Primarul unei comune vasluiene, condamnat pentru frauda cu fonduri europene

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 14 martie 2017, 9:19 Dosare Anticoruptie


Primarul comunei vasluiene Dimitrie Cantemir, Vasile Roman, a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri, in cadrul unui proiect cu finantare europeana, sentinta nefiind definitiva, anunta Agerpres.

Primarul este acuzat de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte si incomplete care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele sau, el riscand sa-si piarda functia castigata in urma alegerilor din 2016 in urma unei condamnari definitive.

"In astfel de situatii, procedura de suspendare este demarata doar in momentul in care avem o decizie definitive si irevocabila a unei instante. Chiar si dupa condamnarea definitiva, sunt anumite proceduri care trebuie respectate si care au anumite termene. Nu se pune momentan, problema suspendarii primarului respectiv", a declarat prefectul judetului Vaslui, Isabel Bogdan.

Vasile Roman a fost obligat de instanta sa achite, in solidar cu alte persoane condamnate in acelasi dosar, prejudiciul de 1.090.853,559 lei, cu titlu de daune morale, catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, constituita ca parte civila in proces. In plus, el are un termen  de incarcerare de patru anu, timp in care nu are voie sa mai ocupe o functie publica.

In acelasi dosar au mai fost condamnati, la cate trei ani de inchisoare cu suspendare, cinci membri ai comisiei de receptie a lucrarilor la un drum comunal construit cu fonduri SAPARD, respectiv dirigintele de santier, inginerul constructor si trei angajati ai Primariei Dimitrie Cantemir.

Inculpatii din dosar sunt acuzati de procurorii DNA ca, in calitate de membri ai comisiei de receptie a lucrarilor, au atestat in mod nereal, la data de 30 octombrie 2004, in continutul procesului-verbal, finalizarea lucrarilor de constructie, desi acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, impreuna cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractanta in vederea obtinerii ultimei transe a finantarii, in cuantum de 1.090.853 lei (fara TVA).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

981 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Cum stam cu oportunitatea/ (Marţi, 14 martie 2017, 9:22)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cam la fel e problema cu toti primarii uslași - toti au firat cât au putut si acum fac presiuni ca mafia parlamentara sa ii absolve de consecinte.OI tara de hoti care voteaza hoti
 • +3 (3 voturi)    
  . (Marţi, 14 martie 2017, 9:52)

  theo667 [utilizator]

  NU este frauda. Este OPORTUNITATE. Si omul si-a dovedit nevinovatia pentru ca a fost cu suspendare .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by