DNA: Vasile Blaga, Gheorghe Stefan si Bruno Berdila foloseau firme fantoma pentru a scoate banii destinati catre partid

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 29 noiembrie 2016, 19:15 Dosare Anticoruptie


Vasile Blaga, la DNA Ploiesti
Foto: Captura Digi 24
Procurorii DNA Ploiesti, care l-au trimis in judecata pe fostul copresedinte PNL Vasile Blaga, sustin ca banii ajunsi la PDL in urma intelegerilor intre Blaga, Gheorghe Stefan si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila erau scosi prin intermediul unor firme de tip fantoma ai caror administratori, martori in dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse intre 200 si 1.500 de lei.

Anchetatorii DNA au identificat in dosarul de coruptie al lui Vasile Blaga mai multe firme fantoma folosite pentru a scoate banii proveniti din contractul dintre o companie nationala din domeniul energiei si Romsys astfel incat sumele, a caror valoare totala se ridica la 10 milioane de lei, sa ajunga la PDL, relateaza News.ro.

"Reprezentantii firmelor implicate in circuitul expus - respectiv martorii: (...) de la S.C. (...) SRL, (...) de la S.C. (...) SRL,(...) de la S.C. (...) SRL si (...) de la S.C. (...) SRL au descris modalitatea in care, in perioada 2011-2012, pe baza unor contracte de prestari servicii fictive incheiate cu beneficiarul S.C. (...) SRL Bucuresti, la sediul careia se deplasau pentru semnarea lor si intocmirea altor documente justificative, au incasat in conturile detinute sumele virate de cea din urma, pe care le-au ridicat in numerar, prezentand - la randul lor - bancii borderouri fictive de achizitii cereale si fier vechi de la persoane fizice. (...) societatile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au facut obiectul contractelor cu S.C. (...) SRL, incheierea lor fiind o justificare a platilor efectuate de aceasta in conturile detinute, in principal, la (...) si au acceptat realizarea acestor operatiuni in schimbul unor comisioane cuprinse intre 200 lei si 1.500 lei, pe care le primeau saptamanal sau la fiecare retragere in numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase in numerar din conturile firmelor mentionate - (...), care a beneficiat si el de un comision de 2% din acestea", se arata in rechizitoriul prin care fostul copresedinte al PNL Vasile Blaga a fost trimis in judecata.

Procurorii sustin ca felul in care banii au fost scosi din doua companii nationale care au incheiat contracte cu firma controlata de Berdila este rezultatul unei intelegeri la nivelul conducerii PDL.

"La nivelul anului 2009, in cadrul formatiunii politice aflate la guvernare - (...) - a existat o intelegere vadita intre persoane cu functii de conducere si anume secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid. Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa ,<<cotizeze>> pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte", se arata in rechizitoriul intocmit de DNA.

Surse judiciare sustin ca una dintre companiile care au incheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al carui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Aceleasi surse sutin ca fostul primar din Piatra Neamt este cel care a pus la punct intregul mecanism prin care peste doua milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind si cel care s-a ocupat de gasirea firmelor care sa subcontracteze pe hartie serviciile prevazute in acele contracte si care sa scoate din banci banii.

"In acest sens, Stefan Gheorghe - in calitate de vicepresedinte al partidului aflat la guvernare - si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana. Respectiva persoana fusese agreata de Stefan Gheorghe si Blaga Vasile si a fost dispusa sa contribuie - indirect - la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica catre diverse societati indicate", mentioneaza documentul citat.

Procurorii sustin ca Gheorghe Stefan si Vasile Blaga, folosindu-se de omul numit la conducerea Transelectrica, ar fi pus la punct organizarea unor licitatii pentru atribuirea unor contracte derulate de compania nationala, licitatiile fiind facute cu dedicatie, iar caietele de sarcini incluzand prevederi care sa favorizeze firma lui Berdila.

"In perioada 2011 - 2012, Stefan Gheorghe l-a informat pe Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului acelei companii nationale din domeniul energiei, se urmarea obtinerea de bani pentru partid. Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala - prin licitatii trucate - cu firma lui Berdila Horatiu Bruno, acesta din urma a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procent prestabilit din valoarea contractelor. Astfel, in perioada 2011 - 2012, Stefan Gheorghe i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa, ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de Berdila Horatiu Bruno o serie de contracte de achizitiiservicii si produse IT. In paralel, Stefan Gheorghe i-a promis lui Berdila Horatiu Bruno ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma omului de afaceri sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb, a pretins si a primit un procent cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte - coordonata de Blaga Vasile - suma totala de aproximativ 10.000.000 lei", se arata in rechizitoriul intocmit de DNA.

Procurorii sustin ca Vasile Blaga a stiut de la inceput la ce faceau referire afacerile dintre Transelectrica si Romsys si ca a fost de accord cu derularea acestora.

In 28 septembrie, Vasile Blaga a fost citat la DNA Ploiesti, iar ulterior procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala in cazul sau si l-au pus sub control judiciar, pentru trafic de influenta, fapta pe care ar fi comis-o cand era secretar general al PDL. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit in patru randuri, prin interpus, suma de 200.000 de euro, precum si 500.000 de euro de la fostul primar al municipiului Piatra-Neamt Gheorghe Stefan.

"In perioada 2011-2012, in calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit in patru randuri, de la o societate comerciala reprezentata de inculpatul Berdila Horatiu Bruno, suma totala de 700.000 euro, in schimbul exercitarii influentei prin intermediul inculpatului Stefan Gheorghe (vicepresedinte al aceluiasi partid) asupra unei persoane care a detinut consecutiv functii de conducere la doua companii nationale, astfel incat firma reprezentata de Berdila Horatiu Bruno sa obtina contracte la cele doua companii nationale", potrivit DNA.

Luni, 28 noiembrie, Vasile Blaga a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA Ploiesti. Totodata, anchetatorii "au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un dosar separat fata de inculpatii Berdila Horatiu Bruno, Stefan Gheorghe precum si fata de alte persoane".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1697 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    iar pe "noi" trimiteau ANAF-ul (Marţi, 29 noiembrie 2016, 19:33)

    rov [utilizator]

    sa ne sugrume...
    Ce patrie mandra si de aparat avem...
  • +1 (1 vot)    
    . (Marţi, 29 noiembrie 2016, 21:12)

    theo667 [utilizator]

    ala 2% ala 10% ala 15 %, numire politica contract pe naspa iar 20% la partid 20% la profit buzunar, 20% la buget si de acolo iar se fura 2% 10% si morisca merge si oamenii mor in spitale si din scoli ies analfabeti si 4 milioane pleaca afara si raman doar ei si noi si noi murim si ei la fel uneori dar vin copiii lor si atunci iti indemni copilul sa plece si el unde ovedea cu ochii
  • 0 (0 voturi)    
    muma vs ciuma (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 1:36)

    r365 [utilizator]

    am mai observat asta, unele firme si unii oameni sunt cu nume si prenume, altii puncte-puncte sau "o firma" si "un om de afaceri". Numai unii trebuie patati?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by