Sorin Bocancea, fostul rector al Universitatii Petre Andrei din Iasi, condamnat la inchisoare cu executare in dosarul de luare de mita

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 8 ianuarie 2018, 20:29 Dosare Anticoruptie


Magistratii Curtii de Apel Iasi au hotarat, luni, condamnarea la inchisoare cu executare in cazul a mai multor profesori de la Universitatea Petre Andrei din Iasi implicati in dosarul de luare de mita, printre acestia fiind si fostul rector Sorin Bocancea, relateaza Agerpres. Deciziile magistratilor Curtii de Apel Iasi nu sunt definitive, putand fi atacate cu recurs.

Sorin Bocancea a primit, potrivit deciziei magistratilor publicata pe portalul instantei, la 1,6 ani de inchisoare cu executare. El a fost condamnat la un an si doua luni de inchisoare pentru "favorizarea faptuitorului" si "instigare la fals intelectual". In urma contopirii pedepselor, urmeaza ca acesta sa execute pedeapsa cu inchisoarea cea mai grea, "de 1 an si 2 luni, sporita cu 4 luni inchisoare (1/3 din 1 an ), deci un total de pedeapsa de 1 (unu) an si 6 (sase) luni inchisoare". Fostul rector a fost achitat in legatura cu acuzatia de comitere a infractiunii de "instigare la fals material in inscrisuri oficiale".

Pe numele lui Antonie Cristian Bocancea, decanul Facultatii de Drept a universitatii mentionate, magistratii au stabilit trei condamnari la pedeapsa de cate un an inchisoare, pentru "fals intelectual", "fals material in inscrisuri oficiale" si "favorizarea faptuitorului", precum si la interzicerea unor drepturi. "Contopeste pedepsele cu inchisoare, urmand ca acesta sa execute pedeapsa cu inchisoarea cea mai grea, de un an, sporita cu opt luni inchisoare, deci un total de pedeapsa de un an si opt luni inchisoare", se arata in solutia publicata de instanta.

Totodata, prodecanul Facultatii de Drept, Dan Florin Druga, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare si interzicerea unei serii de drepturi, pentru comiterea infractiunii de luare de mita.

Magistratii l-au condamnat si pe profesorul Mark Bucuci la un an inchisoare pentru comiterea infractiunii de "fals intelectual" si un an de inchisoare pentru "favorizarea faptuitorului". Cele doua pedepse au fost contopite, lui Bucuci Mark urmand a-i fi stabilita pedeapsa cu inchisoarea cea mai grea, de 1 an, sporita cu 4 luni inchisoare. Aplicarea pedepsei de 1 an si 4 luni inchisoare este amanata pe un termen de supraveghere stabilit, de 2 ani de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari. In aceasta perioada de supraveghere, Mark Bucuci trebuie sa respecte o serie de masuri.

Potrivit rechizitoriului, cadrele didactice de la universitatea ieseana au intrat in atentia anchetatorilor si fost trimisi in judecata dupa ce au fost reclamati de un fost student care nu a mai fost la cursuri din anul I de studii si care ar fi incercat sa ofere mita pentru promovarea direct in anul III de studii, cu toate ca nu a sustinut niciun examen. Prodecanul Dan Florin Druga ar fi pretins si a primit 18.900 lei ca mita pentru a-l "promova" pe student, iar ceilalti inculpati s-au implicat in savarsirea sau ascunderea probelor vizand infractiunea respectiva.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1512 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Labbba, (Luni, 8 ianuarie 2018, 20:38)

    Bazil [utilizator]

    urmeaza recursul victorios.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by