Radu Mazare, condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru retrocedare ilegala de terenuri in cel mai vechi dosar de coruptie din Romania. Sentinta nu este definitiva
Radu Mazare a fost trimis in judecata de procurorii DNA in acest dosar pe 28 octombrie 2008, alaturi de alti 37 de inculpati cercetati pentru "restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta)".
Alaturi de Radu Mazare au fost trimisi in judecata mai multi membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primaria Constanta, printre care Nicusor Constantinescu - fost presedinte al CJ Constanta si fost consilier municipal; seful Directiei Administratie Publica, Constantin Racu; seful Directiei Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu; seful Directiei Tehnic-Investitii, Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron si consilierii juridici Cristian Talpau, Nora Alina Chirca si Bogdan Ghitulescu. Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata, si asociere pentru savarsirea de infractiuni.
Celelalte persoane trimise in judecata sunt functionari din Primaria Constanta, functionari in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta, mandatari, notari publici, mostenitori ai persoanelor indreptatite, cesionari cumparatori de drepturi succesorale (printre care si Cristian Borcea si Dragos Savulescu, fosti actionari ai echipei de fotbal Dinamo Bucuresti), interpusi cumparatori de terenuri si un evaluator agreat de Primaria Constanta, acuzati de procurori de savarsirea de infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie sau de complicitate sau instigare la aceste infractiuni.
In acest dosar a fost trimis in judecata si notarul Jean Aurel Andrei, sotul presedintelui Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei.
Potrivit DNA, in perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, au solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat in dobandirea de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a proprietatii asupra unor mari suprafete de teren la care nu aveau dreptul.
"Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafete de teren intravilan, in valoare de 114 milioane euro. (...) In mod legal, a fost revendicata suprafata de 309.549 mp, cei indreptatiti beneficiind de restituiri si atribuiri in suprafata cu putin mai mare decat jumatate din cea revendicata, in vreme ce restituirile si atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o intindere de trei ori mai mare decat cea revendicata - aproape un milion de metri patrati", au aratat anchetatorii.
Procurorii anticoruptie au aratat ca au fost restituite portiuni de plaja si faleza care, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, "adica nu pot ajunge sub nicio forma in proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice".
Potrivit DNA, prin faptele savarsite de cei 37 de inculpati in aceasta cauza s-ar fi cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta.
Astfel, Cristian Borcea este acuzat ca a prejudiciat statul roman si municipiul Constanta cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit ca Borcea s-a asociat cu alti doi invinuiti din dosar, Georgica Giurgiucanu si Emil Dragos Savulescu, in societatea comerciala 'Holiday Club Neptun' SA. Savulescu si Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, in posesia unor drepturi succesorale ce apartineau unei persoane in varsta - Buzescu-Movila Ivonne Aline. Aceasta mostenise proprietati impresionante in Bucuresti si Constanta si lasase partea sa din mostenire Academiei Romane, printr-un testament incheiat in primavara anului 2001.
Avand complicitatea unui notar, cei doi au actionat ca mandatari in numele acesteia si au solicitat Primariei Constanta sa intre in posesia unor suprafete de teren ce insumau 12.500.000 de metri patrati. Mai mult, ei au vandut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuti sau rude, la preturi foarte mici.
Conform DNA, Cristian Borcea a cumparat de la cei doi asociati, la preturi modice, o cota de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentand 1.531.250 de metri patrati. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primaria Constanta a luat act de 'vanzarile' si 'revanzarile' de drepturi succesorale de care a fost deposedata Buzescu-Movila Ivonne Aline, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazare.
Procurorii mai arata ca membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 si Radu Mazare au emis inscrisuri in baza carora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privata pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanta si din domeniul public al statului, ale caror preturi au fost mult subevaluate.
Potrivit calculelor facute de procurori, raportand pretul platit pentru drepturile succesorale cu pretul terenurilor cedate de Primaria Constanta si vandute ulterior, inculpatii au obtinut profituri enorme. Spre exemplu, Cristian Borcea a fost improprietarit cu 8.990 metri patrati in zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vandut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), fata de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentand suma investita. In total, Cristian Borcea a fost improprietarit de Primaria Constanta cu 29.000 metri patrati.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 9 luni
- 15 ani 5 luni
- 15 ani
- 11 ani 4 luni
- 11 ani 2 luni
- 4329 zile
- 4132 zile
- 3798 zile
- 3712 zile
- 3712 zile
- 7650 zile
- 4323 zile
- 5889 zile
- 6464 zile
- 3876 zile
- 3728 zile
- 6315 zile
- 5668 zile
- 6273 zile
- 3770 zile
- 4335 zile
- 6008 zile
- 6842 zile
- 5412 zile
- 5339 zile
- 6394 zile
- 6367 zile
- 3424 zile
- 4575 zile
- 6368 zile
- 3827 zile
- 3643 zile
- 4637 zile
- 5441 zile
- 5455 zile
- 6275 zile
- 5436 zile
- 3720 zile
- 3687 zile
- 4560 zile
- 6078 zile
- 4600 zile
- 5861 zile
- 4153 zile
- 6207 zile
- 4714 zile
- 3650 zile
- 3873 zile
- 4985 zile
- 3663 zile
- 3909 zile
- 6725 zile
- 5633 zile
- 4922 zile
Acum ai inteles? Sa zicem mersi, daca o sa stabileasca limita superioara a pragului la 5 miliarde de lei?
Scarba imi e de tara asta !
Art. 91
Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere
a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
La acea data era in vigoare Vechiul Cod Penal.
Acel cod prevedea la art. 86 ind.1 lit.a), ca o conditie pentru aplicarea suspendarii executarii pedepsei sub contraol judiciar, ca pedeapsa aplicata sa fie inchisoarea de cel mult 4 ani;
Principiul in drept este aplicarea legii penale mai favorabile.
Legea penala mai favorabila condamnatului este vechiul cod penal.
hai ca in curand vedem si 7-8-10 ani cu suspendare, ma mir cum Varanu sau dosarul Transferurile nu au luat cu suspendare....
avem TARA ce o meritam...
din Constanta(a sfeteresit cateva milioane bune de Euro) patru ani cu suspendare,dupa o saga de noua ani
de mimat actul de dreptate.Ce rusine pentru baietii
si fetele in roba!Unul care fura o gaina i-a trei ani cu executare.Daca asta este stat de drept,atunci si Papa de la Roma este Musulman Practicant.RUSINE!!!!!!!!!
In fond acum in prima instanta de judecata pt a se da hotararea a fost nevoie de peste 9 ani. Se adauga anii cat dosarul a fost instrumentat la Parchet (cati or fi fost si astia). La care se aduna si anii cat o sa mai stea la ICCJ, astfel incat realmente este pericol ca banditul de Mazare sa scape la fel cum - repet- a scapat si Ghitza, DATORITA PRESCRIPTIEI RASPUNDERII PENALE, ca urmare a implinirii acestui termen !
PS. Nu mai vorbesc, cum ar fi ca Mazare sa scape, la mustata, pt, sa zicem, vreo doua luni ?! ;))
Probabil ca, cu cat prejudiciul este mai mare, cu atat mai mult scade si pedeapsa.
Nu are cum sa ramana definitiva aceasta sentinta!
nu ar trebui sa fie suspendarea la pedepse mai mari de 1 an...
ce sa mai zicem...
anyway... chiar si cu suspendare... asta nu face decat sa confirme ca DNA are dreptate si ca isi face treaba si de asemenea ca psd este un partid de hoti cu acte in regula!
Mersul pietei in "justitia" romana: de la suta de milioane de euro in sus se dau 4 ani cu suspendare.
Aloooo, nu e cam mult, nu puteati sa ii dati usor peste mana?
Eu as muncii 100 de ani pt banii astia, dar hei ei sa fure si sa praduiasca in pace, ca de asta traiesc sa fiu jefuit.
114 milioane de Euro furate = 4 ani cu suspendare ???
Unde este INSPECTIA Juridica , ce face CSM si procurori DNA ??????????
10 ani -8 amanari -114 milioane de Euro furate = 4 ani cu suspendare ????????????????????????????????
Binomul puscariasi/puscariabilt au pus maciuca inspectiei judiciare pe magistratul onest reprezentativ Camelia Bogdan aratand ca din lege poate face plastilina si acum au liber oficial, direct de la psdalde de lege, de morala ....
Concluzia e ca doar daca pradui peste prag, ai cu ce sa-sti cumperi suspendarea !!
Omori 3 oameni ca te grabeai la ski ca Huidu, iei cu suspendare.
Fraudezi alegerile ca Dragnea, iei cu suspendare.
Si trambitati ca vreti sa-i aduceti in tara pe romanii plecati? Sictir, jegosilor.
Postaceilor, o sa va suspendam in curand, ti panimaiesh..
Aici e mana judecatorilor, nu a procurorilor.