Primarul comunei valcene Racovita, trimis in judecata pentru ca nu a protejat un sit arheologic

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 3 ianuarie 2018, 16:55 Dosare Anticoruptie


Primarul comunei valcene Racovita, Sonia Iliescu, precum si fostul viceprimar al localitatii, Ioan Fasca, au fost trimisi, miercuri, in judecata, de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea, ei fiind acuzati de procurori de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata, anunta un comunicat al Parchetului, citat de Agerpres.

Ei au emis un certificat de urbanism si o autorizatie de constructie pentru un imobil situat pe un teren din zona de protectie a castrului roman din localitate si nu au luat masuri pentru protejarea monumentelor istorice, sustin anchetatorii.

Potrivit sursei citate, in dosar au fost trimisi in judecata: Sonia Iliescu (primar al comunei Racovita), pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata si abuz in serviciu, in forma continuata; Ioan Fasca (viceprimar al comunei Racovita la data faptelor), pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata; Ioan Nicu, pentru savarsirea infractiunilor de efectuarea oricaror lucrari care pot afecta siturile arheologice in absenta certificatului de descarcare de sarcina arheologica.

Procurorii au retinut ca pe 3 septembrie si pe 26 octombrie 2010, Sonia Iliescu si Ioan Fasca, in calitate de primar respectiv viceprimar al comunei Racovita, si-au indeplinit 'cu stiinta' atributiile de serviciu in mod defectuos, eliberand un certificat de urbanism fara sa ceara solicitantului avizul pentru descarcare de sarcina arheologica, dupa care au au emis autorizatia de construire/desfiintare a unui imobil, de catre o persoana fizica, pe un teren aflat intr-o zona cu patrimoniu arheologic. Este vorba de situl arheologic Praetorium II, unde se afla castrul roman.

Procurorii au stabilit ca prin emiterea autorizatiei de construire pe un teren aflat in zona sitului arheologic, fara avizul Ministerului Culturii pentru certificatul de descarcare de sarcina arheologica, a fost cauzata statului roman o paguba de 87.000 lei prin nevalorificarea monumentului istoric si au fost vatamate interesele legitime ale statului roman prin afectarea starii de conservare a castrului roman si a asezarii din epoca bronzului.

Prin folosirea suprafetei de teren si construirea unei case de locuit in zona de protectie a castrului roman a fost obtinut un folos necuvenit, au mai stabilit procurorii.

Sonia Iliescu mai este acuzata si ca in perioada 2008-2016, in calitate de primar al comunei Racovita, "cu stiinta nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, in sensul ca nu a asigurat protejarea monumentelor istorice clasate, aflate in domeniul privat al comunei Racovita, neelaborand reglementari speciale de protectie in zona, prin nemarcarea limitelor zonei de interes arheologic prioritar si informarea publicului cu privire la regimul special de protectie a zonei", cauzand statului si localitatii o paguba de 95 900 lei, "prin nevalorificarea monumentelor istorice, precum si vatamarea intereselor legitime ale statului roman, prin afectarea starii de conservare a castrului roman si a asezarii din epoca bronzului".

In ce-l priveste pe Ioan Nicu, procurorii au retinut ca acesta a distrus "o portiune considerabila" a zidului de incinta al castrului roman Praetorium II, monument istoric de categorie A, de importanta nationala. Ioan Nicu a efectuat lucrari pe terenul sau din Racovita, care face parte din zona protejata a monumentului istoric - castrul roman Praetorium II, respectiv a construit un gard din plasa de sarma si stalpi de lemn, fara a solicita certificat de urbanism si autorizatie de construire si fara a avea avizul Directiei Judetene de Cultura Valcea si certificat de descarcare de sarcina arheologica.

Prejudiciul produs de Ioan Nicu a fost stabilit la 6.900 lei.

"In cauza, Directia Judeteana pentru Cultura Valcea - Ministerul Culturii si Identitatii Nationale s-a constituit parte civila cu suma de 95.900 lei, reprezentand prejudiciu adus prin nevalorificarea monumentelor istorice, precum si vatamarea intereselor legitime ale statului roman, prin afectarea starii de conservare a castrului roman si a asezarii din epoca bronzului", se arata in comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea.

Dosarul a fost inaintat spre solutionare Judecatoriei Brezoi. Cercetarile au fost efectuate in colaborare cu lucratorii de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Valcea si Inspectoratul de Politie Judetean Valcea.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























910 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    Jenant (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 18:46)

    holinessdani [utilizator]

    Toata Romania e in paragina si oricum ramasa la nivel de "epoca bronzului" dar e mai important sa protejam cativa bolovani fara noima decat sa construim ceva.
    Deci cu asta se ocupa procurorii, iar pe doctorii care fura milioane de euro si vieti ii lasa la urma.
    Ca si-a facut unu un gard e grav rau. Oare cate zile de munca si resurse a cheltuit statul ca sa-l trimita pe ala cu gardul in judecata?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by