Procesul in care Gabriel Oprea este acuzat de folosirea ilegala a fondurilor DIPI incepe marti la instanta suprema

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 14 martie 2017, 10:28 Dosare Anticoruptie


Gabriel Oprea
Foto: AGERPRES
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a venit marti dimineata la instanta suprema, unde se judeca primul termen din dosarul privind achizitionarea de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna a unei masini de lux pentru protectia demnitarilor, din fonduri pentru achizitii in cazuri de combatere a coruptiei, dar care a fost folosita doar de Oprea, anunta News.ro.

Intrebat, la intrarea in sediul instantei supreme, cum va pleda in fata judecatorilor in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, Gabriel Oprea a spus ca este nevinovat.

La sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Gabriel Oprea s-a intalnit cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a venit la primul termen al dosarului in care este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. Cei doi au dat mana, apoi fiecare s-a asezat pe cate o baca, la distanta unul de celalalt, asteptand inceperea judecarii.

Instanta suprema a decis, pe 8 martie, ca poate incepe judecarea pe fond a dosarului fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea si a fostilor sefi ai Departamentului de Informatii si Protectie Interna Gheorghe Nicolae si Nelu Zarnica, privind achizitionarea unei masini de lux cumparate de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosite de Oprea, in care prejudiciul este de 410.000 de lei. In timpul judecarii cauzei urmeaza sa fie solutionate de catre instanta si cererile pentru declasificarea unor documente de la DIPI.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in 11 mai 2016, pe fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea si pe fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob.

Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate nationala si ministru al Afacerilor Interne, este judecat pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Gheorghe Nicolae, fost sef al DIPI, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale), Gabriel Nicolae Pavel, fost sef al Serviciului Juridic din DIPI, este judecat pentru complicitate la abuz in serviciu, iar Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptei, pentru deturnare de fonduri, in timp ce Marian Danut Iacob, fost sef al unei structuri administrative, este acuzat de deturnare de fonduri.

Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca, in 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae si al lui Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative", au aratat procurorii in rechizitoriu.

Fostul sef al DIPI Gheorghe Nicolae mai este acuzat ca, in perioada 21 august - octombrie 2015, a schimbat destinatia autoturismului Audi A8 achizitionat din fonduri operative, ¬in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Oprea Gabriel¬.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada 2014 - 2015, Gheorghe Nicolae, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocata DIPI pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz in serviciu si in dosarul privind folosirea nelegala a coloanei oficiale, cauza deschisa dupa moartea politistului Bogdan Gigina, de la Brigada Rutiera a Capitalei. De asemenea, numele lui Gabriel Oprea apare si in dosarul in care este urmarit penal primarul suspendat al Sectorului 2, Neculai Ontanu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1420 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Procesul, asa cum este de asteptat, (Marţi, 14 martie 2017, 10:47)

    Bazil [utilizator]

    va incepe cu o amanare de 3-4 saptamani. Inculpatul si-a schimbat avocatul, iar noul avocat nu a avut timp sa citeasca dosarul stufos.
  • +2 (2 voturi)    
    "Sunt nevinovat" (Marţi, 14 martie 2017, 11:09)

    Pierrotlefou [utilizator]

    Asta spun intotdeauna toti politicieni (romani) corupti, incompetenti si nemernici.
    Slaba sansa sa te vad la mititica.
    Poate ca rugaciunile in familie vor convinge magistratii (nu si opinia publica) de ce "exemplu moral si stalp al societatii). Asta cu rugaciunile, o stim de la neispravitul tau de fiu care se plangea pe la televiziuni si pe FB de "ce cosmar a devenit viata familiei voastre"...
  • +2 (2 voturi)    
    Incepe si se va termina la Sf. Asteapta (Marţi, 14 martie 2017, 11:25)

    jackalphonse [utilizator]

    Nu prea cred ca o sa i vedem si pe cei care l au ajutat sau pentru care a facut.
    Secretarele sunt de vina...
  • +3 (3 voturi)    
    Ce noroc pe capul lui ! (Marţi, 14 martie 2017, 12:03)

    Susufler0 [utilizator]

    Daca tot a dat nas in nas cu Anton in sala la ICCJ, prost ar fi Gabi sa nu incerce sa cumpere nitica influenta de la Presedintele Senatului pt Valer, via Tudorel ! Tot nu i-a mers cu dezincriminarea abuzului, poate ca o sa tina cu invocarea in fata CCR a unui conflict, dar ce zic eu conflict, a unei adevarate hartuieli constitutionale intre DNA si persoana sa !

    Si-apoi, daca, Doamne fereste, se intampla sa-i prinda bestiile lui Codruta, asta e : se contopesc la amandoi pedepsele pt traficul de influenta cu ce o sa incaseze in dosarele de-acum iar viata (de puscarias) merge inainte.

    PS. Vorba lu' nea Tiri : Decat cu un prost la castig, mai bine cu un destept la paguba !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by