Horia Georgescu si omul de afaceri Mihai Rotaru, urmariti penal intr-un nou dosar ANRP

de Corina Ionel     HotNews.ro
Joi, 16 februarie 2017, 18:58 Dosare Anticoruptie


Horia Georgescu
Foto: Hotnews
Fosul sef al ANI Horia Georgescu si alti sase membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP sunt urmariti penal de Directia Nationala Anticoruptie, pentru abuz in serviciu, intr-un nou dosar ce vizeaza despagubiri pentru trei terenuri din Bistrita care au fost supraevaluate, informeaza DNA intr-un comunicat de presa. Unul dintre beneficiarii acestor despagubiri ar fi fost omul de afaceri Mihai Rotaru, urmarit penal in acelasi dosar.

Potrivit DNA, procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de:
  • Gianina Ancuta Opre, la data faptei presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.) si Cristian Morarescu, Horia Georgescu, Rodica Constatinovici, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, la data faptelor membri ai aceleiasi comisii, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata;
  • Nicolae Pricop, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.), sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul cu consecinte deosebit de grave;
  • Mihai Papasteri si Emil Nutiu, la data faptelor evaluatori desemnati de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinte deosebit de grave;
  • Gheorghe Vita, la data faptelor evaluator desemnat de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata;
  • Mihai Rotaru si Diana Le Bomin, cesionari ai drepturilor litigioase, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinte deosebit de grave.
Potrivit procurorilor, in zilele de 03 si 29 septembrie 2009,  Gianina Ancuta Opre, in calitate de presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P., impreuna cu ceilalti suspecti - membri ai aceleiasi comisii, "prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, au aprobat, in trei dosare de despagubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafete de teren (4,93 ha, 3,48 ha si 2,32 ha) situate in municipiul Bistrita au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei si 21.356.700 lei (in total 98.234.800 lei), sume ce au fost acordate drept despagubire suspectilor Rotaru Mihai, Le Bomin Diana si unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase".

Terenurile respective ar fi fost supraevaluate de catre Gheorge Vita, Mihai Papasteri si Emil Nutiu, in calitate de evaluatori desemnati de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, cu sumele de 39.475.330 lei, 24.006.584 lei si 14.929.906 lei (in total 78.411.820 lei), ce reprezinta un prejudiciu in dauna bugetului de stat concomitent cu obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani, potrivit DNA.

Concret, cei trei evaluatori ar fi intocmit rapoartele respective cu nerespectarea prevederilor legale si a Standardelor Internationale de Evaluare, prin selectarea unor comparabile neconforme (nu au comparat terenuri similare), unele puse la dispozitie chiar de suspectii - beneficiari ai despagubirilor, prin luarea in considerare a amplasamentului imobilului doar in baza indicatiilor beneficiarului si fara a efectua verificarile necesare referitoare la solicitarea, de la autoritatile si institutiile prevazute expres in lege, a informatiilor privind tranzactii cu proprietati imobiliare, spun procurorii.

DNA precizeaza ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1940 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Ce tare!!! Dar Horia nu s-a verificat și el singur (Joi, 16 februarie 2017, 19:45)

    Shaolin [utilizator]

    ?

    Ăsta e omul de la care luau lumină geniile ce urlă acum împotriva corupților la Victoriei!
  • -1 (1 vot)    
    jaf ANRP (Vineri, 17 februarie 2017, 8:59)

    Calin TudorDumitru [utilizator]

    Buna ziua DNA! In sfarsit puteti face lumina in groapa ANRP dupa sectiunea Ingrid si Crinuta nu putea lipsi Ancuta. Mai ales ca aceasta din urma a furat in perioada dintre cele doua protejate de partid. PSD-ul a furat cu ajutorul acestei parvenite sume colosale si a retrocedat cladiri istorice clientilor PSD-ului. A fost atat de supusa conducerii PSD incat nu a avut nicio ezitare in retrocedarea palatului culturii din Sighet, orasul ei natal. Dupa ce a lipit afise prin Giurgiu pe la usile privatilor din zona, a fost promovata de Vanghelie (in casale caruia a si locuit) si echipa Badalau la conducerea unei agentii de protectia datelor. Ironia sorti: sa-ti apere drepturile cel care te fura, specific pentru PSD!
  • -1 (1 vot)    
    anrp (Vineri, 17 februarie 2017, 9:11)

    Rodco [utilizator]

    Asa se intampla cand in comisii sunt pusi oameni fara profesionalism. Cred ca habar nu au avut sa verifice documentele si platesc pentru prostia lor. Nestiinta se plateste cand te bucuri ca ajungi in functii unde n-ai visat.
  • -1 (1 vot)    
    FATARNICIE (Vineri, 17 februarie 2017, 9:12)

    sun [utilizator]

    De ce oare judecatorii au refuzat constat, de peste 12 ani si pana in prezent sa dispuna retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti? Au avut ordin de la stat? Astfel toti cei deposedati au ajuns cu o fituica de hartie data de primarie la ANRP ! ( 80000 CERERI) unde lucreaza o mana de oameni si unde s-au rezolvat doar cererile care au adus foloase necuvenit mafiei ce patroneaza aceasta institutie! Este o mare bataie de joc facuta de statul roman care mimeaza despagubirile pentru cei indreptatiti. Pai in ritmul de azi anrepeului ii trebuie 50 DE ANI sa termine dosarele de acolo! De fapt HOTIA pusa la cale chiar de cei care au dat legea a urmarit JAFUL facut chiar de ei si DISCREDITAREA celor care au cerut o mica reparatie si nu au primit nimic. Acestia (multi si saraci) din cauza jafului facut de guvernanti ( au papat fondul proprietatea, si-au dat milioane despagubiri, acum au fact alt fond national cu terenuri si cladiri bune de jefuit!) sunt injurati de tipi ca ziaristul Rogozanu ca au indraznit sa ceara desi nu au primit nimic! Cata duplicitate la acest popor! Pai din miile de milioane luate de o mana de oameni daca era corectitudine se rezolvau toate cele 60000 de dosare ce stau aruncate in beciul ANRP, IN ASTEPTAREA UNUI INCENDIU SAU A UNEI INUNDATII CARE SA FACA SA SE ALEAGA PRAFUL DE ACEASTA MIZERIE ORDINARA!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by