TelDrum, in centrul unui dosar la Craiova. Procurorii craioveni au declinat dosarul pentru ca Lia Olguta Vasilescu, fost primar, a devenit ministru

de RH     HotNews.ro
Luni, 24 iulie 2017, 13:33 Dosare Anticoruptie


Procurorii craioveni au declinat către Parchetul General dosarul „Tel Drum“, în care anchetau circumstanțele în care au fost realizate lucrări fără autorizație într-un proiect din Craiova cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro. Motivul: Olguța Vasilescu, „persoana care face obiectul dosarului“, a devenit între timp deputat și ministru, scrie Gazeta de Sud.

Procurorii craioveni au declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) dosarul penal în care anchetau circumstanțele în care firma Tel Drum a executat lucrări fără autorizație pe strada Râului din municipiu, în cadrul unui proiect cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro. Magistrații spun că „persoana care face obiectul dosarului“, Lia Olguța Vasilescu, a devenit între timp deputat și ministru, iar în aceste condiții competența cercetării penale aparține Parchetului General. PICCJ a precizat pentru GdS că la această oră se efectuează acte de urmărire penală „in rem“, cauza aflându-se în lucru la procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică. Trebuie spus că, potrivit art. 23 alin. (2) din Legea nr. 96/1996, urmărirea penală și trimiterea în judecată a senatorilor și deputaților se poate face numai de către Parchetul General. Mai departe, competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), după cum precizează Codul de procedură penală (art. 29, alin.1, lit. a-b).

Strada Râului, crăpată înainte de recepție

Scandalul „Tel Drum“ de la Craiova a explodat în septembrie 2016, când Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a descoperit că firma executase o parte din lucrări fără autorizație de construire și a sesizat Parchetul. Să vedem însă, pe scurt, care este povestea. La sfârșitul anului 2013, Primăria Craiova a atribuit un contract în valoare totală de 40 de milioane de lei (8,9 milioane euro) fără TVA din fonduri UE, pentru reabilitarea a trei străzi importante din oraș: Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. În urma unei licitații la care au participat 12 asocieri de firme, primăria condusă pe atunci de Olguța Vasilescu a desemnat câștigător un consorțiu condus de firma Tel Drum SA – societate despre care se spune că este controlată din umbră de șeful PSD, Liviu Dragnea. Oficial, firma din Alexandria (Teleorman) are un capital social divizat în 955.000 de acțiuni la purtător. Presa a dezvăluit în ultimele luni legăturile dintre Tel Drum și familia Dragnea, iar DNA a deschis un dosar în care anchetează afacerile societății. Jurnaliștii au mai dezvăluit că în ultimii zece ani (2007-2017) Tel Drum a primit contracte pe bani publici în valoare de peste 430 de milioane de euro. La Craiova, lucrările pe str. Râului au demarat în martie 2014 și au fost recepționate abia în iunie 2016, depășind cu nouă luni termenul din contract. La recepție, primăria a avut obiecții doar în ceea ce privește spațiul verde care separă sensurile de mers. În timpul recepției aveau să fie descoperite însă lucruri grave. Pe un tronson de circa 2 km, în sensul dinspre intersecția cu str. Tabaci către str. Brestei, apăruseră crăpături transversale și longitudinale, pe care constructorul le astupase cu mastic. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a recomandat respingerea recepției și efectuarea unei expertize tehnice, pentru a afla cauza fisurilor. Primăria a ignorat pur și simplu recomandarea ISC și a recepționat strada, dând-o în exploatare.

Parchetul General a preluat dosarul „Tel Drum“

În septembrie 2016, ISC a făcut un control și a descoperit alte nereguli. Inspectorii spun că lucrări importante executate în perioada mai-octombrie 2015 au fost realizate fără autorizație de construire. Pe anumite tronsoane din drum, fără autorizație s-ar fi realizat fundația de balast, stratul de bază din mixturi asfaltice, precum și părți însemnate din lucrările efective. Acoperirea canalului colector al orașului și betonarea pistelor pentru bicicliști au fost și ele executate fără autorizații, mai spun reprezentanții ISC. În septembrie 2016, ISC a formulat o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, iar ulterior cazul a ajuns la poliție, pentru cercetări. De precizat că inițial Parchetul a infirmat în două rânduri (22 noiembrie, 27 decembrie 2016) deschiderea unei anchete penale în acest caz. Dosarul a fost „găsit“ la Parchet după ce GdS a dezvăluit culisele acestei afaceri.

Citeste tot articolul pe Gazeta de Sud






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5618 vizualizari

  • -11 (11 voturi)    
    Foarte interesant, multe dosare stau in (Luni, 24 iulie 2017, 15:14)

    xrogo [utilizator]

    adormire si sunt descoperite si reanviate la termene bine definite, altele se inchid si se deschid dupa cum bate vantul, asa-i justita la noi!
  • +15 (15 voturi)    
    O sa vedem acum cu ce bani (Luni, 24 iulie 2017, 16:11)

    cartofil [utilizator]

    si-a luat Olgutza Prostutza pantofiorii cu tocuri de platina si amortizoare. Sa speram cu o sa-i schimbe cu slapii de la Brutarie.
  • +13 (13 voturi)    
    he he (Luni, 24 iulie 2017, 16:22)

    IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

    Olguta...te prind astia de fund..
    Dar e bine ca dosarele nu mai sunt de competente locale, ca se prescriu faptale pana misca ei ceva.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by