Cele trei dosare privind Colectiv au fost reunite intr-un singur proces la Tribunalul Bucuresti

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 15 ianuarie 2018, 18:33 Dosare Anticoruptie


#Colectiv
Foto: HotNews/ Sebastian Rotaru
Tribunalul Bucuresti a admis luni ca dosarul in care sunt judecati pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei sa fie reunit cu dosarul Colectiv in care sunt inculpati patronii clubului si fostul primar Cristian Popescu-Piedone, scrie Agerpres.

Initial, procurorii de la DNA si Parchetul General au trimis in instante trei dosare in legatura cu tragedia de la Colectiv: Tribunalul Bucuresti - fostul primar Cristian Popescu-Piedone, Judecatoria Sectorului 4 - patronii clubului, Tribunalul Militar Bucuresti - pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei.

Pe 15 mai 2016, Judecatoria Sectorului 4 a dispus reunirea la Tribunalul Bucuresti a dosarului in care sunt acuzati patronii clubului cu cel in care este inculpat Cristian Popescu-Piedone, motivul invocat fiind faptul ca in primul dosar a nu exista nicio institutie parte responsabila civilmente, iar bunurile inculpatilor nu acopereau despagubirile cerute de victimele incendiului.

De asemenea, pe 6 decembrie 2017, Tribunalul Militar Bucuresti a decis ca dosarul pompierilor sa mearga la Tribunalul Bucuresti, iar aceasta din urma instanta a confirmat luni ca este de acord cu aceasta reunire. Decizia judecatorului de la Tribunalul Bucuresti a fost primita cu aplauze in sala de judecata.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 12 februarie.

Patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - sunt acuzati de ucidere din culpa, vatamare corporala si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca. In dosar mai sunt judecati Daniela Nita - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Nita (director) si Viorel Zaharia (pirotehnist), precum si persoanele juridice SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

In rechizitoriul intocmit de Parchetul General se arata ca patronii Colectiv "au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arata ca Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu 'nu au asigurat cadrul organizatoric si mijloacele necesare securitatii si sanatatii in munca, (...) nu au luat masuri pentru evacuarea personalului si a clientilor prin asigurarea unui numar de cai de iesire suficient si prevazut de lege, marcate si dotate corespunzator, si nu au stabilit clauze privind sanatatea si securitatea in munca cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea si sanatatea in munca in cadrul clubului la incheierea contractului de prestari servicii dintre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream Multimedia SRL'.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Sectorului 4 al municipiului Bucuresti. De asemenea, au fost deferite justitiei alte trei persoane din cadrul primariei: Aurelia Iofciu - sef al Serviciului autorizari comerciale, Larisa Luminita Ganea - consilier superior, Ramona Sandra Motoc - referent superior, ambele in cadrul aceluiasi serviciu.

Potrivit DNA, infractiunea de abuz in serviciu retinuta in sarcina inculpatilor consta in eliberarea acordurilor si autorizatiilor de functionare pentru doua societati comerciale intr-o modalitate care a incalcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea ca nu au fost respectate dispozitiile privind controlul dupa emiterea autorizatiilor.

Pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei au fost trimisi in judecata de DNA in octombrie 2016, fiind acuzati de abuz in serviciu. Potrivit procurorilor, desi au facut mai multe deplasari la clubul Colectiv, Antonina Radu si George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca aceasta societate sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti pentru ca functiona fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























402 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by