Primarul comunei sucevene Malini, cercetat de DNA pentru fraude cu fonduri europene

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 27 octombrie 2017, 18:02 Dosare Anticoruptie


Petru Nistor, primar al comunei Malini din judetul Suceava, este cercetat de DNA, sub control judiciar, pentru complicitate la infractiunea de folosire sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata, folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane, informeaza Agerpres.

In acelasi dosar mai sunt cercetati Vasile Popescu, presedinte al unei asociatii agricole, Ioan Ilisescu, casier in cadrul Primariei Malini, Ilie Bizu, administrator al unor societati comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2008 - 2016, in calitate de presedinte al unei asociatii agricole, Vasile Popescu a depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) mai multe documente false, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor unice de plata pe suprafata, plati compensatorii pentru zona montana defavorizata, plati de agromediu si alte scheme de plati directe, pentru suprafete de teren pe care nu le detinea in realitate.

In demersurile sale desfasurate pe durata celor opt ani, Vasile Popescu a beneficiat si de ajutorul primarului Petru Nistor.

Prin actiunile sale, Vasile Popescu a obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in valoare de 6.289.304 lei.

In acelasi context, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi ca indeplineste conditiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, Vasile Popescu a completat in fals o declaratie pe proprie raspundere, prin care atesta faptul ca nu este ruda sau afin pana la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce detin functii de decizie in cadrul autoritatii contractante (in conditiile in care era afin de gradul II cu primarul Petru Nistor).

De asemenea, in perioada 2009-2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicita a sumelor de bani obtinute cu titlu de subventie de asociatia agricola reprezentata de Vasile Popescu, o parte din bani, respectiv 1.267954 lei, au fost transferati catre societati comerciale cu un comportament specific de 'firme fantoma', controlate de Ilie Bizu Ilie, pe baza unor facturi fiscale fictive.

In plus, casierul Ioan Ilisescu este acuzat ca a intocmit documentele financiar - contabile necesare transferurilor de bani, cunoscand scopul infractional urmarit de ceilalti inculpati.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

502 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by