Un fost subaltern al lui Sorin Blejnar, suspect si el, nu a fost gasit de catre procurori - motivare

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 19:55 Dosare Anticoruptie


Dan Stroe, un fost director in ANAF, subaltern al lui Sorin Blejnar in perioada in care acesta era presedintele ANAF, suspect in dosarul de trafic de influenta instrumentat de DNA Ploiesti, nu a fost gasit de procurori pentru a fi audiat. In fata completului de la Tribunalul Prahova, in cadrul sedintei in care s-a decis arestarea sa preventiva, Sorin Blejnar a sustinut ca nu s-a putut dovedi influenta sa asupra subalternului si ca acesta ar fi putut actiona singur. Numele lui Stroe apare si in dosarul clanului "Butoane", procurorii spunand ca acesta i-ar fi protejat pe interlopi, relateaza News.ro.

Sorin Blejnar nu este singurul suspect din dosarul de trafic de influenta in care procurorii DNA Ploiesti cerceteaza modalitatea de atribuire a doua contracte de informatizare in valoare de 15 milioane de euro, al caror beneficiar a fost ANAF, contracte din care fostul presedinte al institutiei ar fi primit 20%.

Conform motivarii arestarii preventive a lui Blejnar, in dosar mai exista un suspect, pentru care procurorii nu au cerut arestarea preventiva intrucat acesta nu a putut fi gasit pana in momentul in care Blejnar a fost prezentat instantei cu propunere de arestare.

Surse judiciare au declarat ca suspectul care nu a fost gasit de catre anchetatori, la inceputul acestei saptamani, pentru a fi dus la audieri, este Dan Stroe, fost director al Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in perioada in care ANAF era condusa de Sorin Blejnar. Stroe este cel prin care, conform anchetatorilor, Blejnar ar fi intrat in legatura cu reprezentantul companiei de la care a primit mita trei milioane de euro.

"Conform acuzatiilor prezentate de catre organul de urmarire penala, in anul 2011, suspectul S.D., in calitate de director al Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a pretins de la reprezentantii societatii comerciale R. SRL Bucuresti, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu si anume in schimbul incheierii unor contracte de furnizare produse si servicii IT, urmare derularii a doua proceduri de achizitie organizate de respectiva institutie publica, un procent de 20% din valoarea acelor contracte, respectiv nr. 1106240/20.10.2011 si nr. 1106398/28.10.2011 pe care le-a si semnat, si a primit astfel, pentru sine si pentru inculpatul S.B., in perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, suma totala de 13.172.520 lei, transferata de societatea R. SRL Bucuresti (subcontractorul societatilor castigatoare) in contul unei societati cu comportament tip "fantoma" controlata de suspect - societatea I. D. SRL Bucuresti, in baza unor contracte fictive de prestari servicii informatice incheiate intre cele doua firme", se arata in motiovarea arestarii preventive a lui Blejnar.

Acelasi document face, de asemenea, referire la faptul ca intre Dan Stroe si seful sau de la acea vreme Sorin Blejnar ar fi existat mai mult decat relatii profeionale, "intre cei doi existind si o anume relatie in afara raporturilor de serviciu (dupa cum chiar inculpatul B.S. a recunoscut)".

Totodata, sursa citata precizeaza ca, in fata completului de judecata de la Tribunalul Prahova, Sorin Blejnar a incercat sa se apere spunand ca nu exista dovada conform careia el l-a influentat pe Dan Stroe sa actioneze in favoarea unei anumite firme si ca acesta ar fi putut actiona singur.

"Judecatorul de drepturi si libertati va respinge apararea inculpatului, in sensul ca infractiunea de care este acuzat inculpatul nu ar indeplini elementele de tipicitate ale infractiunii de trafic de influenta intrucit nu s-a putut dovedi care era influenta inculpatului B.S. asupra suspectului S.D. iar din modalitatea in care suspectul S.D. a savarsit infractiunea de luare de mita ar rezulta faptul ca acesta a actionat in mod independent, nefiind astfel nevoie de interventiile inculpatului B.S.. Infractiunea de trafic de influenta s-a realizat in modalitatea acceptarii promisiunii de a primi un comision in valoare de 20% din valoarea contractului, iar suspectul S.D. era subordonat in mod direct inculpatului B.S.", se mai arata in motivarea arestarii preventive a lui Sorin Blejnar.

Conform aceleiasi surse, Dan Stroe, prin prisma functiei detinute si a atributiilor de serviciu, urma sa gestioneze procedurile de atribuire a contractelor de informatizare a ANAF.

Acesta nu este primul dosar penal in care apare numele fostului director din ANAF. In anul 2012, numele lui Stroe a aparut intr-un dosar in care procurorii DIICOT cercetau fapte de evaziune fiscala comise de catre membrii clanului interlop "Butoane", ai carui membri sunt suspectati ca au derulat operatiuni de import sau achizitii/livrari intracomunitare de bunuri, fara a inregistra in documentele contabile operatiunile realizate, dar si ca au inregistrat operatiuni nereale, in scopul obtinerii rambursarii ilegale de TVA.

Un alt caz de disparitie al unei persoane apropiate lui Sorin Blejnar este cel al fostului sef de cabinet al acestuia, Codrut Marta. Disparitia lui Marta a fost declarata pe 25 mai 2012, de catre a doua sotie a acestuia, Andreea Marta. Ea a precizat ca si-a vazut ultima data sotul pe 21 mai 2012.

In luna martie a acestui an, prima sotie a lui Codrut Marta, Raluca Merfu, a cerut declararea judecatoreasca a mortii fostului sot, disparut de aproape patru ani, deoarece dorea sa vanda un apartament cumparat impreuna cu acesta.

Numele lui Codrut Marta a fost vehiculat in mai multe dosare de evaziune fiscala, fiind cercetat alaturi de fostul presedinte ANAF Sorin Blejnar si de alte persoane cu functii de conducere in autoritati de control ale statului. In legatura cu disparitia lui au fost audiate mai multe persoane, cunoscuti si apropiati ai acestuia, printre care si Sorin Blejnar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1755 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    E clar (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 20:15)

    mitg [utilizator]

    Ori e in Elvetia, ori ... nu mai e.
  • 0 (0 voturi)    
    Pe cand si (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 21:13)

    NWalker [utilizator]

    Comanita?un exemplar rar al caror idoli erau (si nu ma indoiesc ca mai sunt) marii sefi ai vamilor diiiin...Ucraina. trageti singuri concluziile
  • 0 (0 voturi)    
    se strange latul (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 23:57)

    Mekanee [utilizator]

    Dar pe Sorin Florea, cand il ia DNA-ul? Toti banii prin el si prin Dragos s-au luat, de asta se da Blejnar corect!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by