Omul de afaceri Nelu Iordache si cativa sefi din CNADNR Craiova, achitati in dosarul Transalpina

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 29 decembrie 2017, 14:48 Dosare Anticoruptie


Nelu Iordache
Foto: Agerpres
Omul de afaceri Nelu Iordache si cativa sefi de la CNADNR Craiova au fost achitati de Tribunalul Bucuresti in dosarul privind modernizarea Transalpina, anunta Agerpres. Decizia nu este definitiva, iar procurorii DNA pot face apel. Potrivit deciziei instantei, Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, a fost achitat pentru instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (7 acte materiale) si instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave (7 acte materiale).

Aceeasi decizie a fost luata si in cazul firmei Romstrade si a mai multor sefi de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova, respectiv Constantin Serban, director adjunct Investitii; Stefan Branaru, director adjunct tehnic; Mihai Adrian Radu, sef Departament Reparatii Capitale si Investitii; Stefan Radu, sef Birou Investitii; Ion Dina si Marin Tudor, ambii diriginti de santier; Luchian Toma Panduru, angajat; Nicolae Dorel Mircea, director la Departamentul Analize - Decontari din societate.

Judecatorii au lasat nesolutionata actiunea civila formulata de SC CNADNR SA.

In mai 2014, Nelu Iordache a fost trimis in judecata de DNA in dosarul privind lucrarile de modernizare a DN 67 C Bengesti - Novaci - Ranca - Obarsia Lotrului - Sebes (Transalpina).

Potrivit DNA, in perioada august 2009 - iunie 2010, in conditiile executarii lucrarilor de modernizare a drumului national DN 67 C Bengesti - Novaci - Ranca - Obarsia Lotrului - Sebes (Transalpina) pe o lungime de 184 km, in cadrul unui contract finantat de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova, Ion Dina si Marin Tudor, diriginti de santier; Luchian Toma Panduru, responsabil cu derularea contractului; Mihai Adrian Radu, sef departament; Stefan Radu, sef birou; Constantin Serban si Stefan Branaru, directori, toti angajati ai DRDP Craiova, au certificat/vizat, in vederea decontarii, situatii de lucrari fictive/neexecutate si materiale de constructii care figurau ca ar fi fost achizitionate, incalcandu-si astfel atributiile si sarcinile de serviciu.

Pentru ca acestia sa aprobe la plata lucrarile neefectuate si materialele de constructie inexistente, Nelu Iordache, in calitate de administrator la Romstrade (societatea care a primit contractul de executare a lucrarilor), l-a determinat pe Nicolae Dorel Mircea, director la Departamentul Analize - Decontari al societatii sa intocmeasca in fals mai multe situatii de lucrari si facturile aferente.

Potrivit DNA, paguba cauzata de Romstrade partii vatamate CNADNR SA, reprezentand decontarea unor lucrari neexecutate, a fost estimata la suma de peste 22,8 milioane lei, fiind recuperata in intregime in cursul urmaririi penale.

Pe 5 septembrie 2008, CNADNR SA - Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova a incheiat cu Romstrade un contract prin care constructorul se obliga sa proiecteze si sa execute modernizarea drumului national DN 67 C Bengesti - Novaci - Ranca - Obarsia Lotrului - Sebes (Transalpina) pe o lungime de 184 km contra sumei de 1.231.210.293,41 lei (345.476.820,64 euro) la care se adauga TVA de 144.195.413,18 lei. Pentru executia lucrarii s-au stabilit 18 luni de la emiterea ordinului de incepere (22.10.2008), durata ce nu include perioada de timp friguros, iar sistemul de finantare al lucrarii era 'credit furnizor', respectiv ca executantul mai intai efectueaza lucrarile si dupa finalizare i se deconteaza plata acestora.

"Pe fondul aparitiei unor suspiciuni, la solicitarea procurorilor DNA, in 8 aprilie 2010, a fost adusa la cunostinta conducerii DRDP Craiova ca directorul general al CNADNR a dispus efectuarea unui control la directia regionala cu privire la legalitatea deconturilor efectuate si realitatea lucrarilor executate. De la data instiintarii si pana la data de controlului efectiv, deci perioada 8 - 23.04.2010, reprezentantii DRDP Craiova impreuna cu cei ai Romstrade au intreprins demersuri pentru acoperirea deficientelor, mai exact au fost suplimentate echipele de muncitori pentru a executa un volum cat mai mare de lucrari din cele neexecutate, dar confirmate ca fiind executate si decontate in lunile august - octombrie 2009", au aratat procurorii DNA.

Directia Nationala Anticoruptie a mai aratat ca, desi de la data intocmirii situatiei de lucrari (august 2009) si pana la data controlului (23 aprilie 2010) au trecut aproximativ 8 luni si cu toate eforturile depuse de inculpati in perioada 8 - 23 aprilie 2010 (data anuntarii controlului si data efectuarii in concret a acestuia) de a masca si musamaliza neregulile in executarea obiectivului investitional DN 67C, nu s-a reusit acoperirea tuturor lucrarilor neexecutate si decontate de DRDP Craiova, raportul de constatare realizat confirmand faptul ca in derularea proiectului au fost acceptate la plata sume mari de bani pentru lucrari neexecutate.

Potrivit DNA, in cursul derularii contractului, Nelu Iordache l-a determinat pe Nicolae Dorel Mircea sa intocmeasca in fals urmatoarele acte: doua situatii de lucrari prin care s-a atestat in mod nereal ca Romstrade ar fi executat lucrari la trei poduri (la kilometrul 13, respectiv 121, respectiv 122), valoarea totala confirmata si neexecutata fiind de peste 1,7 milioane lei, o situatie de lucrari in care a inclus aprovizionarea cu materiale de constructii in valoare de peste 17 milioane lei, documente pe care le-a depus la sediul DRDP Craiova in vederea decontarii mai multor facturi cu lucrari neexecutate si materiale achizitionate, mai multe situatii de lucrari prin care s-a atestat, in mod nereal, ca firma ar fi executat lucrari constand in 'doborarea copacilor cu diametre mai mari de 40 cm' si 'scoaterea radacinilor si a buturugilor cu diametre mai mari de 40 cm', valoarea totala a platilor nelegale efectuate de DRDP Craiova fiind de peste 4 milioane lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2141 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
    Da (Vineri, 29 decembrie 2017, 15:01)

    imi_pasa_de_romania [utilizator]

    Adevarul este ca are fata de om de afaceri. Om care face afaceri cu un GIO numit PSD. Nici nu ma asteptam sa nu fie achitat. A servit intereselor partidului si este recompensat.
    • -3 (3 voturi)    
      e prieten cu orban si udrea (Vineri, 29 decembrie 2017, 16:13)

      Tovarasul Spirala [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

      n-ai nimerit-o
      sau manipulezi :))
      • +3 (3 voturi)    
        Am presupus (Vineri, 29 decembrie 2017, 17:07)

        imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul Spirala

        Bazat pe faptul ca lotul 2 de pe autostrada era negociat la greu de PSD, vroiau sa ruleze afaceri imobiliare, au cumparat terenuri etc. Deci nu m-ar surprinde daca ar avea de castigat - de aici si presupunerea.

        Ca este sau nu apropiat la lui Base, deja este partea a doua.

        ... nu ca Base ar fi inger. Dupa OUG13, il asociez tot cu ei. Toti o apa si-un pamant pana la urma. Nu mai am incredere in garda veche...
  • +6 (6 voturi)    
    In (Vineri, 29 decembrie 2017, 15:01)

    andrei1232000 [utilizator]

    Pipera, in 2008 acelasi celebru Nelu Iordache in combinatie cu pre cinstitul Pandele a executat lucrari de infrastructura in zona Drumul Potcoavei folosind sub-sub-contractanti. In studiul de fezabilitate se preciza ca pe anumite strazi facute direct pe camp nu exista trotuare iar in caietul de sarcini au aparut lucrari de demontat si refacut trotuare. Licitatia a castigat-o concurandu-se pe sine insusi prin niste off-shoruri.
  • +6 (6 voturi)    
    un pic de logica (Vineri, 29 decembrie 2017, 15:05)

    Humbert [utilizator]

    daca paguba s-a recuperat in intregime, asa cum se spune in articol, atunci logica ne spune ca fapta a existat, altfel nu puteam vorbi de recuperarea vreunei pagube.

    daca fapt a existat, intrebarea este cum a fost posibil sa fie achitati?

    sau e ca in Romania, unde daca esti prins ca ai furat e suficient sa dai banii inapoi si esti curat-spalat, ca doar i-ai dat inapoi, ce mare branza?
  • +7 (7 voturi)    
    achitati ! (Vineri, 29 decembrie 2017, 15:10)

    lp [utilizator]

    de necrezut ... se vedea din avion ca sunt vinovati. ce draku se intampla la judecata unor astfel de oameni ?!
    • +6 (6 voturi)    
      Judecători șpăgari. (Vineri, 29 decembrie 2017, 15:47)

      alibaba_zeul_meu • • [utilizator] i-a raspuns lui lp

      .
    • -1 (1 vot)    
      tot e bine (Vineri, 29 decembrie 2017, 17:43)

      Dewi [utilizator] i-a raspuns lui lp

      Poate e si o problema la modul in care DNA face dosarele.

      Oricum, prefer astfel de dosare in care paguba este recuperata in intregime celor in care vinovatii stau 1-2 ani pe la puscarie si paguba ramane sau e recuperata in proportie de 5-10%.
      • +1 (1 vot)    
        Pedeapsa grea! Munca silnica! (Sâmbătă, 30 decembrie 2017, 1:48)

        alibaba_zeul_meu • • [utilizator] i-a raspuns lui Dewi

        Paguba recuperata impreuna cu dobanda legala, rata inflatiei plus profitul realizat din suma totala calculata.
  • +1 (1 vot)    
    justitia (Vineri, 29 decembrie 2017, 20:06)

    Irina25 [utilizator]

    Asta-i justitia pe care vrea sa o distruga psd-ul?!
  • 0 (0 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 29 decembrie 2017, 22:23)

    prostu satului [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    se va intoarce roata ... (Sâmbătă, 30 decembrie 2017, 8:36)

    TRABI [utilizator]

    Cu un condamnat care conduce forul suprem al tarii , la ce te poti astepta ! Lasa ca vine si vremea cand vor trece pe banda rulanta pe la DNA , tribunal , bulau + recuperarea prejudiciului !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by