Bihor: Fost comisar de poliţie, condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru luare de mită

de I.B.     HotNews.ro
Sâmbătă, 7 iulie 2018, 2:12 Dosare Anticoruptie


Un fost comisar de poliţie din Satu Mare, Adrian Bota, a fost condamnat, vineri, de Curtea de Apel Oradea, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, acesta fiind acuzat că a primit bani să intervină într-un dosar pe care îl instrumenta, potrivit Mediafax.

Potrivit sentinţei publicate, vineri, de portalul instanţelor, lui Adrian Bota i s-au interzis şi mai multe drepturi pe o perioadă de 5 ani, ca pedeaspă complementară.

„Se aplică inculpatului Adrian Bota pedeapsa de 3 ani închisoare, la care adaugă un spor de 4 luni închisoare în regim privativ de libertate pentru luare de mită şi trafic de influenţă, şi interzicerea unor drepturilor, cu referire la calitatea de poliţist, pe o perioadă de 5 ani, cu titlu de pedeapsă complementară”, se arată în documentul citat.

Sentinţa Curții de Apel Oradea este definitive.

În 21 mai 2015, Adrian Bota a fost trimis în judecată, în arest la domiciliu, de procurorii DNA Oradea, fiind acuzat că a primit 180.000 de euro, în bani şi bunuri, de la un bărbat căruia îi promisese că va interveni favorabil într-un dosar penal al acestuia, pe care îl instrumenta.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA la acel moment, Adrian Bota, comisar de poliţie la Serviciul Cercetări Penale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare, la data faptelor, a pretins şi primit de la un denunţător, în perioada 2006-2008, bani şi bunuri totalizând 180.000 de euro, poliţistul fiind reţinut în 22 aprilie 2015.

"Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Adrian Bota, ofiţer de poliţie la IPJ Satu Mare - Serviciul cercetări penale, cu gradul profesional de comisar de poliţie, la data faptelor, pentru luare de mită, în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată şi două infracţiuni de spălare de bani. Procurorii au reţinut că Bota, în perioada 2006-2008, a pretins şi primit de la un denunţător bani şi bunuri totalizând 180.000 euro, constând în suma de 24.000 de euro, două terenuri în valoare de 150.000 euro la acea dată, obiecte de mobilier, plata contravalorii unor obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte", se arată în documentul citat.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a lui Nagy Vasile, pentru complicitate la spălare de bani.

Procurorii DNA au subliniat că, în schimbul primirii foloaselor menţionate, Adrian Bota a promis că îşi va încălca atribuţiile de serviciu cu ocazia instrumentării unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu-Mare, dosar ce îi fusese repartizat, "în sensul că va audia mai multe persoane în sensul dorit de denunţător, urmând ca acele declaraţii să fie folosite de acesta în vederea admiterii unei cereri de revizuire aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare şi a pronunţării unei hotărâri de achitare".

"A promis că va interveni direct pe lângă judecătorul de la Tribunalul Satu-Mare, la care fusese repartizată iniţial cererea de revizuire, respectiv indirect pe lângă un judecător de la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul unui poliţist, pentru ca aceştia să admită în fond cererea de revizuire şi să pronunţe hotărâri de achitare a denunţătorului. De asemenea, Bota i-a solicitat denunţătorului ca, în schimbul acestora prestaţii să-i transfere dreptul de proprietate asupra a două terenuri, situate în municipiul Satu Mare şi în comuna Viile, deţinute de denunţător", se mai arată în document.

Conform comunicatului, pentru a disimula identitatea reală a beneficiarului celor două terenuri primite ca titlu de mită, respectiv cu titlu de trafic de influenţă, Adrian Bota i-a dispus denunţătorului să încheie două contracte de vânzare-cumpărare a acelor bunuri în care, drept cumpărători, au figurat persoane apropiate din cercul celor doi inculpaţi, fără ca acestea să achite vreodată preţul acelor terenuri.

"Inculpatul Nagy Vasile, la solicitarea lui Adrian Bota, a găsit persoanele respective, cu toate că ştia că, prin încheierea acelor contracte de vânzare-cumpărare, terenurile îi reveneau de facto poliţistului, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni de către acesta. Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi poprirea sumelor de bani existente şi viitoare în conturile deţinute de Bota", se mai arată în comunicatul DNA.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























341 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by