ICCJ: Judecatorii vor asculta in sedinta publica inregistrarea dialogului intre Ludovic Orban si denuntatorul Tiberiu Urdareanu

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 9 octombrie 2017, 17:47 Dosare Anticoruptie


Ludovic Orban
Foto: Facebook / Ludovic Orban
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis, luni, sa audieze la un termen viitor inregistrarea celor doua convorbiri pe care Ludovic Orban le-a avut in anul 2016 cu omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, cel care l-a denuntat pe liderul PNL ca i-ar fi cerut bani pentru finantarea campaniei electorale la alegerile locale, scrie Agerpres.

De asemenea, magistratii au decis ca, pe data de 13 noiembrie, la urmatorul termen al procesului in care Orban este judecat pentru folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, sa fie audiati in calitate de martori patronii de televiziune Sorin Oancea si Cozmin Gusa.

La acest termen al procesului, Ludovic Orban a dat pe parcursul a trei ore o ampla declaratie in fata instantei, in care a relatat despre intalnirile pe care le-a avut in 2016 cu Tiberiu Urdareanu.

Astfel, presedintele PNL a declarat ca, dupa ce a fost desemnat candidat al partidului la functia de primar general al Capitalei, a primit din partea lui Urdareanu un mesaj pe telefon de felicitare, ulterior cei doi stabilind sa se intalneasca la locuinta omului de afaceri.

Orban spune ca prima intalnire a avut loc la data de 1 martie, pentru a discuta problemele Capitalei, iar omul de afaceri s-a oferit sa-i ofere expertiza, informatii si chiar solutii pentru rezolvarea acestor probleme.

"Intreaga discutie s-a purtat `la per tu`, pe un ton familiar, care reflecta faptul ca exista o relatie de amicitie si nu a fost vorba de o discutie intre un om politic si un om de afaceri. Nici macar o singura data nu am pomenit si nu am facut referire la functia pe care o detineam atunci de prim-vicepresedinte in PNL. In ceea ce priveste discutia despre un eventual sprijin financiar, as vrea sa va precizez ca singura cerere formulata de mine, care ar putea fi interpretata ca un eventual sprijin financiar, este fraza: `Te gandesti daca poti sa-mi dai si mie un sut in fund`. Aceasta nu a fost o cerere explicita de sprijin financiar. Urdareanu nu a fost singura persoana cu care m-am intalnit. In perioada respectiva, m-am intalnit cu zeci sau sute de persoane, cu expertiza in diverse domenii, cu care am discutat despre problemele Bucurestiului. Cand Urdareanu mi-a cerut sa ii dau un ordin de marime cu privire la suma, a ramas ca discutam la urmatoarea intalnire. A doua intalnirea a avut loc pe 20 martie. Initiativa discutiei despre sprijinul financiar nu imi apartine. De altfel, urmarind cele aproape doua ore de inregistrari, impresia pe care am avut-o este ca Urdareanu si-a aratat preocuparea pentru a ma sprijini in aceasta campanie, inclusiv financiar. El a deschis discutia despre sprijinul financiar. Eu nu am respins discutia pe aceasta tema, pentru ca este foarte greu sa obtii in campanie electorala oameni care sa te sustina financiar. Daca as fi respins discutia, ar fi fost privita ca un refuz. Nu am avut niciodata intentia de a beneficia de o finantare in afara cadrului legal. Discutia despre sumele de bani, modul in care sa fie virati banii nu arata intentia de a beneficia de o finantare ilegala. Cand Urdareanu m-a intrebat `Cash?`, am raspuns interogativ: `Cum altcumva?`", a sustinut Orban in sala de judecata.

Liderul PNL a mai spus ca, din 24 martie pana pe 11 aprilie, cand a fost pus sub acuzare, a existat un mandat de ascultare pe numele lui, dar nu a rezultat nicio proba care sa arate ca a incalcat legea.

Procesul se afla in faza de apel, dupa ce Ludovic Orban a fost achitat in prima instanta, pe 31 ianuarie, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

Potrivit DNA, pe 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe Urdareanu, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala la alegerile locale din vara anului trecut, in care acesta fusese nominalizat de PNL sa candideze la functia de primar al municipiului Bucuresti.

Procurorii sustin ca, in martie 2016, Urdareanu s-a intalnit cu Orban la domiciliul celui dintai, ocazie cu care fostul deputat i-a comunicat ca are nevoie de 50.000 de euro in numerar, pentru a-i folosi in vederea promovarii imaginii sale drept candidat la Primaria Capitalei, iar banii erau ceruti in numerar "tocmai fiindca erau... pentru posturi TV".

"Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri ca el pretinde putin ca nu mai e cum era pe vremuri. (...) Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri sa se gandeasca daca poate sa dea banii: `te gandesti daca poti sau imi dai un sut in fund`. Ludovic Orban i-a spus ca nu vrea nimic de la partid", se arata in rechizitoriul DNA.

Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi intrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdareanu suma de 50.000 euro in numerar, aratand ca are un buget de campanie limitat si ca doreste 'sa aiba canale deschise' pe anumite posturi de televiziune, au sustinut procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1256 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Ludovicule, vezi pisica? (Luni, 9 octombrie 2017, 18:24)

    milcov [utilizator]

    .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by