Gorj: 11 persoane, intre care primarul si viceprimarul unei comune, trimise in judecata de DNA intr-un dosar de fraudare a APIA

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 5 iulie 2017, 20:42 Dosare Anticoruptie


Unsprezece persoane, intre care primarul, viceprimarul si secretarul comunei Pades, judetul Gorj, au fost trimise in judecata de catre procurorii DNA intr-un dosar de fraudare a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prejudiciul fiind de peste o jumatate de milion de lei.

Procurorii DNA au anuntat, miercuri, ca s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unsprezece persoane, intr-un dosar de fraudare a APIA, scrie News.ro.

Intre inculpati se afla Troaca Mihaita Gabriel, la data faptelor, primar al comunei Pades, judetul Gorj, Baloi Ion, la data faptelor, viceprimar in cadrul aceleiasi comune, Argintaru Nita, la data faptelor secretar ulprimariei si Stoicanel Haralambie, la data faptelor, referent agricol in cadrul aceleiasi institutii. Acestia sunt acuzati de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete si fals intelectual.
 
Intre celelalte persoane acuzate se mai numara un topometrist si un expert topograf.

"In perioada 2011 - 2016, inculpatii Nicolescu Ilie-Claudiu, Guran Codruta-Ilona, Ordeanu Adrian, Baloi Cosmin si Paulescu - Buican Nistor au depus, cu rea-credinta, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) - Centrul Judetean Mehedinti, mai multe documente false, in scopul de a obtine in mod injust sprijin pe suprafata din Fondul European de Garantare Agricola (in cadrul masurii privind pajistile alpine) pe suprafete de teren (in total 96,25 ha) pe care nu le detineau in realitate", arata procurorii DNA.

Acestia precizeaza ca, cei cinci inculpati i-au determinat pe functionarii Primariei Pades, judetul Gorj, "sa elibereze mai multe documente false din care rezulta faptul ca acestia sunt proprietari/arendasi ai unor suprafete de teren de pe raza comunei, inscrisuri ce au fost considerate ca fiind esentiale pentru a fi declarati eligibili".

"Practic, fermierii au declarat suprafete ce "apartineau" unei persoane care niciodata nu avusese in posesie terenul respectiv, aspect stiut si de functionarii Primariei Pades", mai spun procurorii.

Inculpatii Nicolescu Ilie-Claudiu si Paulescu Buican Nistor au beneficiat si de sprijinul inculpatilor Nicolescu Ion si Curelea Gheorghe, care, in calitate de inginer silvic-topometrist respectiv expert topograf, au intocmit harti si rapoarte de expertiza in care au inserat date nereale si care au fost folosite ulterior in relatia cu A.P.I.A.

Prin aceste demersuri, cei cinci inculpati au obtinut fonduri nerambursabile in valoare totala de 557.073 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal.

Procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor, dar si poprirea sumelor de bani existente in conturile bancare precum si cele viitoare cu care vor fi creditate conturile detinute de aceeasi inculpatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























674 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    ei hai, (Miercuri, 5 iulie 2017, 20:58)

    lukuss [utilizator]

    ce-s 557.073 lei la 11 persoane?

    50.000 la fiecare, nici măcar 200.000 cît se voia pragul...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by