Tot mai multi urmariti penal isi recunosc faptele de coruptie: Relu Fenechiu, SOV, Viorel Hrebenciuc, Horia Uioreanu, lotul Microsoft

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Vineri, 14 octombrie 2016, 18:35 Dosare Anticoruptie


Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, printre primii care si-au admis vinovatia
Foto: cdep.ro
Intr-o singura zi, doua stiri diferite anuntau faptul ca doi inculpati, din dosare de coruptie diferite, si-au recunoscut vinovatia - este vorba de Sorin Ovidiu Vintu si Relu Fenechiu. Marturisirile lor sunt insa doar cele mai recente dintr-un sir intreg de astfel de "spovedanii" facute fie in fata procurorilor, fie a judecatorilor. De la Dorin Cocos sau Gheorghe Stefan "Pinalti" la Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, mai multi politicieni si oameni de afaceri si-au recunoscut faptele de coruptie comise, dupa ce initial au sustinut ca sunt nevinovati sau au refuzat sa o faca.

Mediafax scrie ca Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, a incheiat un acord de vinovatie cu procurorii DNA, acesta recunoscand faptele de trafic de influenta si spalare de bani pe care le-a comis in calitate de deputat. Procurorii anticoruptie din Ploiesti l-au trimis in judecata pentru trafic de influenta si spalare de bani, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de deputat, acesta semnand un acord de recunoastere a vinovatiei, in prezenta avocatului, prin care cele doua parti s-au pus de acord in privinta pedepsei, urmand sa execute 3 ani si zece luni daca judecatorii vor fi de acord. Detalii aici.

Vineri, Vintu scrie pe blogul personal ca, in dosarul in care mai sunt implicati Bogdan Olteanu si Liviu Mihaiu, si-a recunoscut vinovatia, si va fi condamnat prin procedura simplificata. Oficiali ai DNA au declarat la solicitarea News.ro ca nu a fost solutionata cauza penala in ceea ce ii priveste pe Sorin Ovidiu Vintu si Bogdan Olteanu. Detalii aici.

Alte cazuri de recunoastere a faptelor din dosare de coruptie:


Dosarul licentelor Microsoft

Toti cei patru inculpati si-au recunoscut vinovatia pe 3 octombrie 2016, la ultimul termen din dosar. Este vorba de:

Dorin Cocos, om de afaceri: "Jur cu mana pe inima ca regret din tot sufletul faptele pe care le-am facut. Nu le mai pot indrepta, decat printr-o atitudine civilizata, in cazul in care ma veti condamna la munca in folosul comunitatii. Imi pare rau pentru ce am facut. Nu imi doresc decat sa fiu un om normal. Sigur nu o sa mai fac acest lucru, am gresit. Nu am vrut sa fac niciodata lucruri de felul acesta, imi doresc doar sa ma indrept ca un bun roman ce sunt".

Nicolae Dumitru, om de afaceri, aproape ca a izbucnit in lacrimi in timp ce le citea magistratilor de pe o foaie realizarile sale.

Gheorghe Stefan, fost primar al municipiului Piatra Neamt, a recunoscut si el, desi in timpul anchetei a refuzat sa faca acest lucru, spre deosebire de ceilalti trei inculpati: "Ma consider vinovat. Din afacerea Microsoft nu am pretins si nu am primit bani. Vorbesc cu mana pe Biblie. Sunt vinovat pentru ca am exercitat influenta asupra lui Gabriel Sandu. Vreau sa colaborez cu organele judiciare, sa vedem unde au ajuns banii. Merit o pedeapsa. Regret ce am facut. Daca as fi stiut legile, nu as fi ajuns in fata dumneavoastra", le-a spus Gheorghe Stefan magistratilor.

Gabriel Sandu, fost ministru: "Recunosc ce am facut. Recunosc ca am primit 2 milioane euro si i-am folosit la plata campaniei electorale".

Detalii pe Agerpres.ro

Ulterior, acestia au fost condamnati la inchisoare cu executare. Vezi aici.

Viorel Hrebenciuc, fost deputat PSD; octombrie 2015 - si-a recunoscut faptele in fata judecatorilor de la Curtea Suprema. Le-a povestit magistratilor ca a acceptat sa intervina pe langa functionarii unor institutii din Bacau pentru ca Paltin Sturdza sa intre in posesia a 43.000 de hectare de padure. In schimb, fostul deputat urma sa primeasca 12.000 de hectare, prin incheierea unui act aditional pe numele fiului sau.

Interesant este insa cum, cu un an inainte, Hrebenciuc afirma ca "E o mizerie. Se arunca cu laturi multe in perioada asta. O sa vedeti ca tot dosarul asta este o porcarie". Pe de alta parte, Hrebenciuc a demisionat din Camera Deputatilor si nu a mai fost nevoie de un vot pentru ridicarea imunitatii din partea colegilor deputati.*

*Initial, in articol se preciza in mod eronat ca Hrebenciuc ar fi cerut deputatilor sa nu incuviinteze cererea de retinere si arestare preventiva.  

Si fiul sau, Andrei Hrebenciuc, si-a recunoscut faptele in acest dosar. Detalii pe Digi24

Ioan Adam, fost deputat PSD; iunie 2015 - si-a recunoscut faptele in dosarul retrocedarilor si a cerut sa fie judecat in procedura simplificata. El este acuzat alaturi de Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Detalii pe Adevarul.ro

Adam sustinuse un discurs in Camera Deputatilor, cand s-a votat cererea de retinere si arestare preventiva, in care afirma ca este nevinovat.

Horea Uioreanu, fost presedinte CJ Cluj; iunie 2014 - a fost arestat preventiv si a recunoscut in fata  instantei ca a primit bani de la oameni de afaceri "in scop electoral". Era acuzat cinci infractiuni de luare de mita, dintre care doua in forma continuata (zece acte materiale, respectiv sapte acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (doua acte materiale) si complicitate la spalare de bani. Ddetalii pe Mediafax.ro

Patru inculpati din dosarul Gala Bute:

Octombrie 2015. Patru inculpati in dosarul Gala Bute si-au recunoscut vina. Este vorba despre Stefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia si omul de afaceri Dragos Botoroaga. Trei dintre acestia au fost colaboratori ai Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltarii si Turismului - fostul consilier personal al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general al ministerului, Gheorghe Nastasia, si fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, Ana Maria Topoliceanu. Pe parcursul anchetei, acestia au declarat ca au fost intermediari ai unor sume de bani care au ajuns la fostul ministru al Dezvoltarii. Detalii pe Digi 24.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8828 vizualizari

  • +14 (16 voturi)    
    De ce Dumnezeu au mai cheltuit cu avocatii ? (Vineri, 14 octombrie 2016, 18:54)

    Plagarus [utilizator]

    Prezumtia de nevinovatie,doar o pleasca de a fi usor aburiti de aparatorii lacomi si lipsiti de profesionalism.
    • +19 (23 voturi)    
      de fapt (Vineri, 14 octombrie 2016, 20:04)

      war4peace [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      Ideea e că au marşat pe speranţa că "se scot".
      Pe măsură ce procesul a avansat, au realizat că laţul se strânge, la final recunoscând că nu au de ales. Aşa că au aplicat metoda recunoaşterii în ceasul al 12-lea în speranţa unei reduceri a pedepsei.
      • +6 (8 voturi)    
        Mafia roșie kaghebistă care ne-a condus (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 11:17)

        andreitr [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

        douăzeci și cinci de ani în disprețul bunului simț și al oamenilor simpli merită trimisă la canal pentru că pușcăria e un lux pentru aceștia. Hrebenciuc, acest dinozaur al mafiei roșii își merită cu prisosință soarta. Hai DNA!
    • +17 (19 voturi)    
      Au crezut initial ca au creeat un sistem ermetizat (Vineri, 14 octombrie 2016, 20:12)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      au crezut sau li s-a sugerat ca au protectie la data producerii evenimentelor .In astfel de constructii de tip mafiot rar se ajunge la capii operatiunii, cu greu sau niciodata caci capii nu-si murdaresc mainile direct ! Ei folosesc grajdani hapsani , slugi infometate, malformate pe care le hranesc bine si le incarca cu raspundere in locul lor, ii pun sa le care gentile, sa semneze contracte, sa apese pe amortizor, sa traga scaunul-orice e nevoie !!
  • +7 (11 voturi)    
    Cel mai bine e asa (Vineri, 14 octombrie 2016, 19:00)

    mitg [utilizator]

    La puscarie stam doar cateva luni, se "omite" sa se dispuna confiscarea averii, justitia mai adauga o victorie, toate partile sunt fericite ...
    • 0 (0 voturi)    
      Asta e legea noua pe care ne-a dat-o cu guvernul (Duminică, 16 octombrie 2016, 8:01)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui mitg

      Lui marele Basescu care-si rostea mantrele despre coruptia LOR de la Cortoceni ! Legea nu prevede nimic in privinta recuperarii. Singurul obligat teoretic la recuperarea dispusa de instanta e ANAF care prin sefii lui s-a declarat incapabil. "Confiscare averii" nu exista in nici o lege ! Confiscarea extinsa -pentru cazurile de coruptie, este o intentie a acestui guvern care va fi inabusita in fasa !
      Daca vreti va mai enervez putin si va amintesc ca prin 2011 a fost infiintata o institutie pentru verificarea marilor averi(in subordinea ANAF) a carei eventuala actiune a fost anulata din fasa prin aceea ca oprea/unpr- atunci balamaua lui basescu-a impus prin lege ca averea care nu poate fi ...dovedita , sa fie impozitata cu 16% !!
  • -1 (7 voturi)    
    pai..cam merita (Vineri, 14 octombrie 2016, 19:41)

    middle_brick [utilizator]

    băieții ăștia isi fac niște socoteli sumare si ajung rapid la concluzia ca merita, dai pe goarna si faci câteva luni de pușcărie cel mult. hrebe' nu va face deloc, arestul la domiciliu in lux = pușcărie in Romania. deci, merita sau nu!? asa ca nu mai bine aplici justiția medievala: l-ai prins pe om pe strada, ii iei pe sus, in piața mare a sfatului, ii judeci rapid iar mai poi il spânzuri, ii dai foc, il ghilotinezi, fiecare cum prefera, ca de vinovați nu se pune problema, toti sunt vinovați si o recunosc si ei precum se vede.
  • +24 (28 voturi)    
    Tocmai am explicat pe un alt forum ! (Vineri, 14 octombrie 2016, 19:59)

    Susufler0 [utilizator]

    In general vor sa prinda promotia DNA "Doua-ntr-una".

    Trebuie sa explic despre ce este vorba : Marea majoritate a urmaritilor penali care isi recunosc faptele, stiu ca au facut ce li se imputa, cunosc de asemeni ca procurorii au dovezi solide impotriva lor, dar ce e mai important, ii mana din spate interesul. Adica, cei mai multi dintre ei sunt fie deja in executarea unei pedepse, fie au alt sau alte dosare in care deja au fost condamnati in prima instanta, ori dosare in care urmarirea penala este foarte avansata si urmeaza sa ajunga in instanta. Sunt grabiti sa obtina o judecata in procedura simplificata, unii deja si-au negociat si pedepsele cu procurorii (despre denuntatori este vorba) si sunt toate sansele ca instantele sa accepte targul facut, fiind grabiti sa fie condamnati definitiv pt infractiunile savarsite ulterior si recunoscute, inainte sa-si ispaseasca pedepsele in a caror executare sunt deja (Vantu, Fenechiu), tocmai pt ca pedeapsa noua sa fie contopita cu cea veche pe care deja o executa si care se apropie de terminare. Altfel, daca cumva au apucat sa execute prima pedeapsa inainte de a fi fost condamnati definitiv pt cea de-a doua, inseamna ca nu mai au ce contopi si o executa pe cea de-a doua . Cu alte cuvinte, pierd beneficiul contopirii celei de-a doua pedepse cu prima si al considerarii executate si a pedepsei noi contopite, din care in realitate condamnatul nu ajunge sa execute nici macar o zi. Asta-i spilul legal, asta numesc eu Promotia DNA "Doua-ntr-una". !

    Interesul este acela si pt cei care au doua urmariri penale in paralel, dar una este mai avansata decat cealalta si este evident ca se va lasa cu condamnare inaintea celei mai recente. Tot contopirea pedepselor intereseaza si aici !

    PS. Ei, daca am fi avut sistemul penal american privind pedepsele , cel cumulativ... chiar ca ne-ar fi trebuit inca 7 penitenciare... pe judet !!!
    • +5 (7 voturi)    
      clarificator (Vineri, 14 octombrie 2016, 20:38)

      eTati [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      acum am inteles si eu mai bine. Multumesc.
  • +4 (6 voturi)    
    asa e (Vineri, 14 octombrie 2016, 21:47)

    randunica [utilizator]

    mai ca plang.recuperati bani ?????
  • +7 (9 voturi)    
    Cate coincidente....... (Vineri, 14 octombrie 2016, 22:07)

    8736 [utilizator]

    .....toti infractorii recunosc ca si-au insusit spagi, dar cam toti mentioneaza ca le-au folosit pentru partid si in campanii electorale. Adica eu am luat mita, am facut trafic de influenta, am deturnat fonduri, am santajat, am inselat, da' nu pentru mine, pentru partid in campania electorala. Adica banii s-au dus pe pixuri, bannere, pungi cu zahar si faina, sticle cu ulei, umbrele si alte nimicuri. Eu nu am luat nimic pentru mine, mi-am riscat libertatea si onoarea pentru binele partidului. Cata vrajeala! Banii inapoi, netrebnicilor! Cel mai tampit e ghe. stefan. El zice: "Vreau sa colaborez cu organele judiciare, sa vedem unde au ajuns banii.". Deci asta il macina pe moldovean: cine a luat banii pentru care e pedepsit el, preacuratul si nevinovatul. Niste nemernici!
  • +11 (13 voturi)    
    Propunere (Vineri, 14 octombrie 2016, 22:12)

    Sani [utilizator]

    Sa-si recunoasca tot PSD-ul vinovatia pentru rahatul in care este Romania de 26 de ani!

    Sa-i ia dracu' cu duba de la Parlament...daca se ratacesc si ceva PNL-isti....cu atat mai bine!
    • -2 (6 voturi)    
      Chiar nimic despre PDL-sti,asta chiar (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 9:38)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Sani

      e mare eroare!
      • +1 (3 voturi)    
        Citire selectiva la partidul vostru! (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 11:45)

        Sani [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

        Am spus ca poate ridica si PNL-isti (PDL-isti included).

        Mai poti adauga: ALDE-isti, PMP-isti, UDMR-isti...

        ....ah + postacii de partid asociati....
        • -2 (4 voturi)    
          Pai eu am amintit PDL-ul pentru ca (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 15:26)

          xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Sani

          atunci cand ne conducea,pe langa taieri au facut si cele mai spectaculoase furturi,vezi ANRP si Microsoft !
  • +4 (6 voturi)    
    recomandare (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 9:50)

    Cititor_HN [utilizator]

    Buna ziua,
    ar fi util de stiut prejudiciul care s-a dispus a se recupera de la fiecare dintre cei condamnati pe care ii prezentati, precum si stadiul de avansare a recuperarii la zi.
    Multumesc.
  • +1 (3 voturi)    
    devine profitabil sa declare (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 11:37)

    jackalphonse [utilizator]

    De la o pedeapsa normala, totul se reduce la o gluma de pedeapsa si, in plus, declaratia este coafata, fapte reale importante raman ascunse si necercetate serios. Dosarul este inchis. Next.
    O carticica, putina buna purtare si...gata! Hop din nou pe listele electorale ale partidelor.
    • +1 (1 vot)    
      Oh, te faci ca nu intelegi! (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 12:09)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Negocierea pedepsei = se parasc PSD-istii (pardon, Penalii) intre ei!


      La mai mare, cu autobuzul sa va ia din sediile partidelor penale (PSD & Asociatii - inclusiv asa-zisa opozitie PNL-PDL)
    • 0 (0 voturi)    
      Aveti idee care e pedeapsa maxima pentru (Duminică, 16 octombrie 2016, 8:34)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      coruptie (indiferent de marimea sumei) in noul cod penal facut de guvernul LUI, marele luptator impotriva coruptiei, basescu si aplicat din 2014 ? Cinci ani ! Asta in timp ce spunea (si in strategia de aparare a Romaniei) ca coruptia e amenintare la statul de drept si siguranta nationala !!
      Legea a fost adoptata prin asumare de Boc, iar parlamentul nu a apucat sa malformeze si mai rau aceasta aberatie !
      Sigur ca un maxim de 10 ani fara posibilitatea de a reduce nicicum pedeapsa plus obligatia de a-si plati detentia- pentru coruptie- ar fi reprezentat un minim de decenta si bunacredinta !!
  • -4 (4 voturi)    
    Dosarul "Flota" (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 15:05)

    Nadaecrim [utilizator]

    Si cu dosarul "Flota", ce s-a mai intamplat ?
    • +1 (1 vot)    
      A fost clasat (Duminică, 16 octombrie 2016, 6:55)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Nadaecrim

      Dosarul respectiv a fost o facatura PSD. Navele romanesti existau, ce-i drept, dar erau vechi, si din start fusesera construite idiot. Stiu asta de la un siderurgist care lucrase la Galati (de fapt lucrase peste tot in tara - fiind un specialist foarte priceput, era mutat tot timpul acolo unde era nevoie de el), de unde se furniza materie prima pentru nave, si care fusese inclusiv la fata locului, pe santierele navale, ca sa compare tehnologia romaneasca cu aia straina. In 1989 majoritatea navelor deja erau vechi, praf, un risc pentru echipajele care lucrau pe ele. Si daca nu le-ar fi vandut, statul roman n-ar mai fi putut sa le opereze pentru mult timp.

      Parte dintre acuzatiile din dosarul initial au fost de-a dreptul minciuni, afirmatii fara nici un fel de urma de acoperire. Chestie care-a fost constatata de procurori, dupa retrimiterea dosarului la anchetatori: pentru unele acuzatii nu exista nici un document care sa le probeze, iar pentru altele exista documente care demonteaza fara urma de dubiu acuzatiile - discutam de documente comerciale incheiate cu firme din tari in care legea nu e gluma, in domenii in care litera legii e foarte atent respectata - asigurari si transport naval in Marea Britanie.

      Basescu a fost cercetat penal in zeci de cauze, majoritatea dintre ele in timp ce PSD era la putere,multe dintre ele in vremea lu' Nastase, cand PSD efectiv facea legea. Cu toate astea, n-a fost condamnat in nici un dosar. M-as mira sa fi facut ceva cat de cat ilegal - l-ar fi legat PSD de mult daca ar fi fost de gasit si cea mai mica chichita.

      In plus, nu iese fum fara foc. Daca chiar ar fi furat de pe undeva, ar fi fost si el mai cocos, ar fi cheltuit mai mult si s-ar fi dat mai in spectacol, gen Ponta (voia sa conduca la raliu la Monte Carlo), Nastase (sapte case), Dragnea (tot Teleormanul e mosia lui). Da' Basescu sta in casa alocata de statul roman, si conducea la un moment dat un Logan.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by