Patru persoane acuzate de abuz in serviciu, achitate de Curtea de Apel Cluj, pe motiv ca au incalcat prevederi inscrise in acte normative inferioare, nu intr-o lege sau OUG

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 14 februarie 2017, 12:16 Dosare Anticoruptie


Patru persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania judecate pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si complicitate la abuz in serviciu au fost achitate definitiv de Curtea de Apel Cluj, care a motivat ca acestia nu au respectat prevederi inscrise in acte normative inferioare, si nu intr-o lege sau ordonanta de urgenta, scrie news.ro.

Potrivit portalului instantelor, fostul director general al SC Electrica Nord Transilvania Gabriel Ruga si alte doua persoane din fosta conducere a societatii erau acuzate de abuz in serviciu, iar o a patra persoana, de complicitate la abuz in serviciu, acestea fiind achitate, in urma unei decizii definitive dispuse, luni, de Curtea de Apel Cluj.

Purtatorul de cuvant al instantei clujene, Lucian Marian, a declarat, marti, pentru News.ro ca decizia de achitare s-a bazat pe hotararea Curtii Constitutionale din iunie 2016, "prin care a fost interpretata norma privind abuzul in serviciu".

"Vorbind cu unul dintre membrii completului, am inteles ca decizia de achitare pentru abuz in serviciu sau participare la abuz in serviciu s-a baza pe decizia Curtii Constitutionale din iunie 2016, prin care a fost interpretata norma privind abuzul in serviciu. Mai concret, analizand faptele pentru care au fost trimisi in judecata inculpatii, s-a ajuns la concluzia ca acele indatoriri sau obligatii pe care le-ar fi incalcat nu erau prevazute de lege sau OUG, ci de acte normative inferioare", a declarat Lucian Marian.

Dosarul in cazul celor patru persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania a fost deschis de catre procurorii DNA Cluj in anul 2009, ei fiind acuzati ca in perioada 2002-2004 au cumparat electronice contrafacute.

Curtea de Apel Alba Iulia a emis prima decizie in care constata dezincriminarea unor prevederi ale infractiunii de abuz in serviciu si a stabilit incetarea executarii pedepsei de trei ani de inchisoare cu suspendare data in cazul fostului secretar general al Consiliului Judetean Hunedoara Dan Daniel, acuzat ca ar fi intervenit intr-un concurs organizat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Instanta si-ar fi putut baza decizia pe hotararea Curtii Constitutionale din 15 iunie 2016, care mentinea abuzul in serviciu, dar dadea o alta interpretare sintagmei "indeplineste in mod defectuos".

Modificari ale articolului 297 alin. 1 privind abuzul in serviciu au fost aduse si prin OUG 13, insa acestea nu s-au limitat doar la decizia CCR din iunie 2016, ci au adus mai multe completari. Ordonanta 13 adoptata in 31 ianuarie de Guvern a fost abrogata cinci zile mai tarziu printr-o alta Ordonanta de Urgenta, astfel ca acele moodificari si completari nu sunt, in prezent, in vigoare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5515 vizualizari

  • +2 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 februarie 2017, 12:23)

    [anonim]

    • +3 (7 voturi)    
      Ce inseamna acte normative inferioare? (Marţi, 14 februarie 2017, 13:12)

      Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui

      In baza a ce acte normative poti sa furi?
      • 0 (2 voturi)    
        Va spun tot eu (Marţi, 14 februarie 2017, 13:31)

        Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

        Ordonante de guvern,Ordin de ministru.Nu mai valoreaza 2 bani.Daca le incalci nu mai patesti nimic penal.Te certa seful un pic si cum astea le fac sefii se cearta sefii pe ei insisi.Si daca s-a dat drumul la furat sa remarcam contributia CC -Curtea Constitutionala la dezordinea produsa in justitie de Hotararea 405 din 2016 "constată că dispoziţiile art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”. Incalcarea legii la ce se refera nu mai zice si de aici stricto sensu judecatorii intereati s-au repezit la foloase.
    • -3 (9 voturi)    
      Strada a câștigat! (Marţi, 14 februarie 2017, 13:13)

      Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui

      România a renăscut!

      Ghidul moral de la marginea Europei a învins!

      ABUZUL E DEZINCRIMINAT ACUM! Felicitări...

      #corupția ucide
    • -1 (3 voturi)    
      Legea definește ”contrafăcute”, nu crezi? (Marţi, 14 februarie 2017, 13:21)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui

      Ce înseamnă ”electronice contrafăcute”, după mintea ta? Crezi că tu stabilești asta? Sau crezi că o stabilesc procurorul și judecătorul, de capul lor?
      • -1 (1 vot)    
        Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 februarie 2017, 13:47)

        [anonim] i-a raspuns lui Harald

  • +5 (15 voturi)    
    Tara lui Papura (Marţi, 14 februarie 2017, 12:37)

    Martinezu [utilizator]

    Noi iesim in strada sa oprim devastarea justitiei, dar justitia este deja infectata cu virsulul mortal.
    Am spus-o cu toate ocaziile: degeaba protestam impotriva guvernului si a lui Dragnea.
    Oricine vine in locul lui Grindenau trims de PSD si oricine in locul lui Dragnea in fruntea ciumei rosii vor face aceleasi lucruri.
    Puroiul este la Parlament. Aia trebuie scosi de guler si atarnati in stalpii din piata.
    Infractorii incep sa fie scosi, legal, cu tot cu OG 13 abrogata.
    Bravos natiune!
    • +3 (5 voturi)    
      horor (Marţi, 14 februarie 2017, 13:08)

      danete [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      cat ii duce pe unii capul
    • 0 (14 voturi)    
      mai pacalitilor (Marţi, 14 februarie 2017, 13:10)

      om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      justitia nu e niamtzu ingamfat de la cotrocesti, nici kotrutza. astia sunt numai doi actori pe scena.
      conf. constitutiei, justitia se face de catre inalta curte de casatie si justitie, curtile de apel si celelalte judecatorii din romania.
      adica, de judecatori.

      la noi, procurorii au ramas exact ca in stalinism, cand ce cereau ei in rechizitoriu, judecatorii raspundeau: 'nteles, s'traiti.
      procurori erau toti securisti si indeplineau politica partidului unic.

      in tzarile civilizate, procurorii sunt functionari ai ministerului de justitie, avocati ai statului, nu magistrati.

      si la noi, inainte de comunisti, procurorii erau functionari, supervizati de judecatorii de instructie, magistrati, judecatori. judecatorul de instructie decidea ce probe sunt conf. cu legea, si se iau in consideratie..
      judecatorul de instructie asculta si apararea si decidea la fel, daca probele sunt legale.
      asta se intampla chiar in procesul de instruire a cazului.
      odata ajuns in instanta, cazul se judeca pe fond.

      in sua, procurorul general este seful departamentului de justitie, iar procurorii sunt functionari ai ministerului. fbi este politia penala, federala, subordonata tot departamentului de justitie/doj..

      magistrati sunt numai judecatorii, intr'o societate normala, decumunistizata si destalinizata.

      revenind la niamtz, voi, acolo, in piata, luptati pt. el, nu pt. justitie.
      cum si pacalitii de la cotrocesti lupta pt. dracnea, nu pt. respectarea alegerilor.

      d'aia cei mai multi stau si privesc cu lehamite.
      o sa vedeti voi la referendum ce prezenta grozava o sa aveti.
      mai ales daca intrebarea va fi stupid de ..niemtzeasca.

      s'auzim de bine..pe cat posibil...
    • +3 (3 voturi)    
      Mai e ceva (Marţi, 14 februarie 2017, 13:41)

      Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      Pe hotararea Curtii Constitutionale 405/2016 care zice ca "constată că dispoziţiile art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”. Lege inseamna doar lege se spun in hotararile Curtilor de Apel Alba si Cluj. Dar dat fiind egalitatea in fata legii cetatenii au obligatia de a respecta toate legile si hotararile de guvern si ordine de ministru si hotarari de consiliu judetean sau local dar functionarii nu au aceasta obligatie ?????????pai atunci si cetatenii au obligatia sa respecte doar legile ca egalitatea in drepturi a cetatenilor cu functionarii publici este consfintita de lege si o luama egalitatea cea mai favorabila ca sa respectam si naoi ce respecta functionarii publici adica numai legi stricto sensu.Codul Rutier fiind adoptat prin OUG nu este lege ptr ca nu se numeste lege si Regulamentul de aplicare fiind dat prin HG nu este lege si deci nu trebuie respecatat de functionarii publicii si deci nici de cetateti.Militianul politist functionar public care incalca Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006 privind Regulamentul de aplicare a Codului Rutier fiind doar o Hotarare de Guvern nu este LEGE si deci nu trebuie respectata din punct de vedere penal ca nu este infractiune conform egalitatii in fata legii nici de soferi . Curte Constitutionala calificata la fara frecventa la particulara de drept ...
      • 0 (0 voturi)    
        bravo! (Marţi, 14 februarie 2017, 15:03)

        danete [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

        competenta de cel mai inalt nivel
  • +4 (14 voturi)    
    Ura!!! (cu aplauze prelungite) (Marţi, 14 februarie 2017, 12:51)

    JestersTear [utilizator]

    CCR relaxeaza anticoruptia pana o va evapora de tot.
    Ca-n vremurile bune de odinioara. :-(

    Mai PSD-ALDE, dar legi ca sa aduceti reglementarile din actele normative inferioare in cele superioare, nu faceti?
    Ba da, cam in ajun de sfantul asteapta! Alta intrebare!
  • -8 (14 voturi)    
    Felicitări "strada", (Marţi, 14 februarie 2017, 12:54)

    asistat [utilizator]

    acum ca ati rezolvat cu OUG-urile si nu mai exista abuz in serviciu, ce mai aveti pe agendă?
    • +1 (7 voturi)    
      Terminati cu manipularile (Marţi, 14 februarie 2017, 13:00)

      seek [utilizator] i-a raspuns lui asistat

      Daca repeti ceva de foarte multe ori crezi ca devine adevarat? OUG-ul avea ca scop legalizarea furtului pe cand sentinta de astazi este data pe baza hotararii Curtii Constitutionale din 15 iunie 2016
      Daca de fapt vrei sa spui sa trebuie modificata legea penala si incluse si acte normative inferioare tot ca abuz in serviciu (nu doar incalcarea legilor) atunci da, ai perfecta dreptate
      Incearca de acum incolo sa dai mesajul asa. Ca vrei si inluderea acestor acte ca abuz in serviciu
    • +2 (8 voturi)    
      Ar trebui sa fii asistat cand gandesti ! (Marţi, 14 februarie 2017, 13:01)

      Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui asistat

      Baiatu' lu' Dragnea, lasa-ne impreuna cu judecatorii simpatizanti PSD.
    • +1 (7 voturi)    
      A lucrat CCR ca sa nu mai fie abuz in serviciu. (Marţi, 14 februarie 2017, 13:12)

      alibaba_zeul_meu • • [utilizator] i-a raspuns lui asistat

      Vezi ca se fac transplanturi de minte la moscova. Pa!
      • -2 (6 voturi)    
        Pai vad ca nu au asa mare rata (Marţi, 14 februarie 2017, 13:19)

        asistat [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu • •

        de succes... Ma rog, important e ca tu sa fii fericit!
    • +2 (4 voturi)    
      Nu in strada s-au dat ordonantele pentru hoti (Marţi, 14 februarie 2017, 13:16)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui asistat

      Ci la guvernul psd-alde. Agenda strazii este eliminarea hotiei si coruptiei.
    • 0 (4 voturi)    
      demisia (Marţi, 14 februarie 2017, 14:01)

      om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui asistat

      si...guvernu' meu.

      diseara vor striga: sa vina ciolos si kotruta presedinta ! :-))
      sau, dece nu, neicusor dan, ca e cinstit.
  • +1 (5 voturi)    
    De curiozitate, ce anume au savarsit respectivii (Marţi, 14 februarie 2017, 13:00)

    banel [utilizator]

    Intreb pentru ca sunt curios ce atributii vin via HG. Banuiala mea e ca la companiile de stat atributiile de servici vin de obicei prin HG ceea ce lasa liber la furat...de exemplu la Tarom pentru noul director, dat afara de la Electrica Serv pentru conflict de interese dupa ce si-a angajat sotia la departamentul achizitii(sic!)
  • +3 (5 voturi)    
    Articol incomplet (Marţi, 14 februarie 2017, 13:04)

    SeptimiuTuns [utilizator]

    Inculpatii au fost achitati de acuzarea de abuz in serviciu, dar se omite faptul ca au luat pedepse pentru luare de mita.
    http://www.stiridecluj.ro/social/curtea-de-apel-cluj-a-achitat-4-acuzati-de-abuz-in-serviciu-paguba-era-de-un-milion-de-euro
    • +2 (4 voturi)    
      Si daca DNA-ul nu reusea... (Marţi, 14 februarie 2017, 13:27)

      JestersTear [utilizator] i-a raspuns lui SeptimiuTuns

      ... sa probeze mita, atunci trebuia sa intelegem ca cei care au facut achizitiile le-au facut pentru ca sunt doar incompetenti, nicidecum rau-voitori. Cu alte cuvinte suntem luati de prosti.
      Ce frumos este de acum incolo sa faci pe gagauta in institutiile/companile publice:
      "Nu stiu eu de-astea, dar le-am achizitionat la pret dublu ca sigur este bune si poate este si nevoie de ele. DNA, probleme ma? CCR sho pe ei!"
      • +3 (3 voturi)    
        Completare (Marţi, 14 februarie 2017, 13:42)

        SeptimiuTuns [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

        Intentia mea era de a semnala faptul ca articolul e incomplet, daca il citesti ramai cu impresia ca oamenii aia au scapat basma curata, ceea ce nu e adevarat. Dar asta nu inseamna ca actualul cod penal nu ar trebui imbunatatit in asa fel incat sa nu existe exprimari neclare, care apoi lasa la latitudinea procurolului sau magistratului loc de interpretare.
      • +2 (2 voturi)    
        Asa este. (Marţi, 14 februarie 2017, 14:23)

        alibaba_zeul_meu • • [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

        Cuvinte cheie:
        - concurs;
        - totul public, transparent;
        - pedepse grele, despagubiri;
        - la simpla suspiciune, pus la dispozitia anchetatorilor si asigurarea functiei cu interimat;
        - daca a fost dovedit si condamnat nu mai are dreptul la functie la stat (nici la salubritate).

        Probabil mi-a scapat ceva.
    • +1 (1 vot)    
      Problema este la (Marţi, 14 februarie 2017, 13:44)

      Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui SeptimiuTuns

      abuz in servici si la motivatie.Zice Curtea de Apel in baza Curtii Constitutionale ca sensul de lege este ...Daca este lege care interzice sa iei spaga este penal.daca este doar HG care interzice sa iei spaga nu este penal.ce este nu se stie dar se va lua spaga pe HG sau pe OG linistit fara raspundere penala. Trebuie sa iei cat mai multa ca nu pateste nimeni nimic,,,
    • -1 (3 voturi)    
      exact asta este si cazul (Marţi, 14 februarie 2017, 14:23)

      om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui SeptimiuTuns

      dracnea.
      a spus'o chiar el, ca pe langa abuz, mai e invinuit in inca doua capete de acuzare.
      au ei grija baietii cu ochii albastri ai kotrutzei coltea sa puna mai multe in carca inculpatilor luati in colimator. nu intra nimeni la judecata numai cu o singura vina.
      n'o sa vedeti niciodat unul trimis in judecata numai pe o invinuire.
      asa are si udrea, pe langa abuz, mai are spalare de bani, mita si mai stiu eu ce.
      agitatia cu abuzul a fost amageala pacalitilor din piata, scosi de primarul de la cotrocesti si soroseii lui neicusor dan, preacinstitul pacalici, specilist la datul in judecata..
      un procesoman profitor, lipsit de orice alt har.

      daca procurorii si securtatea nu s'au schimbat, se pare ca judecatorii, o casta mult intinerita, au inteles menirea lor de oameni ai legii si dreptatii.

      in judecatorii tineri e speranta.
    • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 februarie 2017, 15:52)

      [anonim] i-a raspuns lui SeptimiuTuns

  • 0 (0 voturi)    
    Multumim, CCR! (Marţi, 14 februarie 2017, 14:15)

    tarantella [utilizator]

    In cazul asta, guvernul ar trebui sa se abtina in a mai emite hotarari de guvern. La fel si ministerele cu ale lor desuete norme metodologice. Sau, ma rog, pot sa o faca in continuare, daca au timp de pierdut, dar sa le numeasca "recomandari - sugestii - brosuri umoristice".
    Asta intampla cand institutii fundamentale ale statului sunt infestate de politruci senili si incompetent, dar servili partidului care i-a numit. La fel, asta se intampla cand judecatorii, ca niste cantaragii, judeca doar in litera legii, nu si spiritul ei ( faptul ca prin "lege" au inteles doar actul emis de parlament si ordonantele de guvern aprobate prin lege de parlament, nu si intelesul mai larg de act normativ reglementat in Legea 24/2000).


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by