Ce alte procese celebre ar putea fi reluate de la zero, dupa cazurile Dragnea si Tariceanu, in urma pensionarii unei judecatoare de la Inalta Curte

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 5 septembrie 2017, 16:28 Dosare Anticoruptie


Gabriel Oprea
Foto: AGERPRES
Pensionarea judecatoarei Ana Maria Dascalu de la Inalta Curte, care a condus la reluarea de la zero a proceselor liderilor PSD si ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, ar putea antrena decizii similare intr-o serie de dosare in care figureaza nume grele. Printre ele: Gabriel Oprea si Dan Sova.

La completul de judecatori de la Inalta format din Cristina Geanina Arghir, Ana Maria Dascalu si Stefan Pistol se afla unele dintre dosarele deschise pe numele lui Gabriel Oprea, Dan Sova si Sebastian Ghita. Acest complet este cel care l-a condamnat pe Adrian Severin.

Sebastian Ghita este acuzat in dosarul de la acest complet ca i-ar fi dat mita fostului primar al Ploiestului, Iulian Badescu, pentru a primi o finantare nerambursabila de 1,5 milioane de lei pentru clubul Asesoft Ploiesti.

Reamintim ca pensionarea judecatoarei Ana Maria Dascalu a antrenat reluarea de la zero a dosarelor lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Judecatorii au invocat doua decizii ale CEDO, respectiv cazurile Cutean vs Romania si Beraru vs Romania.

In decizia Cutean vs Romania, pronuntata in 2014, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a stabilit ca, "potrivit principiului nemijlocirii, într-un proces penal hotărârea trebuie luată de judecătorii care au fost prezenţi la procedură şi la procesul de administrare a probelor [a se vedea Mellors împotriva Regatului Unit (dec.), nr. 57.836/00, 30 ianuarie 2003]".

Totuşi, subliniaza Curtea, "nu se poate considera că aceasta constituie o interdicţie a schimbării compunerii completului de judecată în timpul unui proces (RK. împotriva Finlandei, citată anterior)", in conditiile in care "pot apărea factori administrativi sau procedurali foarte evidenţi care să facă imposibilă participarea în continuare a unui judecător într-un proces".

"De asemenea, pot fi luate măsuri pentru a se asigura că judecătorii care continuă să judece cauza au înţeles în mod corespunzător probele şi argumentele, de pildă, prin asigurarea disponibilităţii în formă scrisă a declaraţiilor, în cazul în care credibilitatea martorilor în chestiune nu este pusă la îndoială, sau prin noi ascultări ale argumentelor relevante sau ale martorilor importanţi înaintea completului nou-format (a se vedea Cauza Mellors, citată anterior, şi P.K. împotriva Finlandei, citată anterior)", se mai arata in decizia CEDO.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2235 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    Aveti grija... (Marţi, 5 septembrie 2017, 17:05)

    ber [utilizator]

    sa puneti in loc tot o judecatoare in prag de pensie.
  • +6 (6 voturi)    
    Cu alte cuvinte, cand va ajunge un no name (Marţi, 5 septembrie 2017, 17:38)

    Susufler0 [utilizator]

    in fata unui complet de judecata din care iese un judecator ca urmare a pensionarii, principiul nemijlocirii nu va fi infailibil, astfel ca judecatorul pensionat va fi schimbat cu un altul, fara ca acest lucru sa atraga reluarea procesului de la zero ! Va fi invocata Decizia CEDO RK impotriva Finlandei.

    Dimpotriva, cand inculpatul va fi un politician pensionarea unui membru al completului de judecata care il judeca pe acesta, musai va trebui sa atraga reluarea judecarii procesului de la capat de catre un complet nou, altfel ar incepe sa tipe principiul nemijlocirii decat de violat cu perversiuni este el (si unde mai pui si fara mijloace de protectie, desi acestea exista !) chiar de catre magistratii judecatori !

    PS. In acest context, propunerile lui Tudorel ca o cariera judecatoreasca sa nu poate sa inceapa mai devreme de implinirea varstei de 30 de ani iar stagiile pt promovare la Tribunal, respectiv Curte de Apel si ICCJ sa fie marite de la 8 la 10 ani, vin manusa pt politicienii penali intrucat transforma ICCJ-ul (instanta care judeca in fond si in caile de atac pe politicienii din Parlament si Guvern) intr-o Curte de sexagenari care, cum ajung la ICCJ si stau un an doi, cum implinesc varsta de pensionare si lasa balta procesele, determinand reluarea lor de la zero, pana in momentul in care din pensionare in pensionare si din reluare in reluare se implinesc termenele de prescriptie a raspunderii penale si banditii scapa nepedepsiti ca urmare a incetarii proceselor in care erau judecati (vorba vine) !

    PS. Daca lucrurile astea se intampla acum cand inca ICCJ are judecatori de 40-50 de ani, va dati seama ce o sa fie, peste vreo 10 ani), atunci cand modificarea legislativa privind varsta de intrare si respectiv de promovare in profesie isi va fi facut efectul ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by