Instanta suprema ar putea pronunta in 13 martie decizia in dosarul Gala Bute/ Elena Udrea: Am un sentiment bun
Sedinta de la instanta suprema a durat peste zece ore. Elena Udrea a spus, la iesirea din sala de judecata, ca are un "sentiment pozitiv".
Intrebata despre pedeapsa ceruta de procurori pentru ea, Elena Udrea a spus: "Nu stiu cat au cerut, asta e treaba procurorilor, sa ceara. Trebuie sa mai aiba si grija ce probe aduc cand acuza pe cineva. Mi-au trebuit si mie doi ani sa vad ca la ultima fapta nici macar nu mai eram ministru cand s-a intamplat. Mi-a spus domnul avocat exact care este acuzatia si am constatat ca la vremea aceea nu mai eram ministru. Era vorba de doua saptamani. Nu poti sa fii atat de disperat sa acuzi un om incat sa nu te uiti la un lucru esential - daca mai eram in masura sa savarsesc presupusa fapta de incercare de a pacali Uniunea Eeuropeana cu fonduri europene. Sentimentul meu este unul pozitiv. Eu nu am schimbat nimic timp de doi ani de zile de cand a inceput aceasta nebunie, nu am o singura ezitare in declaratii. Cei care au mintit si-au schimbat de o suta de ori declaratiile. Acuzatiile care mi se aduc, ma refer la luare de mita, au fost demontate de alte acuzatii. M-am bucurat ca este un complet format din femei, pentru ca cel putin in ultimii doi ani am constatat ca femeile sunt mai curajoase, cu exceptii", a declarat Elena Udrea.
"Pot sa inteleg slabiciunile unor oameni. Unul toarna ca are copii, altul toarna ca ii e frica de inchisoare (...), dar noi astia care nu avem copii si avem si onoare ce sa facem, sa ne asumam toate acuzatiile mincinoase si sa suportam consecintele faptelor celorlalti?", a completat fostul ministru.
Intrebata cine ar fi avut interes sa o scoata din "joc", Elena Udrea a spus ca procurorul sef al DNA si generalul Florian Coldea.
"Uitati-va cine. Cei care folosesc instrumentul acesta al acuzarii pentru isi elimina adversari politic. Simplu, doamna Kovesi si domnul Coldea. A pornit acest dosar la doua zile dupa ce am facut denuntul. Nu este adevarat ca a inceput inainte. Eu am facut denuntul vineri iar cererile de arestare preventiva au inceput sa curga impotriva mea marti. La cinci zile dupa. Probabil ca interesul de a scoate anumiti oameni politici din joc este acela de a inlatura oameni care stiau lucruri despre ei. Pe de alta parte, de a ii inlatura pe toti cei care nu ar fi ascultat de ordinele lor. Si de a ii inlocui cu oameni politici slabi, marionete", a adaugat Udrea.
Procurorul DNA a cerut miercuri, la ultimul termen din dosarul "Gala Bute", condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsa cu executare orientata spre maximum prevazut pentru faptele de care este acuzata, respectiv luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Magistratul a solicitat ca si fostul ministru al Economiei Ion Ariton sa primeasca o pedeapsa cu executare.
La termenul de miercuri - ultimul in acest dosar - inculpatii au avut ultimul cuvant, facand ultimele declaratii privind acuzatiile care le sunt aduse de procurorii DNA.
Elena Udrea declara, la intrarea in sediul instantei supreme, ca se asteapta sa fie achitata, pentru ca nu crede ca poate fi condamnata pe denunturi mincinoase, neprobate timp de doi ani cu nimic in instanta.
Decizia pe care instanta suprema ar putea sa o pronunte in 13 martie nu va fi definitiva si va putea fi contestata de inculpati si procurori.
Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015. Procurorii ii acuza de fapte de coruptie pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Gheorghe Nastasia si omul de afaceri Dragos Botoroaga.
Printre faptele pentru care acestia au fost trimisi in judecata sunt: luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.
Procurorii au aratat in rechizitoriu ca in 24 iunie 2011 a fost incheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunt de participare, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, avand ca obiect prestarea serviciilor de promovare a Romaniei in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box profesionist de catre Federatia Romana de Box. In baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei.
"Fondurile publice au fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului constituie in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului. Prin incheierea contractului s-a urmarit in realitate asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achizitie publica si au fost achizitionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finantare europeana", potrivit procurorilor.
Anchetatorii au aratat ca, cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte si la producerea rezultatului apartine Elenei Udrea, care a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Obreja pentru a identifica solutii in cazul incheierii contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.
Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
Proiect finantat de Uniunea Europeana | |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 16 ani 4 luni
- 16 ani
- 15 ani 7 luni
- 11 ani 11 luni
- 11 ani 9 luni
- 4542 zile
- 4345 zile
- 4011 zile
- 3925 zile
- 3925 zile
- 7863 zile
- 4536 zile
- 6102 zile
- 6677 zile
- 4089 zile
- 3941 zile
- 6528 zile
- 5881 zile
- 6486 zile
- 3983 zile
- 4548 zile
- 6221 zile
- 7055 zile
- 5625 zile
- 5552 zile
- 6607 zile
- 6580 zile
- 3637 zile
- 4788 zile
- 6581 zile
- 4040 zile
- 3856 zile
- 4850 zile
- 5654 zile
- 5668 zile
- 6488 zile
- 5649 zile
- 3933 zile
- 3900 zile
- 4773 zile
- 6291 zile
- 4813 zile
- 6074 zile
- 4366 zile
- 6420 zile
- 4927 zile
- 3863 zile
- 4086 zile
- 5198 zile
- 3876 zile
- 4122 zile
- 6938 zile
- 5846 zile
- 5135 zile
Eei, sa vedem pe 13 martie. Repet, ar putea fi vorba de o surpriza care sa reaseze modul in care se facea pana acum justitia.