Fostul fotbalist Tibor Selymes si fosti sefi ai Politiei Rutiere din Brasov, trimisi in judecata de DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 2 octombrie 2017, 20:12 Dosare Anticoruptie


Tibor Selymes
Foto: AGERPRES
Fostul fotbalist Tibor Selymes si cativa fosti sefi din cadrul Politiei Rutiere din Brasov au fost trimisi in judecata de procurorii DNA. Claudiu Tamirjan, fostul sef al Serviciului Rutier de Politie din Brasov, este acuzat de procurorii anticoruptie ca ar fi intervenit pentru ca fostul fotbalist sa nu raspunda penal pentru un accident rutier soldat cu vatamarea corporala grava a patru persoane, pe care l-a provocat, si pentru conducere sub influenta alcoolului, arata Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

DNA Brasov i-a trimis in judecata in acest dosar, in stare de libertate, pe:


Claudiu Tamirjan, la data faptelor sef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Brasov, pentru instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte), instigare la complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si favorizarea faptuitorului.

Ionel Onosa, la data faptelor sef al Biroului Drumuri Europene si Nationale din cadrul Serviciului Rutier Brasov, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte) si favorizarea faptuitorului.

Mircea Valentin Constantinescu, la data faptelor ofiter de politie in cadrul Biroului Drumuri Europene si Nationale din cadrul Serviciului Rutier Brasov, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si favorizarea faptuitorului.

Gabriel Eugen Afrentoaei, la data faptelor ofiter de politie in cadrul Compartimentului de cercetari penale din cadrul Serviciului Rutier Brasov, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si favorizarea faptuitorului.

Cristi Leonard Spataru, la data faptelor agent de politie in cadrul Biroului Drumuri Europene si Nationale din cadrul Serviciului Rutier Brasov, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si favorizarea faptuitorului.

Ionut Gigel Gomoescu, la data faptelor agent de politie in cadrul Biroului Drumuri Europene si Nationale din cadrul Serviciului Rutier Brasov, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si favorizarea faptuitorului.

Tibor Selymes, pentru vatamare corporala din culpa (2 fapte) si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte).

Daniela Selymes, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte) si favorizarea faptuitorului.


Ce spune rechizitoriul procurorilor anticoruptie:

"La data de 15 ianuarie 2012, in jurul orelor 06:05, in localitatea Timisul de Jos, judetul Brasov, inculpatul Selymes Tibor a pierdut controlul autoturismului si a intrat in coliziune frontala cu un alt autoturism care se deplasa pe contrasens, in mod regulamentar, cu consecinta vatamarii grave a celor 4 persoane aflate in respectivul autovehicul (ce au necesitat intre 30-90 zile de ingrijiri medicale, doua dintre ele ramanand cu infirmitate fizica in urma splenectomiei de necesitate).

Desi organele de politie rutiera au ajuns in scurt timp la fata locului si au constatat ca inculpatul Selymes Tibor era conducatorul autoturismului implicat in accident si ca se afla sub influenta alcoolului, la interventia sefului Serviciului Rutier, inculpatul Tamirjan Claudiu, anumiti politisti au actionat pentru a impiedica tragerea la raspundere penala a celui dintai pentru vatamare corporala si conducere sub influenta alcoolului.

Concret, inculpatul Tamirjan Claudiu, in calitate de sef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Brasov, profitand de influenta si autoritatea pe care o avea asupra agentilor si ofiterilor de politie din subordine, i-a determinat pe inculpatii Spataru Cristi Leonard, Gomoescu Ionut Gigel, Constantinescu Mircea Valentin si Afrentoaei Gabriel Eugen, care au facut parte din echipa de cercetare deplasata la locul accidentului, sa isi incalce atributiile de serviciu prevazute de dispozitiile legale si sa il favorizele pe inculpatul Selymes Tibor.

In acest sens, lucratorii de politie:

- nu l-au testat cu aparatul etilotest deindata, dupa identificarea la fata locului, pe inculpatul Selymes Tibor;
- nu au luat masuri de impiedicare a inculpatului Selymes Tibor sa paraseasca locul accidentului, acesta fiind condus de inculpatii Tamirjan Claudiu si Onosa Ionel la sediul politiei pentru a-si reveni din starea de betie. Ulterior, la mai mult de 4 ore de la producerea accidentului, inculpatul Selymes Tibor a fost dus la spital pentru recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei;
- nu au legitimat si notat datele de identificare ale persoanelor gasite la locul faptei, nu au identificat martorii oculari, nu le-a retinut datele de identificare si nu au procedat la interogarea sumara a acestora cu privire la producerea evenimentului;

De asemenea, a fost mentionat in mod nereal in cuprinsul procesului-verbal de cercetare la fata locului, faptul ca autoturismul implicat in accident a fost condus de catre Selymes (fosta Calin) Daniela. Ca urmare, pe numele acesteia s-a inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov un dosar penal, cauza care a fost tergiversata pana in luna februarie 2016 (nefiind inceputa urmarirea penala impotriva unei persoane).

Prin aceste demersuri ale inculpatilor s-a adus atingere dreptului tuturor persoanelor vatamate in urma accidentului de circulatie de a formula plangere prealabila impotriva adevaratului vinovat, de a beneficia de solutionarea intr-un termen rezonabil a acestei plangeri si de a-si dovedi lipsa culpei in producerea accidentului.

In acelasi context a fost obtinut un folos necuvenit de catre inculpatul Selymes Tibor, caruia nu i s-a intocmit dosar penal si nu i s-a suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice.
In cauza, s-au constituit parte civila toate cele patru victime ale accidentului de circulatie precum si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brasov.

Amintim ca, anterior, inculpatul Tamirjan Claudiu a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate acestora (comunicat nr. 1162/VIII/3 din 5 august 2014), fiind condamnat definitiv la pedeapsa inchisorii cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei."

DNA mai precizeaza ca "aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2343 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by