Ana Maria Patru, fosta sefa a Autoritatii Electorale Permanente, urmarita penal de DNA intr-un nou dosar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 27 septembrie 2017, 17:56 Dosare Anticoruptie


Ana Maria Patru
Foto: Agerpres
Fosta sefa a Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, este urmarita penal de DNA Ploiesti intr-un nou dosar, pentru trafic de influenta, spalare a banilor si inducerea in eroare a organelor judiciare. Ana Maria Patru este cercetata sub control judiciar. Ea este acuzata de procurorii anticoruptie ca ar fi pretins de la reprezentantii unei firme de software suma de 1 milion de euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra directorului unei institutii publice cu atributii de control si ca a promis ca-l va determina pe acesta sa solutioneze in mod favorabil o investigatie care privea firma de software.

In decembrie 2016, Ana Maria Patru a fost trimisa in judecata de DNA Ploiesti intr-un alt dosar, sub acuzatia ca a primit mita de la firma Siveco, constand in contravaloarea unui apartament si a unui autovehiculm, pentru a asigura derularea in bune conditii a unor contracte pe care compania le avea cu AEP.

Conducerea DNA a respins miercuri cererea fostei sefe a Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, de recuzare a procurorilor care o ancheteaza si de mutare a dosarului la alt parchet, a scris Ziarul Incomod din Prahova. Patru, care a venit miercuri dimineata la DNA Prahova pentru a fi audiata ca suspect intr-un nou dosar de coruptie, l-a acuzat pe seful DNA Ploiesti, Lucian Onea, face parte dintr-un "grup infractional organizat".

Ana Maria Patru a venit miercuri dimineata la sediul DNA insotita de avocat si a afirmat ca a fost chemata in calitate de suspect intr-un dosar care are legatura cu Irina Socol, fondatoarea Siveco, pe care nu il cunoaste exact, dar il banuieste, potrivit Agerpres.

Ce spun procurorii anticoruptie in ordonanta de urmarire penala:

"In perioada aprilie-mai 2013, inculpata Patru Ana Maria a pretins de la reprezentantii unei firme de software suma de 1 milion de euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra directorului unei institutii publice cu atributii de control si a promis ca-l va determina sa solutioneze in mod favorabil o investigatie care privea firma de de software.

In acelasi context, inculpata a primit, in trei transe, in perioada iulie 2013 - martie 2014, suma totala de 600.000 euro (in cursul lunii iulie 2013 - suma de 400.000 euro, suma remisa si primita intr-o servieta marca Montblanc impreuna cu un instrument de scris aceeasi marca; sfarsitul lunii noiembrie 2013 - suma de 100.000 euro si in cursul lunii martie 2014 - suma de 100.000 euro).

In perioada 26 iulie 2013 - 02 noiembrie 2016, inculpata Patru Ana Maria a disimulat adevarata natura a provenientei sumei de 600.000 euro si beneficiarul real al acestei sume, obtinuta ca urmare a savarsirii infractiunii de trafic de influenta, prin:

-achizitionarea, pe numele unei rude, a unui teren in suprafata de 1.000 m2 situat pe raza orasului Voluntari, judetul Ilfov, in valoare de 130.000 euro,
- achizitionarea, pe numele unei alte rude, a unui apartament situat in municipiul Constanta, judetul Constanta, cu suma de 80.000 euro (din care 75.000 euro au fost achitati, in numerar, cu titlu de avans, diferenta de pret in suma de 5.000 euro fiind achitata prin virament bancar),
-efectuarea unor investitii, in perioada 2014-2016, in suma totala de 437.314,13 euro, constand in edificarea pe terenul situat in orasul Voluntari, judetul Ilfov, mentionat mai sus, a unui imobil - casa de locuit, (inclusiv dotarea si amenajarea acestuia) precum si dotarea si amenajarea apartamentului situat in mun. Constanta, amintit anterior.

La data de 05 decembrie 2016, inculpata Patru Ana Maria a formulat si inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie un denunt privind existenta unei infractiuni de trafic de influenta, pretins comisa de directorul institutiei publice la care am facut referire mai sus, cunoscand ca acesta este nereal.

Cu ocazia audierii in calitate de inculpat, Patru Ana Maria a recunoscut ca denuntul - obiect al infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare, retinuta in sarcina sa, este mincinos.

Prin ordonanta din data de 27.09.2017, procurorii anticoruptie au dispus fata de inculpata masura controlului judiciar, pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 27.09.2017 pentru savarsirea infractiunilor de:
- trafic de influenta,
- spalare a banilor.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpata Patru Ana-Maria trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata,
d) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului,
e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatei Patru Ana-Maria i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
Inculpatei i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala."


DNA mai precizeaza ca "punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























970 vizualizari

  • +2 (4 voturi)    
    Voi ii urmariti... (Miercuri, 27 septembrie 2017, 18:13)

    Iorgovan [utilizator]

    ...ei raman liberi. Vezi Videanu, Andronescu, Funeriu etc. etc.
    • +2 (2 voturi)    
      Liberi si bogati.. (Miercuri, 27 septembrie 2017, 22:29)

      justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

      sumele recuperate din prejudiciile create de aceste capusi sunt ridicole.
    • +2 (2 voturi)    
      daca'l dadusi (Miercuri, 27 septembrie 2017, 23:06)

      om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

      de eczemplu be videanu, pune'l si pe varu jan alaturi, varu jan cel miruit in palavrament.
      sfantu floscanian..
      in rest, s'auzim urari de drum, din teliorman, dela teldrum !
  • -1 (3 voturi)    
    noua tactica (Miercuri, 27 septembrie 2017, 22:12)

    om simplu din multime [utilizator]

    o cascada de dosare, din care sa iasa macar unul cu o condamnare.
    sau, macar sa tina treaza ...opinia publica, a jurnalistilor cu masca.
    si dai si lupta, neicusorule !
    perseverare, diabolicum. :-))


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by