Liviu Mihaiu le-a declarat procurorilor ca Vintu i-a spus ca ii va aranja numirea ca guvernator al Deltei

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 3 august 2016, 10:41 Dosare Anticoruptie


Sorin Ovidiu Vantu
Foto: Hotnews
Liviu Mihaiu le-a declarat procurorilor DNA ca Sorin Ovidiu Vintu i-a spus ca va aranja ca el sa ocupe functia de guvernator al Deltei Dunarii si a aflat ulterior ca omul de afaceri a dat bani pentru aceasta numire, se arata in motivarea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, citata de Agerpres.

La dosar se afla declaratiile date de mai multi martori, care fac referire la suma de un milion de euro pe care Bogdan Olteanu ar fi primit-o de la Sorin Ovidiu Vintu, in cursul anului 2008, pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. 

"Martorul Mihaiu Liviu a aratat ca a fost intrebat de Vintu daca vrea sa ocupe postul de guvernator al Deltei Dunarii. Intrucat Mihaiu Liviu a fost de acord, Vintu i-a spus ca va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tariceanu i-a spus ca va fi numit guvernator. Martorul a precizat ca - 'Vintu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implica acest lucru'. Ulterior, Mihaiu Liviu a aflat ca Vintu a dat bani pentru aceasta numire", se arata in motivarea deciziei prin care judecatorii au decis ca Bogdan Olteanu sa stea in arest la domiciliu. 

Transferul de bani s-a realizat in doua transe - o plata de un milion euro in contul unei societati (IT Media Productions Delaware), iar o plata de un milion de euro in contul lui Ionut Adrian Eftime, un apropiat al lui Vintu. 

La cererea lui Vintu, Ionut Adrian Eftime a retras un milion de euro, iar banii in numerar i-a predat lui Bogdan Olteanu la sediul central al Partidului National Liberal. 

Ionut Adrian Eftime, care are calitatea de martor in dosar, a fost supus unei constatari tehnico-stiintifice de detectare a comportamentului simulat, rezultand ca este sincer, astfel incat declaratia acestuia este o proba importanta in ancheta. 

Procurorii mai sustin ca, initial, Liviu Mihaiu nu a fost multumit de acest aranjament din punct de vedere financiar, respectiv de pierderea functiilor pe care le avea atunci, cea mai importanta fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decat cel de guvernator al Deltei Dunarii. 

Ulterior, dupa ce a discutat cu Vintu, Liviu Mihaiu a acceptat, iar, la solicitarea lui Vintu, iesirea din actionariat s-a realizat intr-un termen foarte scurt. 

Un alt martor le-a spus procurorilor ca, "dupa destituirea lui Liviu Mihaiu din functia de guvernator al Deltei Dunarii, Vintu a fost extrem de suparat, context in care ar fi spus ca a pierdut un milion de euro sau ca l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta". 

La dosar exista ca probe documente bancare obtinute din Bulgaria, din care rezulta ca societatea Demera Investments Cipru a transferat, la data de 22 octombrie 2008, un milion de euro in contul din Bulgaria detinut de societatea IT Media Productions, de unde a fost ridicat in numerar de Ionut Eftime, in datele de 28, 29 si 30 octombrie 2008. 

Data la care s-au efectuat aceste operatiuni bancare este apropiata de data la care Liviu Mihaiu a fost numit in functia de guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", respectiv 18 septembrie 2008, prin Hotararea nr.1.088/2008 emisa de Guvern. 

"Deopotriva, din procesul verbal de redare a convorbirilor interceptate, a rezultat ca Sorin Ovidiu Vintu urmarea numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunarii, ca a facut demersuri pe langa Bogdan Olteanu, in perioada iulie-septembrie 2008, in acest sens (demersuri intermediate de Ifteni Ion) si ca a cunoscut ca Liviu Mihaiu va fi numit guvernator inca din data de 2 septembrie 2008 (cu mai mult de doua saptamani inainte de numirea efectiva)", se mai arata in motivarea judecatorilor. 

Totodata, din datele de la dosar a rezultat pozitia de subordonare in care se afla Liviu Mihaiu fata de Sorin Ovidiu Vintu. 

Astfel, la data de 28 iulie 2008, a avut loc o convorbire intre Vintu si Ion Eftime cu privire la vizita pe care Bogdan Olteanu urma sa o faca la complexul Lebada. Din continutul convorbirii rezulta ca scopul acestei vizite era exclusiv discutarea numirii lui Liviu Mihaiu, in conditiile in care Bogdan Olteanu avea in aceeasi zi programata o deplasare cu avionul.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























15691 vizualizari

  • +55 (57 voturi)    
    uituc (Miercuri, 3 august 2016, 10:48)

    Ovidiu555 [utilizator]

    Parcă habar nu avea! Ăsta e mai rau ca Vantu care nu a încercat niciodată să pară ceea ce nu este. Mihaiu s-a dat mereu fată mare cu ecologia și cu jurnalismul lui militant. Pana nu demult facea o emisiune la TVR, ceva cu alb si negru si de fapt umbla cu cioara vopsita.
    • +9 (9 voturi)    
      Am încercat de vreo două ori (Miercuri, 3 august 2016, 15:35)

      Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu555

      să urmăresc această emisiune, dar am constatat că moderatorul se scălda în niște ape tulburi, nici albe, nici negre, nici bune, nici rele... Acest fapt m-a îndemnat să renunț și să am niște îndoieli în legătură cu moralitatea lui Liviu Mihaiu, fost jurnalist la Academia Cațavencu, publicație în care au crezut un timp mulți oameni onești...
  • +41 (41 voturi)    
    Debordati! (Miercuri, 3 august 2016, 10:51)

    MirceaGeorgescu1 [utilizator]

    Asa puii mosului, debordati, ragaiti tot! Tara va vrea cinstiti, hotilor!
  • +27 (29 voturi)    
    Academia Catavencu (Miercuri, 3 august 2016, 11:12)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Va mai amintiti de foaia lui Dinescu? Da? Cam cit de infiltrata cu securisti si turnatori credeti ca a fost?
  • +15 (15 voturi)    
    am o singura intrebare (Miercuri, 3 august 2016, 11:35)

    AlexRatoi [utilizator]

    Ce a facut Bogdan Olteanu cu 1 milion de euro cash?
    • +15 (15 voturi)    
      simplu (Miercuri, 3 august 2016, 12:19)

      gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui AlexRatoi

      o partea la el, o parte la partid si cu inca o parte a mai uns ce mai ramasese de uns
      • +2 (2 voturi)    
        Si mai ramasese de uns... (Miercuri, 3 august 2016, 22:58)

        dekar [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

        ...cu o parte sporirea vanzarilor la motociclete...
    • +7 (7 voturi)    
      si-a facut (Miercuri, 3 august 2016, 12:45)

      Dorelhino [utilizator] i-a raspuns lui AlexRatoi

      amante
    • +7 (7 voturi)    
      Vezi cine ii sare in aparare (Miercuri, 3 august 2016, 15:01)

      Mawrkuss [utilizator] i-a raspuns lui AlexRatoi

      Pai e de ajuns sa te uiti la cine ii sare in aparare fara nici un fel de retinere ziele astea ca sa-ti dai seama, nu? :D

      Altii is mai rezervati, gen sa lasam ancheta sa se finalizese, justitia sa se pronunte. Altii nu, au sarit imediat ca fie nu e adevarat, fie nu au stiut, fie e de neconceput... mizerii de astea.
  • +14 (14 voturi)    
    Nelamurire (Miercuri, 3 august 2016, 12:07)

    Malone_M [utilizator]

    Imi cer scuze ca scriu un pic pe langa subiect dar imi poate spune si mie cineva de ce merita numirea ca guvernator al Deltei o mita de doua milioane de euro? Ma duce gandul la comertul ( ilicit, presupun ) cu icre negre si sturioni sau controlul ( adica dijmuirea ) afacerilor din Delta ( pensiuni, pescuit ). Asta este miza?
    M-as bucura sa aflu un raspuns pentru ca asa ma mai dumiresc de inca o magarie pusa la cale de acest SOV, un adevarat cautator de comori pe al nostru post-Revolutie El Dorado pamant.
    • +10 (12 voturi)    
      de asta (Miercuri, 3 august 2016, 14:13)

      falcoind [utilizator] i-a raspuns lui Malone_M

      http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-21191137-evz-saptamana-dupa-fost-numit-guvernator-liviu-mihaiu-aprobat-pentru-psv-company-benzinarii-plutitoare-delta.htm

      cercul s-a închis, mai tre sa îl salte pe Tariceanu un alt gunoi.
  • +12 (14 voturi)    
    intrebari ...... (Miercuri, 3 august 2016, 12:30)

    TRABI [utilizator]

    Mihaiu apare asa , parca nu stie nimeni , nici el , cum de s-a trezit in mijlocul acestei afaceri .
    Poate ne zice tot Vantu' de ce l-a preferat pe Mihaiu si care era tinta . Dar Mihaiu , s-o fi intrbat ce cauta acest Vant' necunoscut pe la mine ? Astea-s primele intreabari de lamurit .
    Dragi cititori , aveti mare grija , pentru ca s-ar putea sa va treziti intr-o dimineta ca vine vantu la voi si imediat va propune sa fiti guvernatorul padurilor si cursurilor de ape din tara . Veti accepta ?
    • +12 (12 voturi)    
      De ce l-a preferat pe Mihaiu ? (Miercuri, 3 august 2016, 17:35)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui TRABI

      Simplu. Pt ca era sluga perfecta !
      • -1 (5 voturi)    
        wrong answer! (Miercuri, 3 august 2016, 21:29)

        miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        vaai!
        cum sa fie sluga perfecta!
        este unul dintre tinerii frumosi si liberi,care a facut parte din delegatia strazii la Cotroceni!
        Este unul dintre stalpii instaurari guvernului tehnocrat!
        publicati?
      • +3 (3 voturi)    
        Perfecta dar se vede ca-i si"cacaioasa"la ananghie (Joi, 4 august 2016, 8:58)

        Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        "Argumentele " de fatada pt. care a fost ales de SOV :
        - " Reprezint mai degrabă Piaţa Universităţii 1990, loc in care am manifestat importiva sistemului așa cum fac cei de azi, copiii celor care au luptat la Revoluţie și au fost alergaţi pe străzi la Mineriade" ;
        - " Am fost prezent in '89, cu arma-n mână la Revoluţie și știu exact cine-a deturnat-o din mâinile cetăţenilor transformând Ro intr-un stat captiv " ;
        - " Am 25 de jurnalism in care am scris mii de pagini de anchete despre corupţia politico-adminitrativă " ( autoelogierea Liviu Mihaiu)
  • +1 (1 vot)    
    "va aranja" adica trafic de influenta (Miercuri, 3 august 2016, 22:29)

    Maniu [utilizator]

    ce mizerie domnilor, ce mizerie, pacat ca au murit oameni in 1989 si pacat ca, ulterior, au pus mana pe putere cele mai mari jeguri, care-au dus la atatea vieti de romani irosite, la propriu si la figurat.
  • +2 (2 voturi)    
    La vremuri noi,tot jegurile sunt pe metereze (Joi, 4 august 2016, 8:52)

    Plagarus [utilizator]

    Nu au lipsit niciodata din peisajul romanesc,indiferent de perioada istorica parcursa.
    Electrotehnistul Mihaiu Liviu este unul din multe exemple in acest sens.

    „Am 25 de jurnalism in care am scris mii de pagini de anchete despre corupţia politico-administrativă”, este unul dintre motivele pentru care Mihaiu mergea la Cotroceni, la invitația președintelui României


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by