Firma Tel Drum si doi reprezentanti ai sai, Petre Pitis si Mircea Visan, urmariti penal de DNA pentru frauda cu fonduri europene, cu prejudiciu de peste un milion de euro. Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civila in dosar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 11 decembrie 2017, 15:44 Dosare Anticoruptie


Firma Tel Drum si doi reprezentanti ai sai, Petre Pitis si Mircea Visan, sunt urmariti penal de DNA pentru frauda cu fonduri europene, cu prejudiciu de peste un milion de euro. Directia Nationala Anticoruptie a anuntat luni, intr-un comunicat, ca a dispus schimbarea incadrarii juridice (in sensul retinerii formei agravante a infractiunilor initiale) si punerea in miscare a actiunii penale fata de SC Tel Drum SA, Petre Pitis si Mircea Visan. Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civila in dosar cu suma de 4.849.375 lei, iar procurorii precizeaza ca, "in vederea recuperarii sumei de bani obtinute in mod injust, procurorii au instituit masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor, persoane fizice si juridice".

SC Tel Drum SA, Petre Pitis si Mircea Visan sunt urmariti penal de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

DNA a mai inceput urmarirea penala fata de firma S.C. Wfa Impex SRL, Ion Florian, reprezentant al firmei Wfa Impex SRL, si Neda Florea, reprezentant al Tel Drum, toti pentru complicitate la savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

Ce spun procurorii DNA in ordonanta de urmarire penala:

La data de 16 mai 2017 a fost inregistrata sesizarea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, in cursul anului 2016, ar fi folosit o schema de obtinere ilicita de fonduri europene prin supraevaluarea pretului unor utilaje.

In cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comerciala TEL DRUM SA in cadrul programului "Cresterea Competitivitatii Economice", finantat din fonduri europene. In cadrul proiectului, TEL DRUM SA urma sa achizitioneze o ¬statie mobila de mixturi asfaltice pentru cresterea competitivitatii economice a SC TEL DRUM SA¬. In urma depunerii cererii de rambursare in luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit in cadrul proiectului, suma nerambursabila de 4.849.375 lei, suma apropiata de valoarea maxima eligibila, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.

A rezultat ca, in cadrul proiectului prin care a primit finantare din bani europeni, TEL DRUM SA, prin reprezentantii sai Visan Mircea si Petre Pitis si cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL si a lui Neda Florea si Ion Florian, a simulat procedura prin care a achizitionat statia mobila de preparare mixturi asfaltice.

Ca urmare a procedurii de achizitie, a reiesit ca ofertantul castigator este firma WFA IMPEX SRL. In realitate, aceasta firma are o relatie de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind doar interpusa intre furnizorul utilajului si beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial pretul de achizitie a utilajului si, pe cale de consecinta, de a majora suma nerambursabila obtinuta de TEL DRUM SA. Mai mult, TEL DRUM SA a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv in ceea ce priveste oferta pe care furnizorul urma sa o faca firmei WFA Impex SRL si a oferit firmei castigatoare SC WFA Impex SRL, informatii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, inainte de publicarea anuntului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a depus cererea finala de rambursare care continea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizitiile publice si cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (avand in vedere ca utilajului livrat ii lipseau unele componente ce fusesera mentionate expres in planul de afaceri si in obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului TEL DRUM SA a folosit, cu rea-credinta, documente si declaratii false, inexacte si incomplete, respectiv declaratiile privind inexistenta conflictului de interese, desi exista o relatie personala intre Pitis Petre, Neda Florea si Ion Florian si o relatie de afiliere intre TEL DRUM SA si WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achizitie a utilajului care a fost simulata atat in ceea ce priveste respectarea regulilor de derulare cat si in ceea ce priveste desemnarea ofertantului castigator si a pretului.

In consecinta, pe nedrept, societatea comerciala TEL DRUM SA a obtinut suma de 4.849.375 lei reprezentand cheltuiala eligibila nerambursabila din cadrul proiectului.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civila cu suma de 4.849.375 lei.
In vederea recuperarii sumei de bani obtinute in mod injust, procurorii au instituit masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor, persoane fizice si juridice.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3325 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Erau sume mult mai mar! (Luni, 11 decembrie 2017, 17:58)

    nick24 [utilizator]

    Au dispărut?
    Să vedem câți bani recuperează în final.
    Că pedepsele vor fi cu suspendare sau reduse pt vârstă, condiții grele, cărți scrise deja.
  • 0 (0 voturi)    
    Daca incep astia sa vorbeasca... (Marţi, 12 decembrie 2017, 10:49)

    cartofil [utilizator]

    infractorul condamnat definitiv Dragnea nu mai iese 1000 de ani din puscarie. Cui nu-i e clar de ce vrea hoarda de hoti din Parlament schimbarea legilor justitiei ???


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by