria

        ....sau vrei sa manipulezi?Cand Basescu a fost acuzat ca a vandut flota si-a dat demisia din parlament ca sa fie judecat.Nu s-a ascuns dupa fustitele pesediste si peneliste,ca Nastase.Iar daca vrei dosarul flota sa te informezi,il are Antonescu.Trebuie doar sa-l ceri.
        • +2 (2 voturi)    
          asa este (Miercuri, 15 septembrie 2010, 14:18)

          I [utilizator] i-a raspuns lui Rammy

          dar asta nu spun pe realitatea... a mai dat si Basescu declaratii si a spus ca pe acele contracte nu e semnatura lui.
      • +5 (5 voturi)    
        fa-i o poza (Miercuri, 15 septembrie 2010, 10:10)

        masteryodda [utilizator] i-a raspuns lui maria

        o are in bazinul din piscina, mergi si fa-i o poza pana nu o vinde
      • +8 (8 voturi)    
        intelegem (Miercuri, 15 septembrie 2010, 10:49)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui maria

        nu e clar cine pe cine acuza aici.. dar intelegem
        totusi eu, pentru ca n-am furat nimic, as dori ca procesul lui nastase sa se termine cat mai repede, daca este posibil in 2-3 zile! si celelalte procese la fel. ca e vorba de nastase, basescu sau oricine altcineva. ce ne facem insa cu nastase ca ar face orice sa taraganeze procesele astea pana se prescrie fapta? macar basescu a avut bunul simt sa renunte la imunitatea parlamentara de unul singur.. acum trebuie sa asteptam pana isi termina base mandatul si procesul ca sa putem continua si celelalte procese de coruptie?
  • +13 (15 voturi)    
    Nu mai cred! (Miercuri, 15 septembrie 2010, 8:17)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

    bombo va fugi iar sub fustele parlamentarilor tricolori, invocand nu stiu ce chichite...
    Pana nu vad un rezultat normal, nu viciat... nu mai cred nimic!
    Si nu e numai cazul lui!
  • +12 (14 voturi)    
    Inca unul (Miercuri, 15 septembrie 2010, 8:29)

    Rammy [utilizator]

    Si asta ar trebui sa stea la mititica.Poate coleg de camera cu Nus.
  • +9 (9 voturi)    
    si marmota .... (Miercuri, 15 septembrie 2010, 9:23)

    kronos [anonim]

    o sa faca bombonel parnaie cand i-oi lua eu locu' in parlament. E o vorba ... "corb la corb nu-si scoate ochii", insa praf in ochiul chior al romanului se arunca, si trist e ca majoritatea nu vad prin acel praf. Praf suntem.

    Si tare mai urla pesedimea cand Base incearca sa le-nfunde Mischiii, Sechelarii, Bomboneii, SOVii si alte specimene pentru care ar trebui legi speciale, mai aproape de fratii chinezi.
    POC
  • +7 (7 voturi)    
    Foarte putine comentarii (Miercuri, 15 septembrie 2010, 9:47)

    Audit [utilizator]

    Se pare ca Bombonel nu mai starneste interes.
    Mie mi-ar placea sa-l mai aud pe Misu Negritoiu care a afirmat ca atunci cand era director de banca a venit Dana Nastase cu o sacosa in care avea 400.000 $ iar dansul a "bagat-o" prin fata pentru ca era pe tocuri!
    Tot de la matusa Tamara banuiesc ca erau si acei bani.
  • -4 (4 voturi)    
    joc de glezne (Miercuri, 15 septembrie 2010, 9:48)

    panfil flecaru [anonim]

    ciocu mic mai draga !
    n'ajung ei la oo. ca sa le numere. :-)
    ce credetzi ?
  • +3 (5 voturi)    
    Pronostic (Miercuri, 15 septembrie 2010, 10:56)

    sile [anonim]

    Se mai da o amanare.
  • -3 (3 voturi)    
    Alte dosare blocate (Joi, 16 septembrie 2010, 16:50)

    S. T. [anonim]

    Si dosarul Flota? Si dosarul Casa din Mihaileanu? Si dosarul alegerilor din 2009? Si lovirea unui copil?...
  • 0 (0 voturi)    
    dosar Nastase (Vineri, 24 septembrie 2010, 21:40)

    Carmela [anonim]

    Mi-as dori din tot sufletul sa inteleaga odata si judecatorii ca si ei sunt in slujba poporului si nu a intereselor personale.,sa termine odata dosarele astea daca nu le este frica de inculpati,iar daca le e frica sa plece si sa lase pe altii.Daca ar putea sa inteleaga,atunci si poporul ar fi de partea lor.Ma tem insa ca nu va fi asa...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by