Seful Inspectoratului Scolar Judetean Mures, Stefan Somesan, in arest la domiciliu

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 4 noiembrie 2016, 20:31 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Mures a respins, vineri seara, propunerea de arestare preventiva formulata de DNA si a decis arestarea la domiciliu a sefului Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, retinut in urma cu o zi de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Targu Mures, pentru abuz in serviciu si uzurparea functiei, in cazul infiintarii Liceului Teologic Romano-Catolic 'Rakoczi Ferenc' din Targu Mures, informeaza Agerpres.

Incheierea Tribunalului Mures nu este definitiva si poate fi atacata cu contestatie.

In acelasi dosar, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, este urmarit penal sub control judiciar pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Procurorii sustin ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliul Local al municipiului Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal.

In acest context, Consiliul de Administratie al ISJ a votat in unanimitate acordarea Avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic.

'In realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Somesan Stefan, in calitate de inspector scolar general al Inspectoratul Scolar Judetean Mures, cu incalcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca: incepand cu anul scolar 2014-2015, sa se infiinteze o noua unitate de invatamant, cu personalitate juridica, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile si obligatiile privind autorizarea de functionare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar si nedidactic, se transfera partial unitatii de invatamant de stat cu personalitate juridica, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic. In aceeasi zi, inculpatul Somesan Stefan a emis o alta decizie prin care incepand cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit in functia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef', arata DNA.

La 16 septembrie 2014, CL Targu Mures a emis o hotarare din care rezulta ca infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra in vigoare sub conditia prezentarii din partea ISJ Mures a actului de infiintare a acestuia, insa, pentru ca prevederile hotararii nu puteau fi respectate, Stefan Somesan a revenit asupra celor doua decizii si, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amanat termenul prevazut pentru infiintarea Liceului Romano-Catolic, precum si numirea directorului acestui liceu, mai spun anchetatorii.

'Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Mures a transmis Primariei avizul conform privind reteaua scolara pentru unitatile de invatamant preuniversitar din Municipiul Targu Mures, pentru anul scolar 2015-2016, emis de inculpatul Somesan Stefan in care, la pozitia 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul de administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Mures nu trebuia sa acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, in conditiile in care nu s-au facut precizari referitoare la modul de infiintare a acestuia, la numarul de elevi, la profilul si la structura unitatii de invatamant nou infiintata prin divizare', arata procurorii anticoruptie.

Potrivit comunicatului DNA, la sfarsitul lui august 2015, Somesan, desi, potrivit normelor legale, nu detine prerogative care sa vizeze infiintarea unor unitati de invatamant preuniversitar ;i nici prerogative pe linia autorizarii provizorii de functionare ori acreditarii unor astfel de unitati de invatamant a dispus, infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul National 'Unirea' la acest nou liceu si transferarea autorizarii de functionare provizorie/acreditarea acordate de MENCS catre unitatea scolara nou infiintata.

'Astfel, inculpatii Somesan Stefan si Tamasi Zsolt-Jozsef, in calitatile mentionate mai sus, pentru anii scolari 2015-2016 si respectiv 2016-2017, cu incalcarea dispozitiilor legale, au permis si permit in continuare cu buna stiinta functionarea Liceului Teologic Romano-Catolic Targu Mure, cunoscand ca aceasta unitate de invatamant nu a fost autorizata. Astfel, inculpatii, au vatamat interesele legitime ale unitatilor scolare si ale celor 328 elevi, care, in tot anul scolar 2015-2016, au functionat in cele 12 clase, fara a exista vreo autorizare provizorie de functionare sau acreditare, asa incat, cursurile scolare pe care le-au urmat nu erau recunoscute', spun procurorii.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, arata DNA.

Institutia Prefectului - Judetul Mures a atacat in contencios administrativ HCL Targu Mures din 16 septembrie 2014, care prevedea infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic, iar la data de 13 martie 2015, Tribunalul Mures a dispus anularea hotararii, masura fiind mentinuta si de Curtea de Apel Targu Mures la data de 3 februarie 2016.

Dupa atacarea hotararii de catre Institutia Prefectului - Judetul Mures, prefectul din acea perioada, Vasile Liviu Oprea, a fost schimbat din functie de catre Guvernul Ponta.

In luna august, in acest an, Corpul de Control al ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice s-a aflat la Targu Mures pentru verificarea documentelor emise de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Mures, care au dus la infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic 'Rakoczi Ferenec' in aceeasi incinta cu Colegiul National Unirea, fapt ce a stat la originea unor tensiuni intre cele doua unitati de invatamant.

Ultima situatie tensionata, care a necesitat mediere, a vizat solicitarea venita din partea Liceului Teologic Romano-Catolic, printr-o serie de politicieni UDMR, de evacuare a doua sali de clasa ale Colegiului National Unirea din Targu Mures, desi pentru spatiile respective exista o conventie incheiata intre Primaria Targu Mures si Statusul Romano-Catolic, valabila pana in 2019.

Reprezentantul Primariei Targu Mures in Consiliul de Administratie al Colegiului National Unirea, Valentin Bretfelean, reclama atunci ca tensiunile aparute isi au radacina in actiunile ISJ Mures din anul 2015, cand s-a decis infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic.

Acesta arata ca, prin "modificarea fortata" a planului de scolarizare, fara a consulta Consiliul de Administratie al Colegiului National Unirea, ISJ Mures a desprins mai multe clase din acest colegiu pentru ca noua entitate sa ajunga la 300 de elevi, dupa ce initial era vorba ca liceul respectiv se va forma exclusiv cu clase luate de la Colegiul Reformat Bolyai.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1652 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by