Tribunalul Bucuresti a amanat pentru 10 ianuarie o decizie definitiva in cazul cererii de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 6 ianuarie 2017, 23:20 Dosare Anticoruptie


Dan Voiculescu
Foto: danvoiculescu.ro
Tribunalul Bucuresti a amanat, vineri, pentru 10 ianuarie pronuntarea asupra cererii de liberare conditionata depusa de omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), informeaza News.ro. In prima instanta, Judecatoria Sectorului 5 a respins cererea lui Dan Voiculescu, motivand ca a profitat de carentele legislative pentru a obtine cat mai usor zile libere si a dat ca exemplu ca a castigat 60 de zile pentru doua studii la care a lucrat patru ore.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au amanat pentru 10 ianuarie pronuntarea unei decizii definitive privind cererea de liberare conditionata depusa de Dan Voiculescu.

Florian Surghie, avocatul lui Dan Voiculescu, a sustinut, vineri, in fata judecatoarei Georgiana Iorguta de la Tribunalul Bucuresti ca, in penitenciar, omul de afaceri a fost disciplinat si staruitor in munca.

"49 de zile a castigat din munca fizica, la curatenie. Nu cunosc capacitatile lui, dar pentru acele lucrari - ca i-a luat mult, putin - dar a muncit. Munca fizica si intelectuala arata ca e staruitor in munca", a spus avocatul Florian Surghie.

El a precizat ca Dan Voiculescu a participat "cu deosebit interes" si la programul educational de afaceri "Fii propriul tau stapan".

"Judecatorul care a judecat cererea de eliberare s-a erijat in judecator al fondului si l-a anatemizat pe domnul Voiculescu", a mai spus avocatul.

El a sustinut ca omul de afaceri a primit un termen de reiterare a cererii de 11 luni, exact cate lucrari a scris in inchisoare.

La randul sau, procurorul de sedinta a cerut judecatorului sa respinga cererea, ca inadmisibila.

"Nu a dat dovezi temeinice de indreptare. Nu exista dovezi ca inculpatul a consultat in penitenciar biografia indicata in lucrari. Fie nu a consultat bibliografia, fie lucrarile nu sunt stiintifice, fie le-a scris in libertate, fie le-a scris altcineva. In penitenciar nu exista unele lucrari din bibliografie, iar acesta nu a avut acces la calculator si nici nu exista dovezi ca le-a primit de afara", a spus procurorul.

El a adaugat ca inculpatul scria concomitent la sase lucrari, apoi la patru lucrari.

In prima instanta, Judecatoria Sectorului 5 a respins, in 13 decembrie 2016, solicitarea lui Dan Voiculescu si a decis ca el sa mai poata depune o noua cerere in septembrie 2017. Decizia instantei a fost contestata la Tribunalul Bucuresti.

"Lucrarile realizate de catre petent in perioada detentiei nu sunt de natura a dovedi ca acesta s-a indreptat si poate executa restul pedepsei in stare de libertate. In realitate, petentul nu a facut decat sa profite de carentele legislatiei din domeniu pentru a putea obtine cat mai usor zile castig, urmand astfel a fi liberat mai repede. Printre aceste lacune ale legislatiei, pe care petentul le-a exploatat cu nonsalanta, se numara lipsa unei modalitati concrete de control a activitatii pe care persoanele condamnate le desfasoara in timpul programului de lucru, lipsa unei verificari efective a continutului lucrarii, acordarea aceluiasi numar de zile castig indiferent de tipul de lucrare realizata (judecatorul cauzei reaminteste ca petentul a obtinut 60 de zile castig pentru doua studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, in total patru ore), lipsa unor criterii legale care sa permita comisiei de liberare conditionata sa verifice modalitatea de intocmire a lucrarii si sa refuze acordarea zilelor castig", se arata in motivarea Judecatoriei Sectorului 5.

Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, trebuie sa execute cel putin o treime din pedeapsa de zece ani de inchisoare, primita in dosarul privatizarii ICA, pentru a putea fi propus pentru liberare conditionata, pana in prezent acesta executand doi ani si patru luni.

Avocatul lui Dan Voiculescu a inregistrat cererea in 28 noiembrie, la Judecatoria Sectorului 5, iar instanta a stabilit initial termenul de judecata pentru 17 ianuarie. Voiculescu a solicitat instantei sa stabileasca un termen mai scurt de judecata, cererea fiind admisa de Judecatoria Sectorului 5, care a decis ca cererea ca solicitarea sa fie analizata in 13 decembrie.

In 25 noiembrie, cererea lui Dan Voiculescu a fost analizata si de Comisia Penitenciarului Rahova, unde acesta executa pedeapsa. Membrii Comisiei de la Penitenciarul Rahova au analizat cat a executat efectiv din pedeapsa Dan Voiculescu, daca are zile castigate pentru ca a prestat activitati in timpul detentiei, dar si comportamentul acestuia.

In fractia de pedeapsa intra atat perioada executata efectiv de Dan Voiculescu de la incarcerarea sa, in 8 august 2014, cat si zilele castigate pentru ca a prestat activitati in timpul detentiei.

In urma analizarii cererii, membrii Comisiei au stabilit ca Dan Voiculescu nu are in prezent executata o treime din pedeapsa de zece ani de inchisoare, potrivit unor surse din sistemul penitenciar.

Avocatul Gheorghita Mateut declara, pentru News.ro, ca Dan Voiculescu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru liberare conditionata, respectiv fractia din pedeapsa executata, comportament exemplar si staruinta in munca, precizand ca acesta nu a avut abateri de cand a fost incarcerat.

Dupa ce a fost incarcerat, Dan Voiculescu a scris, in mai putin de un an si jumatate, zece carti: "Omenirea, incotro?", "Dezvoltarea economica durabila", "A patra cale", "Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014", "Economia romaneasca", "Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice", "Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene", "Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala", "Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale" si "Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale". Sapte dintre acestea au recomandari de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultatii de Relatii Economice Internationale din ASE.

In dosarul "ICA" au mai fost condamnati fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de inchisoare si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare.

Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat conditionat in 26 septembrie, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1361 vizualizari

  • +10 (12 voturi)    
    eliberati-l (Vineri, 6 ianuarie 2017, 23:50)

    zot [utilizator]

    si pe securistul acesta daca tot vreti sa distrugeti tara;
    nu te lasa dragnea, nici tu, taricene, parjoliti tara poate se vor trezi si nedesteptatii .
  • +8 (10 voturi)    
    Eliberare conditionata. (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 0:03)

    MirceaGeorgescu1 [utilizator]

    Varane, nu fi trist! 10 ianuarie cade intr-o marti, cand sunt 3 ceasuri rele. Macar de unul sa ai parte, cu o baterie ce tine 2 ani!
    • +3 (5 voturi)    
      santaju RCS sa ii fie coliva (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 8:58)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui MirceaGeorgescu1

      pe barba lui de talhar
  • +10 (12 voturi)    
    Turbeaza haita! (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 0:31)

    Ciobanul Bucur [utilizator]

    Daca nu reuseste sa-l elibereze prin frica pe care o inoculeaza seara de seara in oasele sefilor autoritatilor statului, haita A3 va turba si va recurge la atacuri inca nevazute pana acum. Haita devine din ce in ce mai evident inamicul cel mai de temut la adresa sigurantei nationale.
  • +5 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 1:49)

    [anonim]

    • +4 (6 voturi)    
      latrina 3 are pe principiul 2 in 1 (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 10:10)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui

      pastor si actor...shpagasin si actor...etc
  • +4 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 3:20)

    [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
    Nu 10 ianuarie a.c. (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 14:46)

    asavreau [utilizator]

    Să fie 10 ianuarie 2025.Cred-că până atunci restituie ce a furat și se sparge gașca lui de borfași care ne spun zilnic ce bun este escrocul.Am o observație și pentru hotnews,cineva aflat în închisoare este pușcăriaș.Nu insultați oamenii de afaceri.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by