Tribunalul Bucuresti incepe judecarea pe fond a dosarului in care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenta

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 3 mai 2017, 18:17 Dosare Anticoruptie


Vasile Blaga la DNA
Foto: Hotnews
Judecarea dosarului in care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenta pentru finantarea ilegala a PDL, in perioada 2011-2012, va incepe la Tribunalul Bucuresti, dupa ce Curtea de Apel a respins definitiv toate cererile si exceptiile fostului lider democrat-liberal, scrie News.ro. Dosarul lui Vasile Blaga a ajuns in ianuarie la Tribunalul Bucuresti, fiind analizat de atunci in procedura de camera preliminara.

Judecatorul de camera preliminara a decis, pe 20 februarie, ca judecata in aceasta cauza poate sa inceapa, respingand toate cererile si exceptiile formulate de avocatul lui Blaga si stabilind legalitatea probelor si actelor de urmarire penala efectuate de procurorii DNA Ploiesti.

Decizia a fost contestata de Vasile Blaga la Curtea de Apel Bucuresti, care miercuri a stabilit definitiv ca judecarea dosarului de trafic de inflenta poate sa inceapa.

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa stabileasca data la care va incepe judecarea pe fond a dosarului.

In dosarul finantarii ilegale a PDL, pe 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata pe fostul copresedinte al PNL Vasile Blaga, pe care il acuza de trafic de influenta, pentru ca, in perioada 2011-2012, cand era secretar general al PDL si senator, ar fi primit in patru randuri, printr-un interpus, 200.000 de euro si 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.

Dosarul a fost trimis atunci la instanta suprema, care in ianuarie 2017 a decis ca Vasile Blaga sa fie judecat la Tribunalul Bucuresti, intrucat acesta nu mai este parlamentar.

Vasile Blaga a demisionat din functia de copresedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploiesti au inceput urmarirea penala in cazul sau.

Procurorii DNA Ploiesti au aratat, in rechizitoriu, ca banii ajunsi la PDL in urma intelegerilor intre Blaga, Gheorghe Stefan si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila erau scosi prin intermediul unor firme de tip "fantoma" ai caror administratori, martori in dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse intre 200 si 1.500 de lei.

Anchetatorii DNA au identificat in acest dosar mai multe firme "fantoma" folosite pentru a scoate banii proveniti din contractul dintre o companie nationala din domeniul energiei si Romsys, astfel incat sumele, a caror valoare totala se ridica la 10 milioane de lei, sa ajunga la PDL.

Potrivit unor surse judiciare, una dintre companiile care au incheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al carui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamt este cel care a pus la punct intregul mecanism prin care peste doua milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind si cel care s-a ocupat de gasirea firmelor care sa subcontracteze pe hartie serviciile prevazute in acele contracte si care sa scoate din banci banii. 

Pe 20 aprilie, fostul vicepresedinte al PDL Gheorghe Stefan a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la trei ani de inchisoare cu executare, dupa ce a recunoscut ca a facut trafic de influenta si si-a folosit functia pentru a obtine ilegal bani pentru partid. Instanta a mai dispus ca de la Gheorghe Stefan sa fie confiscata suma de 1.650.000 de euro si a mentinut sechestrul pus de anchetatori pe imobile ale lui Stefan, pana la concurenta sumei de 2.350.000 de euro.

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut ca, in perioada 2009 - 2012, Gheorghe Stefan, in calitate de vicepresedinte al PDL, in scopul obtinerii de sume de bani atat pentru sine, cat si pentru partid, "si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana".

In aceeasi perioada, Gheorghe Stefan "i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de un om de afaceri din anturajul sau o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT", potrivit DNA.

In paralel, Gheorghe Stefan i-a promis omului de afaceri ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma sa sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb a pretins si a primit intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru partidul din care facea parte suma totala de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, care cunostea dinainte mecanismul descris anterior si cu care a fost de acord, sustin procurorii

Gheorghe Stefan executa din octombrie 2016 o pedeapsa de 6 ani de inchisoare primita in dosarul "Microsoft".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























420 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by