Rechizitoriu DNA: Discutiile cu Nelu Iordache arata ca reprezentantii CNADNR doreau sa incheie un contract pagubos pentru companie

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 31 octombrie 2016, 13:04 Dosare Anticoruptie


Nelu Iordache
Foto: Agerpres
Din discutiile purtate cu omul de afaceri Nelu Iordache reiese interesul reprezentantilor CNADNR de a incheia contractul pentru modernizarea DN 67C - Transalpina intr-o forma care producea pagube companiei, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, consultat de Agerpres.

Concluzia a fost formulata in baza unei convorbiri telefonice dintre Iordache si un reprezentant al CNADNR, care a fost interceptata de anchetatori.

"Pare ca-n aceasta convorbire Iordache Nelu sondeaza reactia reprezentantilor CNADNR si incearca sa gaseasca adevaratul sens al imprejurarilor, al intamplarilor. Nu se cunoaste daca acesta ar fi semnat intr-adevar contractul in varianta in care i-a fost remisa, cu plata prin bilete la ordin emise in lei, insa este lesne de observat nelinistea pe care i-o provoaca lui (...) posibilitatea semnarii contractului in aceasta varianta si energia cu care incearca sa-l convinga pe Iordache Nelu sa nu semneze. Rezulta din aceasta convorbire ca exista un interes explicit al reprezentantilor CNADNR pentru incheierea contractului in varianta pagubitoare pentru companie a platii prin bilete la ordin emise in euro", se arata in rechizitoriu.

In discutie se face referire si la o adresa transmisa Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova pentru realizarea unei analize comparative privind plata in lei sau euro, care ar fi trebuit sa reprezinte o justificare pentru semnarea contractului in forma dorita de Nelu Iordache.

"Hartia despre care vorbesc cei doi este o adresa inregistrata la CNADNR (...) prin care se solicita DRDP Craiova sa faca o analiza a avantajelor si dezavantajelor semnarii contractului in lei, respectiv euro (...), insa al carei sens si logica adevarate il reprezinta crearea unei justificari pentru a se putea dezvinovati, a unui paravan in spatele caruia s-ar putea proteja, pentru reprezentantii DRDP Craiova care urmau sa semneze contractul intr-o varianta despre care insusi Lumezeanu Adrian spune ca 'pe parte contabila, n-ar fi posibil lucrul asta'", se mai mentioneaza in rechizitoriu.

Procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul DNA au dispus trimiterea in judecata a unor sefi si angajati din cadrul DRDP Craiova, acestia fiind acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, au fost deferiti justitiei Adrian Lumezeanu, director regional al DRDP Craiova, Doina Ilie, director economic, Delia Mihaela Nedelcu, sef Serviciu organizare si derulare achizitii, Emil Ion Pana, consilier juridic, si Florina Iovan, persoana desemnata sa efectueze controlul financiar preventiv.

De asemenea, omul de afaceri Nelu Iordache a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Faptele din acest dosar au legatura cu atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina.

Procurorii anticoruptie spun ca inculpatii Lumezeanu, Ilie, Nedelcu si Pana au incalcat legea privind achizitiile publice, semnand, la data de 5 septembrie 2008, un contract privind modernizarea DN 67C Bengesti - Sebes pe o portiune de 148 km (Transalpina), cu o societate reprezentata de omul de afaceri Nelu Iordache.

"In cuprinsul documentului a fost introdusa o clauza diferita de prevederile documentatiei de atribuire, potrivit careia plata lucrarilor de catre CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin in euro platibile in lei la cursul BNR euro/leu valabil la data platii. Aceasta clauza a fost introdusa la solicitarea omului de afaceri care a si conditionat semnarea contractului de introducerea acestei modificari", se arata in comunicatul citat.

Astfel, in perioada 2008 - 2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un numar de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vandute catre mai multe institutii de credit.

"In urma acestui demers infractional a fost cauzat CNADNR un prejudiciu in suma de 45.798.769 lei, reprezentand echivalentul diferentei de curs valutar dintre momentul emiterii unui numar de 48 de bilete la ordin in euro si momentul platii lor in lei. In acelasi timp a fost obtinut un folos patrimonial pentru firma reprezentata de inculpatul Iordache Nelu, constand atat in transferul riscului valutar din sarcina acestuia in sarcina CNADNR, cat si in obtinerea unui pret mai bun pentru biletele la ordin vandute decat ar fi obtinut daca ar fi fost emise in lei", mai arata DNA.

Inculpata Florina Iovan a acordat viza de control financiar preventiv pentru acest contract.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Nelu Iordache, Delia Mihaela Iordache si Adrian Lumezeanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Omul de afaceri Nelu Iordache a mai fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie pentru infractiuni similare in aprilie 2013 si mai 2014.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4184 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    Povesti de pe Olt si Jiu (Luni, 31 octombrie 2016, 13:51)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Craiovolgutza, cuibusori de hotii. Printre cele mai corupte administratii din tara. O mafie locala pusa pe un jaf nesimtit si o populatie care viteaza hoti dupa chipul si asemanarea sa. Sub Olgutza, furturile si coruptia au fost aduse la un nivel de neintrecut.
  • +3 (3 voturi)    
    ??? (Luni, 31 octombrie 2016, 13:52)

    sorvas [utilizator]

    L-au luat pe DeNiro ?
  • -1 (3 voturi)    
    sunt si eu curios... (Luni, 31 octombrie 2016, 14:26)

    cristianaxl [utilizator]

    ptr ca directorul si asociatul companiei romstrade a intreprins acte de coruptie, dovedite a fost inchis si firma bagata in insolventa (probabil faliment...numai stiu evolutia ei)

    - ce s-a intamplat cu directorii spaguiti din CNADR?...au fost si ei arestati?

    asa ca o paralela...ce s-a intamplat cu Microsoft, ca si companie...si directorii acesteia dupa ce s-a dovedit ca a intreprins acte de coruptie in romania....a fost inchisa?..insolventa?....directorii arestati?

    aaaa....e firma straina si noi ca niste sclavi ce suntem nu trebuie sa le dam un sut in dos...ptr ca noi suntem niste milogi la mana americanilor

    dar stie careva procedura de achizitii folosita de statul roman cand a concesionat perimetrele de exploatare a gazelor?...ca toata lumea stie ca acolo foreaza Chevron...dar licitatie ioc...aaaa?...am uitat...sclavi
    Isi aduce aminte cineva ca statul roman sa fi facut licitatie pentru autostrada Bechtel?

    Traiasca alianta romano-sovietica...in locul cuvantului "sovietica" puteti pune "americani" sau "UE" tot acelasi statul de sclavi in genunchi suntem
    • +4 (4 voturi)    
      Esti in eroare (Luni, 31 octombrie 2016, 15:13)

      skanda7 [utilizator] i-a raspuns lui cristianaxl

      Microsoft n-are nici o treaba cu invartelile ce s-au facut in dosarul ala. Ca sa intelegi cum a fost iti dau un exemplu: sa presupunem ca tu ai o ferma si vinzi mere cu 3lei/kg. Ghita afla ca statul vrea 10 tone de mere si isi face o firma care vinde mere. Dar nu le da statului cu 3lei ci cu 30 lei/kg. Din banii primiti iti plateste tie merele si restul ii baga in buzunar sau ii imparte cu directorasul de la firma de stat ce a aprobat cumpararea. Schema se aplica la toate achizitiile ce se fac la stat. De asta suntem saraci, prosti, bolnavi si n-avem autostrazi. End of story.
  • 0 (0 voturi)    
    Asa e peste tot. (Luni, 31 octombrie 2016, 15:08)

    Johanis [utilizator]

    Angajatii statului, cei cu functii mari si putere de decizie pe contracte adevarate, nu urmaresc decat interesul propriu.
    Asa au fost facute marile privatizari din epoca nastase, asa se fac si acum marile contracte. Gandirea acestora e una simpla si anume "statul suntem noi", prin urmare ceea ce apartine statului trebuie sa ajunga in buzunarele noastre. Simplu.
    Daca cineva ar verifica ce oferte adevarate au primit societatile romanesti lansate la privatizare si cine a pus mana pe ele (pe bani de nimic) ar zice ca Romania este sat fara caini. Dar cine au fost singurii caini pana sa intre putin DNA-ul in ei?
    Saguna si nemuritorul Vacaroiu - mai marii Curtii de Conturi.
    uite ce foto frumoasa in link-ul asta

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_V%C4%83c%C4%83roiu
  • +1 (1 vot)    
    diferente de curs (Luni, 31 octombrie 2016, 15:34)

    maxi lopez [utilizator]

    Este posibil ca treaba asta sa fie doar o problema birocratica - si fiind finantarea pe bani europeni sa fi vrut aia de la CNADR ca sa se potriveasca euro pe euro si sa nu apara diferente de curs.

    Inteleg ca a aparut o diferenta de curs valutar in sensul ca a crescut euro si de Niro a facut profit din treaba asta, dar daca aparea in sensul celalalt ce s-ar fi intamplat?

    Nu se poate prevedea cursul valutar - nu se stia la momentul semnarii contractului cine din cele 2 parti o sa castige de pe urma unei miscari a cursului.

    In concluzie de data asta cazul pare exagerat.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by