Primarul statiunii Sinaia, Vlad Oprea, scapa de controlul judiciar si de interdictia de a isi exercita functia

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 6 martie 2017, 21:38 Dosare Anticoruptie


Vlad Oprea
Foto: Primaria Sinaia
Primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea, care din luna aprilie a anului trecut se afla sub control judiciar pus de DNA, cu interdictia de a-si exercita functia, a obtinut in instanta ridicarea masurii preventive, anunta News.ro. Solutia a fost pronuntata luni de Tribunalul Prahova si nu este definitiva.

Vlad Oprea (PNL), inculpat pentru abuz in serviciu, a fost pus sub control judiciar pe 22 aprilie 2016, iar de atunci nu a avut dreptul de a-si exercita functia. Edilul cercetat pentru coruptie a fost trimis in jduecata pe 24 mai 2016 alaturi de o judecatoare si de secretara orasului. La alegerile locale din vara anului trecut, Oprea a fost reales in functie cu 64 la suta din voturi, el aflandu-se la al patrulea mandat consecutiv.

Potrivit procurorilor, in vara anului 2010, in contextul in care, pe rolul Judecatoriei Sinaia, se afla un dosar civil ce privea un litigiu intre Primaria Sinaia si trei persoane care concesionasera  terenuri in orasul Sinaia, judecatoarea Ruxandra Popescu, care trebuia sa se pronunte in acel dosar, a acceptat promisiunea facuta de fostul sef al  Politiei orasului Sinaia, de a i se plati un folos necuvenit, in schimbul pronuntarii unei hotarari judecatoresti favorabile in cauza respectiva. Ulterior, judecatoarea a si primit, prin intermediar, aproximativ 500 euro, a aratat DNA.

"In acelasi context, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe, in calitate de primar, a incalcat prevederile Legii privind administratia publica locala prin nesocotirea hotararilor Consiliului Local care stabileau foarte clar conditiile in care se puteau instraina, in anumite situatii, terenurile respective. Concret, acesta, printr-o adresa, a comunicat instantei de judecata, ca Primaria orasului Sinaia isi insuseste rapoartele de evaluare intocmite de catre evaluatorul autorizat pentru terenurile a caror vanzare se solicitase, in conditii favorabile celor trei concesionari si cu nesocotirea hotararilor Consiliului Local luate anterior in acest sens", se arata in comunicatul procurorilor.

Anchetatorii mai sustin ca primarul Vlad Oprea a sustinut ca "ramane la latitudinea instantei oportunitatea vanzarii¬ terenurilor apartinand orasului, acesta transmitand acest punct de vedere pe care l-a semnat alaturi de secretara orasului.

Ulterior, la data de 11 noiembrie 2010, judecatoarea Ruxandra Popescu a pronuntat o solutie "vadit contrara dispozitiilor legale, prin care a dat castig de cauza reclamantilor, in detrimentul primariei Sinaia", iar in baza deciziei judecatoresti orasul Sinaia si Consiliul Local Sinaia au fost obligate sa incheie contracte de vanzare - cumparare pentru cele trei terenuri in suprafata totala de peste 500 metri patrati care faceau obiectul unor contracte de concesiune, la preturi defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de 920.716,64 lei (214.734,39 euro) si un folos necuvenit in acelasi cuantum pentru cei trei concesionari, mai noteaza anchetatorii.

Pentru recuperarea acestui prejudiciu, procurorii au pus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand celor trei.

In acelasi dosar, au fost cercetati si doi consilieri juridici in cadrul Departamentului juridic al Primariei Sinaia, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, insa la finalul anchetei procurorul de caz a dispus solutia clasarii in cazul acestora.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

817 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by