Instanta anuleaza pedeapsa de sase ani si noua luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu in cazul lui Ovidiu Tender; decizia nu e definitiva

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 23 martie 2017, 17:09 Dosare Anticoruptie


Ovidiu Tender (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Tribunalul Arad a anulat pedeapsa de sase ani si noua luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in forma continuata dispusa in cazul lui Ovidiu Tender, incarcerat la Penitenciarul Arad, considerand-o "dezincriminata", si descontopeste pedeapsa de 12 ani si sapte luni de inchisoare la care omul de afaceri fusese condamnat in iunie 2015, iar in final decide ca acesta are de executat noua ani si doua luni de detentie, informeaza News.ro. Decizia instantei nu este definitiva.

Judecatorii Tribunalul Arad au admis, joi dupa-amiaza, prin aplicarea Deciziei nr. 405 din 16 iunie 2016 a Curtii Constitutionale, contestatia la executare depusa de Ovidiu Tender, impotriva sentintei date in 2014 de Tribunalul Bucuresti, modificata si definitiva prin decizia din iunie 2015 a Curtii de Apel Bucuresti.

"Desfiinteaza in parte hotararile penale de mai sus privitoare la petentul condamnat Tender Ovidiu in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu, prev. de art. 297 Cod penal, pe care o constata dezincriminata", se arata in decizia instantei.

Astfel, Tribunalul Arad a anulat pedeapsa de sase ani si noua luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in forma continuata in cazul lui Tender.

De asemenea, instanta a descontopit pedeapsa de 12 ani si sapte luni de inchisoare si repune "pedepsele in individualitatea lor", respectiv doi ani si sase luni de inchisoare pentru inselaciune, cinci ani de inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat, cinci ani de inchisoare pentru spalare de bani si cinci ani de inchisoare pentru spalare de bani.

"Contopeste pedepsele de mai sus in pedeapsa cea mai grea si anume aceea de cinci ani de inchisoare la care adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse respectiv de patru ani si doua luni inchisoare, petentul executand in final pedeapsa de noua ani si doua luni de inchisoare", se arata in decizia instantei aradene.

Totodata, Tribunalul Arad aplica in cazul lui Tender pedeapsa complementara cea mai grea, respectiv interzicerea exercitiul drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public si dreptul de a fi asociat, actionar, administrator sau beneficiar real intr-o societate comerciala, pe o durata de cinci ani dupa executarea pedepsei principale.

Instanta a dedus din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive de la 3 martie 2006 pana la 29 august 2006 precum si de la 8 iunie 2015 pana in prezent.

Judecatorii aradeni au anulat mandatul de executare a pedepsei din 8 iunie 2015 emis de Tribunalul Bucuresti- Sectia I Penala si a dispus emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata in termen de trei zile de la comunicare.

Judecatorii Tribunalul Arad au ramas in pronuntare, joi, in privinta contestatiei depuse de Ovidiu Tender privind executarea pedepsei, acesta invocand decizia Curtii Constitutionale nr. 405/2016 privind abuzul in serviciu. Avocatii spuneau ca daca instanta va constata ca infractiunea a fost dezincriminata, Tender va obtine o pedeapsa micsorata fata de cea de 12 ani si 7 luni sau chiar anularea in intregime a pedepsei finale.

Ovidiu Tender a fost adus in fata judecatorilor Tribunalului Arad legat cu catuse de hackerul aradean Marcel Lazar Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, care avea termen la aceeasi instanta.

Tender a avut trei avocati, intre care Gheorghita Mateut, care au pledat pentru anularea pedepsei de 6 ani si 9 luni de inchisoare pentru instigare la abuz, invocandu-se decizia Curtii Constitutionale nr. 405/2016 privind abuzul in serviciu.

"Contestatia la executare depusa vizeaza instigarea la abuz. Decizia CCR 405 este obligatorie (...). Sutem practic in prezenta unei legi de dezincriminare care produce efecte nu doar in viitor, ci si in trecut. Este vorba de un caz de stingere a pedepsei", i-a spus Mateut judecatorului.

Inainte de inceperea sedintei, sotia lui Tender, Nicole Tender, a provocat un scandal pe holul Tribunalului, incercand sa-i blocheze pe jurnalisti sa-l suprinda in imagini pe condamnat. Ea si-a deschis bratele si s-a pus in fata camerelor si aparetelor de fotografiat, strigand: "Ce ziceti voi daca nu va las sa fotografiati? Sotul meu sta inchis pe nedrept pentru abuz in serviciu!".

Ovidiu Tender executa din iunie 2015 pedeapsa de 12 ani si sapte luni de inchisoare primita in dosarul Rafo-Carom.

In 15 iunie 2016, Curtea Constitutionala stabilea ca dispozitiile articolului 297 alineatul 1 din Codul penal privind abuzul in serviciu sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul acestora se intelege "indeplineste prin incalcarea legii".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2814 vizualizari

  • +7 (13 voturi)    
    Judecatorii sunt mai relaxati (Joi, 23 martie 2017, 17:22)

    cartofil [utilizator]

    Gata, sunt hotii la putere, ei au priceput !!! Cat pot, scapa pielea infractorilor de culoare rosie...... Asa raman si cu imunitatea si cu salariile astronomice pentru Romania si cu pensiile de 20.000 lei/luna. Dragnea si poporul rus/Fericire ne-au adus !!!
  • +3 (3 voturi)    
    Judecatorii sunt mai relaxati (Joi, 23 martie 2017, 17:22)

    cartofil [utilizator]

    Gata, sunt hotii la putere, ei au priceput !!! Cat pot, scapa pielea infractorilor de culoare rosie...... Asa raman si cu imunitatea si cu salariile astronomice pentru Romania si cu pensiile de 20.000 lei/luna. Dragnea si poporul rus/Fericire ne-au adus !!!
  • +8 (10 voturi)    
    Gunoaie abjecte! (Joi, 23 martie 2017, 17:28)

    Cataleya [utilizator]

    ...
  • 0 (2 voturi)    
    Cand oameni bine instruiti in ale justitiei (Joi, 23 martie 2017, 19:06)

    xrogo [utilizator]

    spuneau ca abrogarea celebrei OUG 13 va provoca dezincriminarea abuzului in serviciu toti desteptii radeau si jubilau ca s-a anulat acea ordonanta,acum turnati-va cenusa in cap si recunosteti eroarea,uite cum ies din puscarii infractorii!
    • 0 (0 voturi)    
      hombre... (Vineri, 24 martie 2017, 9:55)

      Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Tender a fost trimis in puscarie de Alina Bica pe incalcari ale Regulamentului de Ordine Interioara si ale fisei postului. Nu-i mai trebuia nicio OUG13, ii ajungea Decizia CCR pe abuzul in serviciu.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by