EurActiv: Dosarul EADS a fost clasat de procurorii germani, din lipsa de probe

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 15 noiembrie 2016, 17:30 Dosare Anticoruptie


Logo EADS in Augsburg, Germania
Foto: Agerpres/AP
Procurorii Parchetului din Munchen, care investigau posibile fapte de coruptie in legatura cu contractul de securizare a frontierelor Romaniei, cunoscut ca "Dosarul EADS", au inchis cercetarile, in lipsa unor probe care sa duca la inculparea cuiva, scrie EurActiv.ro.

"Dosarul a fost inchis in 29 septembrie. Documentul de clasare a dosarului nu este public. Cercetarile au fost oprite din cauza ca presupusele fapte de coruptie nu au putut fi dovedite, nu au fost gasite suficiente probe pentru aputea pune vreo persoana sub acuzare", a declarat, luni, Hildegard Baeumler-Hoesl, sefa procurorilor specializati in investigatii economice din landul Bavaria.

Intrebata despre cooperarea cu autoritatile judiciare romane in acest dosar, Baeumler-Hoesl a declarat ca, in ciuda sprijinului primit in ancheta de la procurorii romani, probele adunate tot nu au fost suficiente pentru a acuza pe cineva.

"Au fost patru persoane investigate in acest dosar, acum cazul este oficial clasat. Legea germana prevede ca, odata cu aparitia de noi probe, el poate fi redeschis oricand pana la momentul la care se implinesc cinci ani de la momentul presupusei fapte de coruptie, dar acum cazul este oficial inchis", a completat procurorul-sef.

In luna mai a acestui an, deci cu doar patru luni inainte ca procurorii germani sa opreasca cercetarile si sa claseze ancheta, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, declara, intr-un interviu pentru ziare.com, ca procurorii germani si cei romani au semnat un parteneriat pentru a colabora in aceasta ancheta.

"De curand, am semnat un acord pentru infiintarea unei echipe comune de ancheta cu Parchetul din Germania. Deci vom avea un schimb de informatii si cu colegii din Germania. Sa speram ca vom avea un raspuns cat de curand si in acest dosar", spunea atunci Kovesi.

Intrebata despre stadiul anchetei in dosarul EADS, Kovesi arata ca sunt investigate fapte de abuz in serviciu, de dare si luare de mita.

"Nu s-au facut inculpari pana acum. E un dosar complex, cu multe activitati care trebuie verificate, contractele s-au derulat pe o perioada mare de timp, sunt sute de functionari implicati", mai spunea procurorul-sef al DNA.

Pe de alta parte, aceasta se plangea de faptul ca procurorul de caz are un numar extrem de mare de dosare, motiv pentru care ancheta nu merge suficient de repede.

"Procurorul care are aceasta investigatie are peste o suta de dosare, o parte din Microsoft precum si alte dosare deja cunoscute publicului, complexe. Pentru ca nu avem toate resursele in acest moment, investigatiile merg mai incet. Este greu sa ii ceri unui procuror cu 120 de dosare sa lucreze ritmic in toate. Microsoft si EADS sunt prioritati, dar e un singur procuror. Am incercat sa suplinim procurorul prin atribuirea unui numar mai mare de politisti", explica atunci Kovesi.

Citeste mai multe detalii despre investigatiile procurorilor germani in acest dosar pe EurActiv.ro






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2472 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    prea groasa (Marţi, 15 noiembrie 2016, 18:18)

    middle_brick [utilizator]

    Era mult prea groasa sa fie scoasa la lumina chiar si pentru germani, au preferat sa o îngroape. Dupa scandalul volkswagen mai multa precauție se impune iar DNA-ul Romaniei nu e chiar FBI-ul SUA.
  • 0 (0 voturi)    
    Kövesi si DNA... (Miercuri, 16 noiembrie 2016, 8:59)

    Stef_and [utilizator]

    Isi cauta de lucru daca nu are...
    Sute-mii de functionari implicati- jumate tara chiar- doar ei magistratii sunt perfecti - probleme doar cu psihicul la unii- la marea majoritate alcohol-ul.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by