Medicul Ioan Lascar si alti fosti sefi din Spitalul Floreasca, trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in legatura cu dotarea Unitatii de arsi

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 16 octombrie 2017, 15:53 Dosare Anticoruptie


Medicul Ioan Lascar
Foto: TNB.ro
Medicul Ioan Lascar, fostul sef al Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in legatura cu dotarea Unitatii de arsi de la Spitalul Floreasca. Alaturi de Ioan Lascar a fost trimis in judecata, in acelasi dosar, si Alexandru Radu Macovei, la data faptei managerul Spitalului de Urgenta Floreasca, pentru aceeasi acuzatie. Rechizitoriul intocmit de procurorii DNA arata ca sefii Spitalului Floreasca au semnat procese-verbale de receptie si procese-verbale de punere in functiune a barocamerei pentru pacientii cu arsuri grave fara ca aceasta sa fie functionala.

Procurorii DNA arata ca, dupa ce, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sanatatii a emis un ordin privind infiintarea unitatilor de arsi in cadrul spitalelor de urgenta, la Spitalul Floreasca "In urma procedurii de atribuire (licitatie deschisa) a fost declarata castigatoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrata de inculpatul Galea Aurel Catalin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost incheiat un acord cadru pe o perioada de 24 de luni. Ulterior, au fost incheiate (fara licitatie publica, aceasta procedura nemaifiind necesara), sapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate."

Alaturi de cei doi a fost trimis in judecata si Marina-Magdalena Gontariu, la data faptei seful biroului de achizitii al spitalului, tot pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,  cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Aurel Catalin Galea, administratorul firmei S.C. Gemedica S.R.L. si S.C. GEMEDICA S.R.L. pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.


Ce spune rechizitoriul intocmit de procurori:


"In anul 2013, inculpatii Macovei Alexandru Radu, in calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, Gontariu Marina-Magdalena, in calitate de sef Birou achizitii publice si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor in cadrul spitalului si Lascar Ioan, in calitate de sef Clinica chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva si de membru in comisia de evaluare a ofertelor in cadrul spitalului, in urma unei licitatii fictive, au incheiat cu societatea GEMEDICA S.R.L., reprezentata de inculpatul Galea Aurel Catalin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord cadru, s-au achizitionat, cu incalcarea prevederilor legii privind achizitiile publice si la preturi supraevaluate, un numar de 54 de echipamente medicale necesare dotarii 'Unitatii de ingrijire a arsilor grav'.

Aceasta conduita a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care:
- 4.791.431 lei reprezentand diferenta dintre pretul platit de spital pentru echipamentele medicale si pretul la care au fost achizitionate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii sai,
- 3.422.400 lei reprezentand contravaloarea barocamerei (care nu a functionat vreodata).
Concomitent, s-a obtinut un folos necuvenit in favoarea societatii SC Gemedica SRL, echivalent cu valoarea prejudiciului. 

Concret, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sanatatii a emis un ordin privind infiintarea unitatilor de arsi in cadrul spitalelor de urgenta. 

In acest context, in cursul anului 2013, dupa edificarea spatiului 'Unitatii de ingrijire a arsilor grav', inculpatii Gontariu Marina-Magdalena si Lascar Ioan, in calitate de presedinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul S.C. Gemedica S.R.L., au intocmit documentatia necesara achizitionarii aparaturii medicale.

In cuprinsul acestei documentatii s-a prevazut printre altele:
- valoarea totala estimata stabilita ca suma a valorii fiecarui echipament medical in parte, fara sa se regaseasca in dosarul achizitiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care sa rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piata, oferte furnizori, etc.),
- atribuirea sa se faca intr-un singur lot, ceea ce a condus la ingradirea accesului altor firme la procedura de achizitie, avand in vedere numarul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achizitionate.

De asemenea, la baza intocmirii specificatiilor tehnice nu au existat documente din care sa reiasa o consultare a pietei, avand in vedere ca aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnica.

Documentatia respectiva, necesara atribuirii acordului-cadru, a fost aprobata intr-un singur lot si de managerul unitatii medicale, inculpatul Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participarii la licitatie si a altor operatori economici, fiind astfel impiedicata concurenta intre acestia si ofertantul care a castigat licitatia, respectiv Gemedica S.R.L.

Astfel, in urma procedurii de atribuire (licitatie deschisa) a fost declarata castigatoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrata de inculpatul Galea Aurel Catalin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost incheiat un acord cadru pe o perioada de 24 de luni.

Ulterior, au fost incheiate (fara licitatie publica, aceasta procedura nemaifiind necesara), sapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate.

Barocamera nu este functionala si nici instalata. Cu toate acestea, reprezentanti ai autoritatii contractante, impreuna cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de receptie si procese-verbale de punere in functiune.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului si masurii asiguratorii a popririi, asupra unor bunuri apartinand inculpatilor: Macovei Alexandru Radu, Gontariu Marina-Magdalena, Lascar Ioan, Galea Aurel Catalin si S.C. Gemedica S.R.L. De asemenea, s-a mai dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, asupra unor sume de bani detinute in conturile bancare de inculpatul Galea Aurel Catalin.

Ministerul Sanatatii s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 8.213.831 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpatii Galea Aurel Catalin si Baytar (fosta Bourosu) Andreea Maria, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor."

DNA precizeaza ca "aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5323 vizualizari

  • +21 (21 voturi)    
    asa da (Luni, 16 octombrie 2017, 16:01)

    ColdNews2013 [utilizator]

    daca a facut o cu buna stiinta sa faca parnaie pana la pensie....unii medici sunt jalnici ca carecter....cacofonia e intentionata ca sa sa stieee
  • -24 (30 voturi)    
    Mda, medicii nu au avut sansa ... (Luni, 16 octombrie 2017, 16:11)

    newlook [utilizator]

    Mda, medicii nu au avut sansa sa-si faca singuri legi, precum procurorii. Ei, medicii, pot fi controlati de altii, procurorii, nu !
    • +14 (20 voturi)    
      Da, boss (Luni, 16 octombrie 2017, 16:23)

      omezu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Saracutii! Nu si-au facut legi, si-au tras niste spagi babane de cateva milioane de euro pe spinarea amaratilor bolnavi. Vezi si Bradisteanu. Voi, slugi de mafioti, sa inteleg ca va tratati la Viena?
      • -6 (6 voturi)    
        Bine. Nu negi ca procurorii nu raspund nicicum. (Luni, 16 octombrie 2017, 20:54)

        newlook [utilizator] i-a raspuns lui omezu

        Bine. Nu negi ca procurorii nu raspund nicicum.

        Pana una-alta, vad ca medicii raspund, procurorii NU, si daca ar fi sa te intreb daca dosarele contrafacute de tip Belina afecteaza societatea in ansamblul ei, probabil ca ai zice nu.

        Uite, hai sa-ti explic ceva:

        1- In dosarul Belina -transfer de la stat la stat - NICI MACAR PROCURORII nu au stabilit vreo valoare a prejudiciului. Macar asa, din pix, cum au facut=o de mii de ori inainte.
        2- in acelasi dosar, graba mare, lucreaza acum cel putin 20 de persoane: procurori, ofiteri judiciari, personal administrativ, secretare, secretarase si soferi ... ca sa nu-i numim si pe aia acoperiti. Salariile lor lunare...si fac o socoteala in care tin cu ursul...cam 20.000 de euro.Daca adaugam si cheltuielile lor: masinutza, chiftelutza, benzinutza, etc....factura lunara merge spre 40.000 euro.
        3- banuiesc ca ai inteles discrepanta dintre punctele 1) si 2)...asa ca nu merg mai departe. Ei, pentru cei cateva sute de mii de euro care se aduna in lucrarea "Suflare in vant-Belina" a procurorilor, NU RASPUNDE NIMENI ! Tu platesti, dar nimeni nu raspunde.

        Ei, cand vei lupta ca cele de mai sus sa se schimbe, atunci poti sa incepi sa speri si in privinta medicinii din Romania.

        Pana atunci....Nu ai Medicina ca in Austria pentru ca ai Procuratura ca nicaieri !

        PS: Grea paine trebuie sa mananci, moderatorule, de te compromiti in asa hal blocand o postare absolut decenta.
        • 0 (0 voturi)    
          tatucu (Marţi, 17 octombrie 2017, 9:58)

          Jude [utilizator] i-a raspuns lui newlook

          Te-a pus Daddy sa comentezi ? Sau ai fost atat de atent la Gadea incat crezi ca acela este "adevarul" ? Esti ori in cardasie cu sistemul ori esti prea prost pentru secolul asta. Eu unul cred ca amandoua.
    • +13 (13 voturi)    
      explica mai clar (Luni, 16 octombrie 2017, 17:30)

      andreiu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      sa-si faca singuri legi ?
      DNA aplica legile facute de parlamanent.
      In provinta intelegerii functionarii statului esti analfabet.
      • +5 (7 voturi)    
        gura (Luni, 16 octombrie 2017, 19:32)

        nahir [utilizator] i-a raspuns lui andreiu

        fraierului cu privirea tampa a scapat porumbelul .
        medicii nu si-au facut legi sa scape asa cum isi fac parlamenthotii, plumbuita, shhaideh si cariatul condamnat penal din fruntea psd si a camerei deputatilor fiind cele mai elocvente exemple.
    • +2 (2 voturi)    
      Nici macar financiar nu a platit inca, vre-un (Luni, 16 octombrie 2017, 20:53)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Mengele de Romania ! Pe scurt : Bateti campii !! Barbatul amputat de Ciomu , a fost despagubit de ...Primaria Capitalei !
  • +19 (23 voturi)    
    ... (Luni, 16 octombrie 2017, 16:12)

    Dr.Mythnick [utilizator]

    intr-o tara civilizata, pana acum erau la puscarie, nu in libertate sa manance rahat pe la tv.
  • +14 (16 voturi)    
    Medicii P$D (Luni, 16 octombrie 2017, 16:21)

    omezu [utilizator]

    La fel ca in filme si mafiotii P$D au medicii lor. In timp ce mii de medici isi fac un rost in Vest , astia ca Brunei, Lascar, Bradisteanu au ramas in Romania si intelegem de ce. Lor le e bine!
    Barocamera aia presupun ca au luat-o pentru Iliescu, care fiind sarac si cinstit, nu-si permite tratamente din astea capitaliste anti-imbatranire.
  • +12 (12 voturi)    
    in sfarsit. (Luni, 16 octombrie 2017, 16:43)

    g01an [utilizator]

    le urez sa aiba nevoie de aparatele pe care trebuiau sa le achizitioneze de fapt cu banii pe care i-au aruncat pe cu totul alte lucruri. si cam atat...
  • +10 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 octombrie 2017, 17:11)

    [anonim]

  • +9 (9 voturi)    
    atentie, nu e singurul (Luni, 16 octombrie 2017, 17:20)

    carmen_i [utilizator]

    Foarte bine ca au fost trimisi in judecata, sa speram ca justitia nu va face placaciuni in fata infractorilor asa cum are obiceiul.

    Insa la Floreasca mai sunt si altii care fac infractiuni similare. Uitati-va la Daniela Barstos, sefa de sectie la cardiologie, cum alimenteaza PSD-ul prin contracte cu firma Silva Trading SRL!
  • +7 (7 voturi)    
    Nu " trageti " in Lascarica,ca da in gat PSDul !!! (Luni, 16 octombrie 2017, 19:35)

    Plagarus [utilizator]

    A3 atac la baioneta in apararea corifeilor,ce sau sacrificat ramanand in RO, la onoruri si spagi grandioase
  • +2 (2 voturi)    
    Daca nu era.. (Luni, 16 octombrie 2017, 20:42)

    Dodel540 [utilizator]

    Daca nu exista Colectiv probabil ca nu se afla niciodata de aceasta baro-camera.
  • +3 (3 voturi)    
    Ilustrarea dictonului Coruptia ucide ! (Luni, 16 octombrie 2017, 20:45)

    deval [utilizator]

    Sunt cativa J.Mengele de Romania, pe care justitia pare ca nu-i poate atinge !!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by