Contestatia la executare depusa de Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul" va fi judecata de instanta suprema

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 15 februarie 2017, 20:30 Dosare Anticoruptie


Liviu Dragnea
Foto: Guvernul Romaniei
Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, miercuri, sa trimita spre judecare instantei supreme contestatia la executare depusa de Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul", in care liderul PSD a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare, informeaza News.ro.

Tribunalul Bucuresti a respins, miercuri, cererea DNA de trimitere la Inalta Curte de Casatie si Justitie doar a unei parti din contestatia la executare depusa de Liviu Dragnea.

Astfel, magistratii au hotarat ca Tribunalul Bucuresti nu are competenta de a judeca dosarul si a decis trimiterea lui la instanta suprema.

"Respinge cererea de disjungere a a contestatiei la executare ca nefondata. Admite exceptia necompetentei materiale a Tribunaului Bucuresti. Declina in favoarea ICCJ", este decizia magistratilor.

Procurorul DNA a cerut miercuri Tribunalului Bucuresti sa trimita la instanta suprema partea din contestatia la executare a lui Liviu Dragnea referitoare la semnatarii motivarii condamnarii din dosarul "Referendumul".

Magistratul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a spus ca solicitarea de trimitere la Inalta Curte de Casatie si Justitie este doar pentru partea din dosar referitoare la semnatarii motivarii, iar contestatia la executare formulata de Liviu Dragnea sa se judece in continuare la Tribunalul Bucuresti.

Avocatul lui Dragnea a spus ca oricum era motiv de amanare a judecarii contestatiei la executare, deoarece pana miercuri nu a ajuns la Tribunalul Bucuresti hotararea definitiva din dosarul "Referendumul" data de Completul de cinci judecatori de la instanta suprema.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti ca, din ce a inteles, in dosarul "Referendumul" a primit pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru "exemplificare", afirmand ca nu este corect ca oamenii sa fie condamnati pentru exemplu, situatii care aduc aminte de "niste vremuri triste".

Presedintele PSD a adaugat ca are dreptul sa conteste decizia din dosarul "Referendumul" atat timp cat hotararea nu este completa.

"O sa ma uit cu atentie cine a semnat motivarea respectiva, sa vedem daca avea dreptul sa semneze, pentru ca eu cred ca, totusi, de la aceasta cladire (Inalta Curte de Casatie si Justitie, n.r.) se asteapta ca legea sa fie respectata la rigoare", a precizat Dragnea.

In 22 aprilie 2016, presedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului din dosarul "Referendumul", Liviu Dragnea, la data faptelor secretar general al PSD, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu, "a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Completul de cinci judecatori care a dat decizia definitiva in dosarul "Referendumul" a redactat recent motivarea, aratand ca pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare aplicata lui Liviu Dragnea este de natura sa asigure scopul educativ si sa faciliteze reinsertia sociala a inculpatului.

Judecatorii au apreciat ca pedeapsa primita de Liviu Dragnea este suficienta "pentru a-l determina sa adopte o conduita corespunzatoare in cadrul campaniilor electorale viitoare".

Din Completul de cinci judecatori a facut parte si Livia Stanciu, care la momentul condamnarii din dosarul "Referendumul" era presedintele instantei supreme.

Livia Stanciu nu a mai fost la momentul redactarii motivarii deciziei la instanta suprema, pentru ca s-a pensionat la jumatatea anului trecut, iar din iulie 2016 este judecator la Curtea Constitutionala.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1402 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    Sa speram ca tribunalul constata pericolul social (Miercuri, 15 februarie 2017, 21:10)

    AlexJ [utilizator]

    Doar trebuie sa observe ca pedeapsa deja acordata NU ESTE si NU a FOST "de natura sa asigure scopul educativ si sa faciliteze reinsertia sociala a inculpatului"

    Dovada actiunile distructive ale acestuia si impactul social masiv (matematic egal cu 500000-600000 oameni iesiti in strada).

    Date fiind acestea, un judecator curajos (daca mai exista asa ceva) ar putea decide o noua pedeadpsa cu executare pentru cel condamnat deja definitiv.
  • +1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Miercuri, 15 februarie 2017, 21:13)

    Reticentul [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    Adevarul despre dragnea & comp: (Miercuri, 15 februarie 2017, 22:13)

    Blackball [utilizator]

    http://www.contributors.ro/administratie/sa-i-%C8%9Binem-sub-lupa-dialogul-meu-cu-ramona-ursu/?cfcc


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by