Tribunalul Bucuresti a amanat pentru 10 ianuarie o decizie definitiva in cazul cererii de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu
Magistratii Tribunalului Bucuresti au amanat pentru 10 ianuarie pronuntarea unei decizii definitive privind cererea de liberare conditionata depusa de Dan Voiculescu.
Florian Surghie, avocatul lui Dan Voiculescu, a sustinut, vineri, in fata judecatoarei Georgiana Iorguta de la Tribunalul Bucuresti ca, in penitenciar, omul de afaceri a fost disciplinat si staruitor in munca.
"49 de zile a castigat din munca fizica, la curatenie. Nu cunosc capacitatile lui, dar pentru acele lucrari - ca i-a luat mult, putin - dar a muncit. Munca fizica si intelectuala arata ca e staruitor in munca", a spus avocatul Florian Surghie.
El a precizat ca Dan Voiculescu a participat "cu deosebit interes" si la programul educational de afaceri "Fii propriul tau stapan".
"Judecatorul care a judecat cererea de eliberare s-a erijat in judecator al fondului si l-a anatemizat pe domnul Voiculescu", a mai spus avocatul.
El a sustinut ca omul de afaceri a primit un termen de reiterare a cererii de 11 luni, exact cate lucrari a scris in inchisoare.
La randul sau, procurorul de sedinta a cerut judecatorului sa respinga cererea, ca inadmisibila.
"Nu a dat dovezi temeinice de indreptare. Nu exista dovezi ca inculpatul a consultat in penitenciar biografia indicata in lucrari. Fie nu a consultat bibliografia, fie lucrarile nu sunt stiintifice, fie le-a scris in libertate, fie le-a scris altcineva. In penitenciar nu exista unele lucrari din bibliografie, iar acesta nu a avut acces la calculator si nici nu exista dovezi ca le-a primit de afara", a spus procurorul.
El a adaugat ca inculpatul scria concomitent la sase lucrari, apoi la patru lucrari.
In prima instanta, Judecatoria Sectorului 5 a respins, in 13 decembrie 2016, solicitarea lui Dan Voiculescu si a decis ca el sa mai poata depune o noua cerere in septembrie 2017. Decizia instantei a fost contestata la Tribunalul Bucuresti.
"Lucrarile realizate de catre petent in perioada detentiei nu sunt de natura a dovedi ca acesta s-a indreptat si poate executa restul pedepsei in stare de libertate. In realitate, petentul nu a facut decat sa profite de carentele legislatiei din domeniu pentru a putea obtine cat mai usor zile castig, urmand astfel a fi liberat mai repede. Printre aceste lacune ale legislatiei, pe care petentul le-a exploatat cu nonsalanta, se numara lipsa unei modalitati concrete de control a activitatii pe care persoanele condamnate le desfasoara in timpul programului de lucru, lipsa unei verificari efective a continutului lucrarii, acordarea aceluiasi numar de zile castig indiferent de tipul de lucrare realizata (judecatorul cauzei reaminteste ca petentul a obtinut 60 de zile castig pentru doua studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, in total patru ore), lipsa unor criterii legale care sa permita comisiei de liberare conditionata sa verifice modalitatea de intocmire a lucrarii si sa refuze acordarea zilelor castig", se arata in motivarea Judecatoriei Sectorului 5.
Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, trebuie sa execute cel putin o treime din pedeapsa de zece ani de inchisoare, primita in dosarul privatizarii ICA, pentru a putea fi propus pentru liberare conditionata, pana in prezent acesta executand doi ani si patru luni.
Avocatul lui Dan Voiculescu a inregistrat cererea in 28 noiembrie, la Judecatoria Sectorului 5, iar instanta a stabilit initial termenul de judecata pentru 17 ianuarie. Voiculescu a solicitat instantei sa stabileasca un termen mai scurt de judecata, cererea fiind admisa de Judecatoria Sectorului 5, care a decis ca cererea ca solicitarea sa fie analizata in 13 decembrie.
In 25 noiembrie, cererea lui Dan Voiculescu a fost analizata si de Comisia Penitenciarului Rahova, unde acesta executa pedeapsa. Membrii Comisiei de la Penitenciarul Rahova au analizat cat a executat efectiv din pedeapsa Dan Voiculescu, daca are zile castigate pentru ca a prestat activitati in timpul detentiei, dar si comportamentul acestuia.
In fractia de pedeapsa intra atat perioada executata efectiv de Dan Voiculescu de la incarcerarea sa, in 8 august 2014, cat si zilele castigate pentru ca a prestat activitati in timpul detentiei.
In urma analizarii cererii, membrii Comisiei au stabilit ca Dan Voiculescu nu are in prezent executata o treime din pedeapsa de zece ani de inchisoare, potrivit unor surse din sistemul penitenciar.
Avocatul Gheorghita Mateut declara, pentru News.ro, ca Dan Voiculescu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru liberare conditionata, respectiv fractia din pedeapsa executata, comportament exemplar si staruinta in munca, precizand ca acesta nu a avut abateri de cand a fost incarcerat.
Dupa ce a fost incarcerat, Dan Voiculescu a scris, in mai putin de un an si jumatate, zece carti: "Omenirea, incotro?", "Dezvoltarea economica durabila", "A patra cale", "Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014", "Economia romaneasca", "Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice", "Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene", "Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala", "Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale" si "Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale". Sapte dintre acestea au recomandari de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultatii de Relatii Economice Internationale din ASE.
In dosarul "ICA" au mai fost condamnati fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de inchisoare si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare.
Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat conditionat in 26 septembrie, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 6 luni
- 15 ani 1 luna
- 14 ani 9 luni
- 11 ani 1 luna
- 10 ani 10 luni
- 4222 zile
- 4025 zile
- 3691 zile
- 3605 zile
- 3605 zile
- 7543 zile
- 4216 zile
- 5782 zile
- 6357 zile
- 3769 zile
- 3621 zile
- 6208 zile
- 5561 zile
- 6166 zile
- 3663 zile
- 4228 zile
- 5901 zile
- 6735 zile
- 5305 zile
- 5232 zile
- 6287 zile
- 6260 zile
- 3317 zile
- 4468 zile
- 6261 zile
- 3720 zile
- 3536 zile
- 4530 zile
- 5334 zile
- 5348 zile
- 6168 zile
- 5329 zile
- 3613 zile
- 3580 zile
- 4453 zile
- 5971 zile
- 4493 zile
- 5754 zile
- 4046 zile
- 6100 zile
- 4607 zile
- 3543 zile
- 3766 zile
- 4878 zile
- 3556 zile
- 3802 zile
- 6618 zile
- 5526 zile
- 4815 zile
nu te lasa dragnea, nici tu, taricene, parjoliti tara poate se vor trezi si nedesteptatii .