Mihnea Costoiu, fost ministru al Educației, trimis în judecată de DNA în dosarul Bazei Cutezătorii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 27 martie 2018, 15:48 Dosare Anticoruptie


Mihnea Costoiu
Foto: Agerpres
Mihnea Costoiu, fost ministru al Educației, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Costoiu este acuzat de procurorii DNA că, în perioada martie - septembrie 2009, a încheiat cu Fundația 'Dinu Pescariu' un act adițional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu RAAPPS, "cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică", cauzând astfel Ministerului Educației Naționale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro.

Ce spune rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție:

"În perioada martie - septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea menționată, cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundația “Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.).

Actul adițional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005).

Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune.

Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Până la momentul întocmirii rechizitoriului Ministerul Educației Naționale nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparţin inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Față de suspecții Păunică Mihai, Ispas Gabriel Liviu și Leahu Gabriel a fost dispusă soluția clasării, având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică dispusă în cauză s-a stabilit că semnăturile de pe actul adițional la contractul de locaţiune nu au fost executate de aceștia.

De asemenea, a fost dispusă soluția clasării și față de inculpatul Pescariu Dinu Mihail, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia dincolo de orice îndoială rezonabilă."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2988 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  hmm (Marţi, 27 martie 2018, 16:07)

  lula [utilizator]

  copiii astia se joaca cu sume destul de maricele.

  cool!!!
 • -1 (1 vot)    
  Deci (Marţi, 27 martie 2018, 16:13)

  savatuf [utilizator]

  sa inteleg ,pescariu e liber si ramane cu banii iar costoiu fara beneficii isi pierde averea si libertatea . Eu cred ca e caz de psihiatrie nu de dna. Apoi daca fapta e din 2009 nu s a prescris. Baiat bun pescariu asta ...
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 martie 2018, 16:44)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Abramburica (Marţi, 27 martie 2018, 16:45)

  Standard [utilizator]

  Inteleg ca domnu' Costoiu e capra de serviciu/acarul Paun, dupa caz...
 • +3 (3 voturi)    
  La grande famiglia (Marţi, 27 martie 2018, 17:56)

  un_moftangiu [utilizator]

  Daca ne uitam pe CV-ul sotiei domnului ministru inculpat descoperim cum la 30 de ani ajunge director de cabinet al ministrului si la 33 de ani, cind era sefa de lucrari, primeste Ordinul Meritul pentru Învăţământ, grad de Mare ofiţer. Cati tineri olimpici internationali au primit aceasta distinctie in grad de mare cavaler???? Si ce a recomandat-o pe sotia domnului ministru pentru asa o onoare a statului Roman? Cercetam putin aici Hotnews sau nu?

  Puteti porni de aici: http://www.chimie.upb.ro/uploads/doc/cv/SIMON/personal-didactic/GHITULICA-Cristina-Daniela.pdf


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by