Aristotel Cancescu, retinut 24 de ore pentru luare de mita

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 26 octombrie 2016, 17:37 Dosare Anticoruptie


Aristotel Cancescu
Foto: AGERPRES
Aristotel Cancescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Brasov, a fost retinut miercuri pentru 24 de ore de procurorii DNA sub acuzatia de luare de mita (3 fapte) si abuz in serviciu.

Acesta va fi prezentat joi Tribunalului Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In acest dosar, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile fata de Claudiu Coman, la data faptelor consilier judetean, acuzat de complicitate la luare de mita si instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata.

In cauza mai sunt urmariti:
  • CIRICA CRISTIAN EMIL, la data faptei director al Directiei investitii, urbanism si amenajarea teritoriului, acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
  • ISPAS RADU PETRU, la data faptei administrator public al judetului Brasov, acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
  • POPESCU AURELIA, la data faptei director economic executiv in cadrul Consiliului Judetean Brasov, acuzata de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
  • IOSIF RAZVAN, la data faptei administrator al unei societati comerciale, acuzata de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.
Care sunt acuzatiile procurorilor:

In contextul campaniei electorale din anul 2012, Cancescu, in calitate de presedinte al filialei judetene a PNL, a pretins de la trei persoane bani si alte foloase, in suma totala de 105.000 lei, si angajarea unor persoane in cadrul Agentiei Judetene de Dezvoltare Durabila, pentru ca in schimb sa ii puna pe cei trei pe pozitii sigur eligibile pe lista de candidati pentru Consiliul Judetean Brasov.

Una dintre cele trei persoane este si Coman Claudiu care, la acea vreme, era sef de campanie electorala si consilier judetean. In aceasta calitate, Coman Claudiu a primit de la una dintre viitoarele candidate la functia de consilier judetean, in biroul sau din cadrul CJ Brasov, suma de 50.000 lei.

Banii respectivi au fost predati casieriei partidului, fara documente, fiind utilizati pentru materiale electorale, consecinta fiind alegerea celor trei persoane in functia de consilier judetean.

In aceleasi circumstante, in perioada 2012-2013, Cancescu Aristotel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, la cererea inculpatului Coman Claudiu, a dat dispozitii pentru intocmirea formala a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat. Referatele respective au fost semnate in prealabil si de Cirica Cristian Emil, Popescu Aurelia si Ispas Radu Petru.

Prin intermediul acestor documente, Cancescu a justificat trei dispozitii pe care le-a dat ulterior si initierea si adoptarea unor hotarari pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al consiliului.

Prin aceste demersuri, sub pretextul achizitiei de softuri educationale/servicii, a fost aprobata suma de 675.000 lei.

In continuare, avand acceptul si promisiunea presedintelui Consiliului Judetean Brasov ca va aloca banii respectivi, dar si pentru a realiza o aparenta de legalitate, Coman Claudiu si-a folosit influenta ce decurgea din calitatile mentionate mai sus si a cerut unui numar de 15 primari din judet (de aceeasi orientare politica) sa formuleze cereri prin care sa solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezerva pentru achizitia de softuri educationale, lucru pe care acestia din urma l-au si facut.

Dupa formularea acestor cereri, intre societatea administrata in fapt de Iosif Razvan si primariile respective sau direct cu scolile din aceste localitati, au fost incheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, in speta tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a caror valoare a totalizat suma de 675.000 de lei.

In unele cazuri au fost incheiate contracte fara ca unitatile de invatamant sau primarile sa detina calculatoare si, in plus, softurile vandute nu erau licentiate sau avizate de Ministerul Educatiei ca fiind corespunzatoare programei de invatamant pentru ciclul gimnazial.

Ulterior, societatea furnizoare a softurilor, dupa scaderea cheltuielilor facute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), a retras restul de bani in numerar, in mai multe transe.

Banii au fost apoi remisi lui Coman Claudiu, din care acesta a folosit suma de 86.000 de lei pentru a-si asigura locul pe o pozitie sigur eligibila pe lista candidatilor pentru Consiliul Judetean Brasov.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Coman Claudiu, trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
  • - sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat,
  • - sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie - Structura Centrala si organul de politie desemnat cu supravegherea cu privire la schimbarea locuintei,
  • - sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere intocmit sau ori de cate ori este chemat,
  • - sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov,
  • - sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonantele de dispunere a controlului judiciar,
  • - sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4191 vizualizari

  • +3 (5 voturi)    
    Il puteti retine si 24 de ani. (Miercuri, 26 octombrie 2016, 17:53)

    Johanis [utilizator]

    Ce parcurs politic!

    Dupa 1990

    FSN
    PSD
    PD
    PNL
    ALDE

    si acum DNA.
  • +2 (2 voturi)    
    Hai, DNA-uleeee!!! (Miercuri, 26 octombrie 2016, 18:37)

    Ricochet [utilizator]

    Dumnezeule, si cand te gandesti ca "Brasov" e doar la inceputul alfabetului!

    Ma intreb daca nu cumva baietii astia de toata isprava de la DNA (toata stima, altminteri!!!) vor fi nevoiti sa o ia din nou de la litera "A", dupe ce epuizeaza alfabetul acestor lichele...
  • +2 (2 voturi)    
    alde (Miercuri, 26 octombrie 2016, 18:50)

    zot [utilizator]

    si justitia!
  • +3 (3 voturi)    
    Aristotel treci in banca, ai 4!Sa vii cu parintii (Miercuri, 26 octombrie 2016, 19:04)

    Plagarus [utilizator]

    Echipa " selecta " de vatafi / arendasi peste municipii si judete : Tudor Pendiuc, Constantin Boșcodeală, Romeo Stavarache, Aristotel Căncescu, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu,Vanghelie,Oprescu,Popescu Piedone ,Nicolescu,Ghe Bunea Stancu,Cristinel Bîgiu,Horea Uioreanu,Gabriel Boriga,Ion Prioteasa,Borboly Csaba,Raduly Robert Kalman,Mircea Moloț,Silvian Ciupercă,Alexandru Stoica,Cristian Adomniței,Gheorghe Nichita,Cătălin Cherecheș,Adrian Duicu,Dorin Florea,Gheorghe Ștefan,Minel Prina,Mircea Cosma,Iulian Bădescu,Ioan Cindrea,Cătălin Nechifor,Titu Bojin s.a.m.d.

    Ce partid credeti ca este cel mai bine reprezentat in acest pomelnic al " alesilor " de trista aducere aminte?
  • +2 (2 voturi)    
    "Si in doua temniti large... (Miercuri, 26 octombrie 2016, 21:24)

    John M. [utilizator]

    Cu de-a sila sa-i aduni
    Sa dai foc la puscarie
    Si la casa de nebuni"...

    Adunati-i, inchideti-i si aruncati cheile !
  • +1 (1 vot)    
    vedea-l-as iesind mos din (Miercuri, 26 octombrie 2016, 21:38)

    __alex__ [utilizator]

    puscarie....
  • +1 (1 vot)    
    Maruntis!! (Miercuri, 26 octombrie 2016, 22:29)

    Stef_and [utilizator]

    Doar atat - aproape nimic- iar e praf in ochi!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by