Robert Grigorescu, fost consilier al lui Andrei Chiliman, acuzat de DNA ca a luat mita de 1,3 milioane de lei

de Catalin Stavri     HotNews.ro
Miercuri, 3 mai 2017, 13:40 Dosare Anticoruptie


Robert Grigorescu (in dreapta imaginii)
Foto: Hotnews
Robert Grigorescu, consilier al fostului edil al sectorului 1 din Capitala, Andrei Chiliman, a fost adus la DNA Ploiesti pentru a fi audiat intr-un dosar de luare de mita. DNA il acuza, intr-un comunicat oficial, ca ar fi luat mita in valoare de 1,3 milioane de lei in perioada 2009 - 2013. DNA sustine ca Robert Grigorescu cerea comision de 10-15% ca sa influenteze acordarea unor contracte de lucrari.

DNA a stabilit pentru Grigorescu o cautiune de 200.000 de lei.

DNA Ploiesti a mai audiat de-a lungul timpului doi consilieri de la Primaria Capitalei, inclusiv pe primarul Andrei Chiliman pentru trafic de influenta, cand a fost retinut in vara anului 2015.

UPDATE: Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 03 mai 2017, față de inculpatul GRIGORESCU ROBERT, la data faptelor consilier personal al primarului Sectorului 1 București, cu atribuții de coordonare a Direcției de Investiții, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de luare de mită.

Inculpatul Grigorescu Robert va depune o cauțiune în valoare de 200.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea aceleiași unități de Parchet.
Cauțiunea se va depune până la data de 10 mai 2017.

În ordonanța procurorilor se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 2009 – decembrie 2013, inculpatul Grigorescu Robert, consilier personal al primarului Sectorului nr. 1 București, cu atribuții de coordonare a Direcției de Investiții, a pretins procentaje între 10-15% din valoarea unor contracte de lucrări și a primit în numerar, direct sau prin intermediari, suma totală de 1.397.497 lei, în schimbul atribuirii și a derularii în bune condiții a unor contracte de lucrări atribuite de Primăria Sectorului 1 București.

Concret:

În perioada februarie-aprilie 2009, inculpatul Grigorescu Robert a pretins de la reprezentantul unei societății comerciale, un procentaj de 10% din valoarea unor contracte de lucrări de reabilitare termică, și a primit ulterior, în perioada iulie 2009-decembrie 2011, în numerar, fie în mod direct fie prin intermediar, suma totală de 819.915 lei. Banii au fost pretinși și primiți pentru ca Primăria Sectorului 1 să îi atribuie societății comerciale respective contracte de lucrări.
În cursul anului 2010, inculpatul Grigorescu Robert, în vederea încheierii și derulării în bune condiții a unor contracte de lucrări cu Primăria Sectorului nr. 1 București, a pretins de la reprezentantul aceleiași firme de construcții, prin intermediar, un procentaj de 15% din valoarea contractelor de subantrepriză încheiate de firma respectivă cu o altă societate comercială care obținuse un contract de lucrări. În perioada septembrie 2010-decembrie 2013, inculpatul Grigorescu Robert a primit în numerar, fie în mod direct, fie prin intermediari, suma totală de 577.582 lei.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Grigorescu Robert trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
f)să nu se deplaseze în sediile aparținând Primăriei Sectorului 1 București și la sediile unor societăți comerciale menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpatului Grigorescu Robert i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu o măsură preventivă mai gravă, situație în care cauțiunea este supusă confiscării.

Inculpatului Grigorescu Robert i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2115 vizualizari

  • +2 (6 voturi)    
    în perioada februarie-aprilie 2009... (Miercuri, 3 mai 2017, 15:53)

    Mazeta [utilizator]

    DNA ar trebui transformat într-un Institut de Studiere a Corupţiei din România. Oamenii par preocupaţi mai mult de caracterul istoric al fenonomenului.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by